Welke invloed heeft een schadevergoeding op je toeslagen?

Als je een schadevergoeding ontvangt, vraag je je misschien af wat voor invloed dit heeft op je toeslagen. Dit kan namelijk belangrijk zijn voor je financiën, want toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en andere tegemoetkomingen worden berekend op basis van jouw inkomen en vermogen. 

Omdat de regelgeving complex is, is het van belang goed te begrijpen welke schadevergoedingen wel en niet meetellen voor je toeslagen. We leggen je hieronder precies uit wanneer een schadevergoeding invloed heeft op je toeslagen en wanneer niet.

Wanneer heeft een schadevergoeding geen invloed op je toeslagen?

Niet elke schadevergoeding telt mee voor je toeslagen. De overheid maakt namelijk onderscheid tussen verschillende soorten schadevergoedingen. Sommige schadevergoedingen worden gezien als compensatie voor persoonlijke schade en hebben daardoor geen invloed op je toeslagen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de volgende vergoedingen:

  • Smartengeld: compensatie voor immateriële schade zoals pijn of verdriet.
  • Schadevergoedingen voor medische kosten.
  • Vergoedingen voor verlies van arbeidsvermogen. Als je bijvoorbeeld minder of helemaal niet kunt werken door je letsel.

Deze schadevergoedingen worden beschouwd als compensatie voor geleden schade en worden dus niet als inkomen of vermogen gezien. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat dit invloed heeft op je toeslagen. Dit geldt bijvoorbeeld als je een schadevergoeding ontvangt na een verkeersongeval of als je letselschade hebt opgelopen en daarvoor een vergoeding krijgt.

De invloed van een schadevergoeding op de huurtoeslag

Huurtoeslag wordt ook bepaald op basis van je inkomen en vermogen. Wanneer je een schadevergoeding ontvangt, kan dit wel invloed hebben, afhankelijk van het type schadevergoeding. Zoals hierboven genoemd, tellen vergoedingen voor immateriële schade of medische kosten niet mee als vermogen. Maar als je een schadevergoeding ontvangt voor materiële schade, zoals het verlies van bezittingen, kan deze wel invloed hebben op je toeslagen.

De Belastingdienst kijkt naar je vermogen aan het einde van het jaar. Dit is belangrijk voor de huurtoeslag, omdat er een vermogenstoets is. Als je totale vermogen boven een bepaalde grens uitkomt, verlies je je recht op huurtoeslag. Het is dus belangrijk om te controleren of jouw schadevergoeding je vermogen boven deze grens tilt. 

In 2024 ligt deze grens op € 33.748 voor alleenstaanden en op € 67.496 voor partners. Let op: deze bedragen veranderen jaarlijks. Voor andere toeslagen zoals zorgtoeslag en kindgebonden budget gelden vergelijkbare vermogensgrenzen.

Daarnaast heeft je totale vermogen invloed op de vermogensrendementsheffing in box 3. Dit betekent dat wanneer je schadevergoeding je vermogen verhoogt, dit ook gevolgen kan hebben voor de belasting die je moet betalen.

De invloed van een schadevergoeding op andere toeslagen

Niet alleen de huurtoeslag kan beïnvloed worden door een schadevergoeding. Toeslagen zoals de zorgtoeslag, het kindgebonden budget of de oudertoeslag zijn ook afhankelijk van je vermogen en/of inkomen. Het is daarom belangrijk om bij het ontvangen van een schadevergoeding goed te bekijken hoe dit jouw totale financiële situatie beïnvloedt en of je toeslagen hierdoor in gevaar komen. Natuurlijk helpen we je hier graag bij! Schroom dus niet en neem gerust contact met ons op voor advies en hulp. 

Moet je ook belasting betalen over de schadevergoeding?

Of je belasting moet betalen over je schadevergoeding, hangt af van het type vergoeding dat je krijgt. Zoals eerder genoemd, worden vergoedingen voor immateriële schade (zoals smartengeld) of medische kosten niet gezien als belastbaar inkomen. Deze vergoedingen worden tenslotte gegeven om jou te compenseren voor schade en niet als een vorm van inkomen.

Bij vergoedingen voor materiële schade is de situatie anders. Ontvang je een schadevergoeding voor gederfde inkomsten? Dan kan dit wel als inkomen worden gezien en moet je er inkomstenbelasting over betalen. Wij sluiten een zaak altijd met een belastinggarantie. Dit houdt in dat, wanneer de belastingdienst toch achter een vergoeding aan zit, zij de discussie zullen voeren met de verzekeraar in plaats van met jou als slachtoffer. 

Smart Letselschade begrijpt dat deze regels en wetten je niet bekend zijn en dit misschien je pet te boven gaat. Neem daarom vandaag nog contact met ons op en laat onze ervaren letselschadespecialisten je helpen. Onze specialisten zijn op de hoogte van alle nodige wetten en regels en zullen er altijd voor zorgen dat je financiële situatie voor jou zo gunstig mogelijk is. 

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!