Aanrijding met motor

Een motorrijder is in het verkeer kwetsbaarder dan een automobilist. Motorrijders worden vaak over het hoofd gezien en een aanrijding is dan ook zo gebeurd. Omdat de gevolgen van een aanrijding met jouw motor vaak ernstig zijn, is het belangrijk om de opgelopen letselschade vergoed te krijgen. Smart Letselschade helpt je daar graag bij en we vertellen je hier hoe we dat doen.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Letselschade motorongeluk

Bij een aanrijding is het letsel dat een motorrijder oploopt vaak ernstiger dan het letsel van een autobestuurder en de gevolgen zijn dan ook vaak groter. Vaak is er langere tijd nodig om te herstellen en spelen mentale en fysieke klachten een grote rol. 

Heb je een aanrijding gehad met de motor en heb je pijnklachten of verwondingen en maak je extra (medische) kosten? Dan is er sprake van letselschade en kun je hiervoor een schadevergoeding claimen. Hoe dit werkt, nemen we verderop met je door.

Oorzaken motorongevallen

Je vraagt je misschien af wat nu de oorzaak is van verkeersongevallen met motoren. In de meeste gevallen is er sprake van meerdere factoren die tot het verkeersongeluk leiden. Een aantal veelgenoemde oorzaken van motorongevallen zetten we hieronder op een rij.

Andere weggebruikers

Bij ongeveer de helft van de motorongevallen is er een botsing tussen een motor en een auto. Dit gebeurt doordat de motorrijder vaak over het hoofd wordt gezien door de automobilist. Ook raken motorrijders vaak in botsing met tegemoetkomend afslaand verkeer dat vanuit een zijweg oprijdt. Hierbij gaat het voornamelijk om voorrangsfouten van de betrokken bestuurder.

Snelheid

Snelheid is een grote risicofactor bij motorongevallen. Motorrijders zijn over het algemeen vaker geneigd om harder te rijden dan toegestaan. Een hogere rijsnelheid leidt bij een botsing tot een grotere impact en daarom is het letsel vaak ook ernstiger.

Balansvoertuig

Een motor is een balansvoertuig. Hierdoor is het rijden op een motor moeilijker en het risico op ongelukken groter. Een van de belangrijkste oorzaken van eenzijdige ongevallen bij motorrijders is het verlies van de macht over het stuur.

Infrastructuur en het wegdek

De staat van het wegdek kan om verschillende redenen problemen opleveren voor motorrijders. Zeker wanneer het regenachtig weer is. Ook zand op de weg kan een risico vormen en gevaarlijker zijn voor een motor dan een auto. Zoals eerder genoemd is een motor een balansvoertuig en zal door dit soort omstandigheden sneller uit balans raken met een ongeluk tot gevolg.

Wie is aansprakelijk voor letselschade na motorongeluk?

Om letselschade te kunnen claimen is het belangrijk om uit te zoeken wie aansprakelijk is voor de aanrijding. Vaak is dit de partij die zich niet aan de verkeersregels hield, maar er doen zich natuurlijk ook andere situaties voor zoals we hierboven genoemd hebben.

Naast schade aan de auto, motor of uitrusting, kun je ook te maken krijgen met medische kosten en inkomstenverlies omdat je tijdelijk niet kunt werken door het opgelopen letsel. Wanneer wordt vastgesteld dat de andere partij aansprakelijk is, kan het claimen van een letselschadevergoeding in gang worden gezet. Deze letselschade kan geclaimd worden als er een aansprakelijke partij is vastgesteld, of in het geval van motoren via de Schade Verzekering Opzittenden (SVO).

Ben je zelf aansprakelijk voor de aanrijding, dan ben je ook aansprakelijk voor de letselschade van de andere partij. Heb je beiden schuld aan het ongeval? Dan wordt bij de schadeafwikkeling rekening gehouden met de verdeling van aansprakelijkheid. Je zult dan niet alle letselschade vergoed krijgen, maar een deel. 

Wanneer een aanrijding met de motor is veroorzaakt door een dier gelden er specifieke aansprakelijkheidsregels. Wie er aansprakelijk is en wie dus jouw letselschade moet vergoeden hangt af van wie er verantwoordelijk is voor het dier. Is een dier in iemand anders zijn bezit zoals bij een huisdier, dan is die bezitter van het dier aansprakelijk. Je vindt hier meer informatie over dieraansprakelijkheid

Bij een wild dier is dit natuurlijk anders, omdat deze normaal gesproken van “niemand” is. Bij een wild dier dat in een ‘aanwijsbaar gebied’ leeft kan dat anders liggen. Of de omgeving waarin het wilde dier leeft een ‘aanwijsbaar gebied’ is, hangt af van de aard en omvang van het terrein. Maar ook de mate van verwildering van het dier, de mate waarin het dier in staat is om zichzelf zonder mensen in leven te houden en of het terrein wel of niet goed is afgesloten bepaald wie er aansprakelijk is. Vraag onze letselschadespecialisten hier ook gerust naar als je meer informatie nodig hebt.

Aansprakelijkheid motorongeluk in file

In de file is een motor ideaal, omdat je als motorrijder tussen twee rijstroken langzaam door de file heen mag rijden. Helaas is dit niet zonder risico, want bij het wisselen van rijstrook gaat het vaak mis en komen een automobilist en motorrijder vaak met elkaar in aanrijding.

Was je betrokken bij een aanrijding in de file? Dan wil je vast weten hoe het zit met de aansprakelijkheid. Was het snelheidsverschil tussen de motorrijder en de auto niet meer dan 10 kilometer per uur en bleef bij het oplossen van de file de motorrijder niet tussen de rijstroken rijden? Dan is de automobilist in de meeste gevallen aansprakelijk. Het wisselen van rijstrook is namelijk een bijzondere manoeuvre, waarbij de automobilist altijd voorrang moet geven aan andere weggebruikers. De automobilist had in dit geval dus beter in de spiegel moeten kijken. Het is vaak wel lastig om aantoonbaar te maken dat een automobilist schuldig is, daarom is het belangrijk om zelf ook altijd goed op te letten.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Letselschade claimen motorongeluk

Schakel Smart Letselschade in om te helpen bij jouw letselschadeclaim wanneer je een aanrijding met een motor hebt gehad. Als voetganger of fietser ben je in het verkeer beschermd, maar als motorrijder op een zogeheten ‘gemotoriseerd voertuig’ wordt de schadezaak toch altijd wat ingewikkelder. Daarom helpen we je graag! Je schadeclaim is bij ons in goede handen, net als jijzelf. Je hebt gedurende het hele traject persoonlijk contact met de letselschadespecialist die aan jouw zaak werkt. Je contactpersoon handelt alles af en houdt je op de hoogte van de vorderingen. Ook als er even geen nieuws is, neemt je contactpersoon regelmatig contact met je op om te vragen hoe het met je gaat of om zeker te weten dat je de juiste zorg krijgt. Wanneer je zelf een vraag hebt, kun je altijd contact opnemen met jouw contactpersoon.