Wie is aansprakelijk voor letselschade na motorongeluk?
Om letselschade te kunnen claimen is het belangrijk om uit te zoeken wie aansprakelijk is voor de aanrijding. Vaak is dit de partij die zich niet aan de verkeersregels hield, maar er doen zich natuurlijk ook andere situaties voor zoals we hierboven genoemd hebben.
Naast schade aan de auto, motor of uitrusting, kun je ook te maken krijgen met medische kosten en inkomstenverlies omdat je tijdelijk niet kunt werken door het opgelopen letsel. Wanneer wordt vastgesteld dat de andere partij aansprakelijk is, kan het claimen van een letselschadevergoeding in gang worden gezet. Deze letselschade kan geclaimd worden als er een aansprakelijke partij is vastgesteld, of in het geval van motoren via de Schade Verzekering Opzittenden (SVO).
Ben je zelf aansprakelijk voor de aanrijding, dan ben je ook aansprakelijk voor de letselschade van de andere partij. Heb je beiden schuld aan het ongeval? Dan wordt bij de schadeafwikkeling rekening gehouden met de verdeling van aansprakelijkheid. Je zult dan niet alle letselschade vergoed krijgen, maar een deel.
Wanneer een aanrijding met de motor is veroorzaakt door een dier gelden er specifieke aansprakelijkheidsregels. Wie er aansprakelijk is en wie dus jouw letselschade moet vergoeden hangt af van wie er verantwoordelijk is voor het dier. Is een dier in iemand anders zijn bezit zoals bij een huisdier, dan is die bezitter van het dier aansprakelijk. Je vindt hier meer informatie over dieraansprakelijkheid.
Bij een wild dier is dit natuurlijk anders, omdat deze normaal gesproken van “niemand” is. Bij een wild dier dat in een ‘aanwijsbaar gebied’ leeft kan dat anders liggen. Of de omgeving waarin het wilde dier leeft een ‘aanwijsbaar gebied’ is, hangt af van de aard en omvang van het terrein. Maar ook de mate van verwildering van het dier, de mate waarin het dier in staat is om zichzelf zonder mensen in leven te houden en of het terrein wel of niet goed is afgesloten bepaald wie er aansprakelijk is. Vraag onze letselschadespecialisten hier ook gerust naar als je meer informatie nodig hebt.
Aansprakelijkheid motorongeluk in file
In de file is een motor ideaal, omdat je als motorrijder tussen twee rijstroken langzaam door de file heen mag rijden. Helaas is dit niet zonder risico, want bij het wisselen van rijstrook gaat het vaak mis en komen een automobilist en motorrijder vaak met elkaar in aanrijding.
Was je betrokken bij een aanrijding in de file? Dan wil je vast weten hoe het zit met de aansprakelijkheid. Was het snelheidsverschil tussen de motorrijder en de auto niet meer dan 10 kilometer per uur en bleef bij het oplossen van de file de motorrijder niet tussen de rijstroken rijden? Dan is de automobilist in de meeste gevallen aansprakelijk. Het wisselen van rijstrook is namelijk een bijzondere manoeuvre, waarbij de automobilist altijd voorrang moet geven aan andere weggebruikers. De automobilist had in dit geval dus beter in de spiegel moeten kijken. Het is vaak wel lastig om aantoonbaar te maken dat een automobilist schuldig is, daarom is het belangrijk om zelf ook altijd goed op te letten.