Smartengeld, hoe zit dat?

Smartengeld is een veelbesproken onderwerp binnen de letselschade. Verschillende partijen zijn van mening dat de vergoedingen voor smartengeld in Nederland hoger moeten worden. Dit kan onduidelijkheid geven over wat u als slachtoffer van een ongeval kunt verwachten.

Waarom?

Wanneer u slachtoffer van een ongeval bent geweest, kunt u te maken krijgen met verschillende kosten. De meest voor de hand liggende kosten zijn bijvoorbeeld, autoschade, medische kosten en extra reiskosten. Naast deze kosten krijgt u vaak ook te maken met leed of ongemak waaraan in principe geen prijskaartje kan worden gehangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tijd die u moet besteden aan de medische behandelingen voor het opgelopen letsel. Daarnaast kan het zijn dat u tijdens uw herstel een bepaalde hobby niet meer kunt uitoefenen. Of heeft u wellicht niet ten volle van uw reeds geplande vakantie kunnen genieten door uw beperkingen? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van immateriële die u tijdens uw herstel kunt ervaren. Smartengeld wordt dan ook vaak omschreven als een vergoeding voor de gederfde levensvreugde.

Wanneer?

Wanneer u letsel oploopt waarvoor iemand anders aansprakelijk is, heeft u recht op smartengeld. Er hoeft geen sprake te zijn van zwaar lichamelijk letsel. Ook wanneer u een korte periode lichte klachten heeft ervaren kunt u aanspraak maken op smartengeld. De aard en ernst van het letsel is wel medebepalend voor de hoogte van het smartengeld.

Hoeveel?

Slachtoffers zijn vaak benieuwd naar de hoogte van de smartengeldvergoeding voor het opgelopen letsel. Hierop is echter geen eenduidig antwoord mogelijk, aangezien de hoogte van het smartengeld afhankelijk is van meer dan alleen de aard en ernst van het letsel. Aspecten welke dienen te worden meegewogen zijn bijvoorbeeld  de herstelperiode, eventuele medische behandelingen, de leeftijd van het slachtoffer en eventuele blijvende beperkingen of littekens. Vanwege de relevantie van deze factoren lopen de door rechters toegekende smartengeldvergoedingen ook zeer uiteen. Om hierin meer inzicht te geven brengt de ANWB sinds 2012 jaarlijks een smartengeldgids uit.

Voorbeelden

In 2017 werd door het Hof Arnhem-Leeuwarden een smartengeldvergoeding van €2.500,- toegekend aan een drie jarig meisje dat in 2012 in haar linkerarm werd gebeten door een hond. Als gevolg van de beet diende zij aan haar arm te worden geopereerd. Enkele dagen later moest zij opnieuw worden opgenomen omdat zij ziek werd. Het meisje liep een blijvend litteken op als gevolg van de beet en psychisch letsel, doordat zij angstig is gebleven voor honden. 

Een ander voorbeeld betreft de door het Hof Den-Haag toegewezen smartengeldvergoeding van € 5.000,-. Het betrof een man die in 1999 op zijn fiets werd aangereden door een andere fietser en daardoor ten val kwam. Als gevolg hiervan liep hij fracturen op aan zijn pols en elleboog. Tien jaar na het ongeval waren de polsklachten verdwenen. Van de elleboogklachten heeft de man nog steeds last. Dit levert vooral hinder op tijdens zijn werk als juridisch adviseur, waarbij hij genoodzaakt is veel typewerk te verrichten. Daarnaast is hij niet meer in staat te wielrennen, tennissen en zwemmen.

Uit voorgaande voorbeelden blijkt dat de door rechters toegekende smartengeldvergoedingen zeer uiteenlopend kunnen zijn.

Contact

Heeft u letsel opgelopen en bent u benieuwd of u recht heeft op smartengeld? Onze juristen staan u graag te woord en wij helpen u graag bij het verhalen van de schade. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via 0800-3100003. Ook kunt u uw gegevens achterlaten op deze pagina, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!