Artikel 185 WVW: Wegenverkeerswet

Artikel 185 van de Wegenverkeerswet (WVW) is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse verkeerswetgeving. Het is tot stand gekomen om 'zwakke verkeersdeelnemers’ extra bescherming te bieden bij een aanrijding met een motorvoertuig. Zwakke verkeersdeelnemers zijn onder andere voetgangers en fietsers. Artikel 185 WVW bepaalt de aansprakelijkheid van de eigenaar van een motorrijtuig wanneer deze een aanrijding heeft gehad met een ‘niet motorrijtuig’. De eigenaar of bestuurder van een motorvoertuig die betrokken is bij een ongeval met een zwakke verkeersdeelnemer, moet minimaal 50% van de schade betalen. De aansprakelijkheid op grond van artikel 185 WVW is een vorm van risicoaansprakelijkheid, omdat schuld niet hoeft te worden aangetoond. We leggen je hier uit hoe en wanneer je gebruik kunt maken van Artikel 185 WVW.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Aanspraak maken op artikel 185 WVW

Om aanspraak te maken op Artikel 185 WVW, moet je als betrokkene in een verkeersongeval bewijzen dat de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig terwijl je zelf deelnam aan het verkeer als 'zwakke' verkeersdeelnemer. Het is belangrijk om direct na het ongeval bewijs te verzamelen. Denk dan aan foto's van de situatie, contactgegevens van getuigen en eventueel een politierapport. Vergeet hierbij ook zeker niet het belangrijkste, namelijk het kenteken van de tegenpartij. 

Voor het verzamelen van deze gegevens en het aanleveren van bewijzen, is het verstandig om dit te doen met hulp van een specialist. Onze letselschadespecialisten helpen je daar dan ook graag bij. Met jarenlange ervaring en kennis van de wetgeving, zorgen zij ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt.

Artikel 185 WVW en kinderen

Kinderen worden in Artikel 185 WVW als nog kwetsbaarder beschouwd. Wanneer kinderen onder de 14 jaar betrokken zijn bij een aanrijding met een motorvoertuig, ligt de aansprakelijkheid vrijwel altijd bij de bestuurder van het motorvoertuig. Een uitzondering hierop is wanneer er sprake is van overmacht. Lees daarover hieronder meer. De bescherming van kinderen in het verkeer wordt zeer serieus genomen en hun veiligheid staat altijd voorop.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Artikel 185 WVW en overmacht

Overmacht is een uitzondering binnen Artikel 185 WVW. Dit houdt in dat de bestuurder van het motorvoertuig niet aansprakelijk is als hij kan bewijzen dat het ongeval veroorzaakt is door omstandigheden die buiten zijn macht lagen. Hij had het dan dus niet kunnen voorzien of voorkomen. Er is sprake van onmacht wanneer de bestuurder foutloos heeft gereden of de fout niet relevant is voor het ongeval. Of wanneer de fouten van de andere weggebruiker zo onwaarschijnlijk waren dat de bestuurder hiermee geen rekening hoefde te houden. Overmacht is wel moeilijk te bewijzen en wordt daardoor ook zelden door rechtbanken erkend.

Waarborgfonds en artikel 185 WVW

In situaties waarbij de bestuurder van het motorvoertuig onbekend of onverzekerd is, biedt het Waarborgfonds Motorverkeer uitkomst. Dit fonds dekt de schade van de 'zwakke' verkeersdeelnemer als er voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld het doen van aangifte bij de politie en het binnen een bepaalde termijn indienen van de claim bij het fonds.

Schadevergoeding op basis van artikel 185 WVW

De schadevergoeding die op basis van Artikel 185 WVW wordt uitgekeerd, bevat materiële en immateriële schade. Bij elkaar noemen we dit letselschade. Materiële schade bestaat bijvoorbeeld uit reparatiekosten en medische kosten. Immateriële schade bestaat uit een vergoeding voor pijn, lijden en verlies aan levensvreugde. De hoogte van de schadevergoeding hangt af van de specifieke omstandigheden van het ongeval en de gevolgen voor het slachtoffer.

Smart Letselschade helpt je met artikel 185 WVW

De inhoud van Artikel 185 WVW is ingewikkeld en het claimen van schadevergoeding kan een uitdaging zijn. Het inschakelen van een gespecialiseerde letselschadespecialist is daarom van groot belang. Smart Letselschade biedt expertise en ondersteuning bij het hele proces. Van het vaststellen van de aansprakelijkheid tot het succesvol claimen van de schadevergoeding waar je recht op hebt. Met onze hulp zorg je ervoor dat je belangen optimaal worden behartigd. Neem dus snel contact op als je hulp nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Ben ik als voetganger een zwakke verkeersdeelnemer?

In het verkeer heb je te maken met sterke en zwakke verkeersdeelnemers. Dat houdt in dat er deelnemers in het verkeer zijn die meer risico lopen dan anderen. De kans dat je als voetganger veel letselschade oploopt na een verkeersongeval is veel groter dan die van een automobilist. Je raakt als voetganger sneller gewond, omdat je geen bescherming om je heen hebt en kwetsbaarder bent. Om deze reden word je als voetganger gezien als een zwakke verkeersdeelnemer. Niet iedere weggebruiker is voor de wet gelijk en als zwakke verkeersdeelnemer, biedt artikel 185 van de Wegenverkeerswet je bescherming. Lees hier meer over in onze blog “Wat zijn zwakke verkeersdeelnemers?”.

Ben ik als fietser een zwakke verkeersdeelnemer?

In het verkeer is er sprake van sterke en zwakke verkeersdeelnemers. De kans dat je als fietser veel schade hebt na een verkeersongeval is groter dan die van een automobilist.

Als fietser raak je sneller gewond, omdat je minder bescherming om je heen hebt en daardoor kwetsbaarder bent. Daarom word je als fietser gezien als een zwakke verkeersdeelnemer.

Niet iedere weggebruiker is dus voor de wet gelijk. Als zwakke verkeersdeelnemer, biedt artikel 185 van de Wegenverkeerswet je bescherming.

Wil je meer weten over zwakke verkeersdeelnemers? Lees het dan in onze blog “Wat zijn zwakke verkeersdeelnemers”. 

Wat is letselschade?

Letselschade is de schade die jij oploopt door toedoen van een ander, waardoor je extra kosten maakt of inkomsten misloopt. Deze letselschade komt veelal in aanmerking voor een vergoeding en Smart Letselschade helpt jou graag bij het claimen van deze schade.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!