Hulp bij ongeval door rommel op de weg

Rijdend over de snelweg of een rustige landweg, verwacht je niet plotseling geconfronteerd te worden met gevaarlijke obstakels. Helaas kan een gevallen lading, verloren vracht of takken en stenen leiden tot verkeersongevallen met letselschade tot gevolg. Wat doe je als je betrokken raakt bij een ongeval door rommel op de weg? In deze blog bespreken we de verschillende soorten ongevallen, hoe aansprakelijkheid werkt, hoe je een schadevergoeding claimt en hoe we jou daar graag bij helpen.

Soorten ongevallen bij rommel op de weg

Rommel op de weg kan verschillende soorten ongevallen veroorzaken. We zetten de meest voorkomende ongevallen voor je op een rij:

  • Aanrijdingen: Wanneer je als bestuurder plotseling moet uitwijken voor een obstakel, kan dit resulteren in een botsing met een andere weggebruiker. Dit is vaak het geval op drukke wegen waar er weinig ruimte is om veilig uit te wijken.
  • Kop-staart botsingen: Wanneer je plotseling moet remmen voor rommel op de weg, kan het achteropkomende verkeer mogelijk niet op tijd stoppen, wat leidt tot een kop staart botsing.
  • Eenzijdige ongevallen: Dit gebeurt wanneer je bijvoorbeeld zelf schade oploopt door over een object te rijden. Bijvoorbeeld een scherpe metalen plaat of een losliggend stuk beton, wat leidt tot een klapband of beschadigd onderstel van je voertuig.
  • Motor ongevallen: Motoren zijn bijzonder kwetsbaar voor rommel op de weg. Zelfs kleine objecten kunnen grote gevolgen hebben. Denk dan aan een valpartij of het verliezen van de controle over de motor met alle gevolgen van dien.

Rommel op de weg in landelijk gebied

In landelijke gebieden komt rommel op de weg vaak voor door natuurelementen zoals vallende takken, modderstromen of overstekend wild. Hier kan de situatie verraderlijk zijn, omdat de wegen vaak smal zijn en veel bochten hebben, wat het moeilijker maakt om veilig uit te wijken.

Natuurlijke obstakels zijn vallende takken, rotsen of modderstromen die onverwachts op de weg belanden en gevaarlijke situaties veroorzaken. Vooral na een storm of hevige regenval zorgt dit voor problemen. Ook landbouwwerktuigen en dieren kunnen zorgen voor obstakels op de weg. Denk dan bijvoorbeeld aan dieren zoals koeien en schapen die op de weg belanden. Dit zijn grote obstakels en moeilijk te vermijden. 

De taak van de wegbeheerder

De verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de veiligheid van de weg ligt bij de wegbeheerder. Dit kan een gemeentelijke, provinciale of rijks instantie zijn, afhankelijk van de weg. De wegbeheerder is verplicht om de wegen regelmatig te inspecteren en aan de zorgplicht te voldoen. Als dit niet gebeurt en een ongeval plaatsvindt, kan de wegbeheerder aansprakelijk worden gesteld. Het is belangrijk om te weten dat je als weggebruiker ook een verantwoordelijkheid hebt. Je dient je rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden en voorzichtig te zijn bij slecht zicht of na een storm. Toch kun je niet altijd voorkomen dat je in een ongeluk terechtkomt door rommel op de weg.

Een aantal voorbeelden van oorzaken wanneer de aansprakelijkheid bij de wegbeheerder kan liggen zijn: 

  • Bij een losse stoeptegel of losliggende putdeksel. De wegbeheerder had dan wel in staat moeten zijn om dit te weten of op te ruimen.
  • Bij een gevaarlijk geplaatst fietspaaltje.
  • Bij een onduidelijk verkeersbord.
  • Bij een obstakel op de weg dat daar niet thuishoort.
  • Bij een gat in de weg.

Smart Letselschade claimt schadevergoeding bij ongeval door rommel op de weg

Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval door rommel op de weg, is het belangrijk om de juiste stappen te ondernemen, zodat je een schadevergoeding kunt claimen voor jouw schade. Bij Smart Letselschade helpen we je graag door het hele proces heen. Onze letselschadespecialisten staan voor je klaar en nemen het hele proces voor je uit handen. We volgen daarbij de volgende stappen:

  1. Verzamelen van bewijs: Het is belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Maak foto’s van de rommel op de weg, de schade aan je voertuig en eventuele verwondingen. Noteer eventuele getuigenverklaringen en hun gegevens. Vul altijd een schadeformulier in en zorg voor een politierapport wanneer de politie erbij aanwezig was.
  2. Aansprakelijkheid vaststellen: We helpen je vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de rommel op de weg. Dit kan de wegbeheerder zijn, maar bijvoorbeeld ook een vrachtwagenchauffeur die zijn lading heeft verloren.
  3. Schadevergoeding claimen: We dienen een claim in bij de aansprakelijke partij. Dit kan een vergoeding zijn voor materiële schade aan je voertuig, medische kosten, inkomensverlies en andere kosten die door het ongeval zijn ontstaan.

Bij Smart Letselschade begrijpen we hoe stressvol een ongeval kan zijn, vooral als het niet je eigen schuld is. Daarom nemen we alle zorgen uit handen en zorgen we ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt. Neem gerust contact met ons op voor vragen en een vrijblijvend gesprek.

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!