Automobilist

Als automobilist sta je dagelijks voor talloze uitdagingen op de weg. Hoewel je je best doet om veilig te rijden, zijn ongevallen helaas niet altijd te vermijden. Hier bespreken we enkele belangrijke punten over ongevallen als automobilist en hoe je jezelf kunt beschermen. Maar ook wat je moet doen als je betrokken raakt bij een ongeval met de auto en hierdoor letselschade hebt opgelopen. Misschien is dit al gebeurd en wil je weten wat je kunt doen en wat je rechten zijn. Je leest het allemaal hier.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Bewust rijgedrag als automobilist

Het begint allemaal met bewust rijgedrag. Wees altijd alert en vermijd afleidingen zoals telefoongebruik achter het stuur. Een aanrijding tegen een stilstaande auto omdat je niet oplet, is namelijk zo gebeurd. Door je volledige aandacht op de weg te houden, verklein je de kans op een ongeval aanzienlijk.

Snelheid aanpassen als automobilist

Te hard rijden is een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen. Zorg ervoor dat je altijd de snelheidslimieten volgt en pas je snelheid aan de wegomstandigheden aan. Regen, mist en gladde wegen vereisen een lagere snelheid.

Voldoende afstand houden als automobilist

Houd altijd voldoende afstand tot de auto voor je. Dit geeft je meer reactietijd in het geval van een plotselinge stop of vertraging. De regel van een afstand van minimaal twee seconden is een goede richtlijn om te volgen. Zo voorkom je bijvoorbeeld een kop staart botsing of een kettingbotsing.

Voorspelbaarheid als automobilist

Maak je bewegingen op de weg duidelijk met behulp van richtingaanwijzers en geef andere weggebruikers voldoende tijd om je acties te begrijpen. Voorspelbaarheid op de weg vermindert het risico op ongevallen. Het voorkomen van ongevallen begint met defensief rijden. Anticipeer op het gedrag van andere bestuurders en wees voorbereid op onverwachte situaties. Dit kan helpen om potentiële gevaren te vermijden.

Wat te doen bij een ongeval

Als je toch betrokken raakt bij een ongeval, blijf dan kalm. Zorg eerst voor je eigen veiligheid en die van anderen. Bel onmiddellijk de hulpdiensten en verleen indien nodig eerste hulp aan gewonden. Verzamel alle relevante informatie, zoals namen en contactgegevens van getuigen en de betrokken partijen, voor het invullen van het schadeformulier.

In een ideale wereld zouden ongevallen niet voorkomen, maar als automobilist is het jouw verantwoordelijkheid om de risico's te minimaliseren. Door bewust te rijden, draag je bij aan een veiligere weg voor iedereen.

Stressklachten na een ongeval als automobilist

Wanneer je bij een auto-ongeluk betrokken raakt, kan dit erg heftig zijn. Sommige mensen krijgen last van emotionele en lichamelijke reacties. Maak je dan geen zorgen, want dit is normaal. Bij deze reacties horen ook stressklachten zoals hoofdpijn, spanningen, huilbuien en nare herinneringen. Dit kost veel energie en door deze klachten ben je misschien moe of prikkelbaar en kun je je slecht concentreren. Bij de meeste mensen nemen zulke stressklachten binnen een aantal weken af, maar het is goed om jezelf de tijd te gunnen voor je herstel. Niet iedereen heeft last van stressklachten, maar stop het niet weg als het wel gebeurt.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Automobilist

https://smartletselschade.nl

Kop staart botsing

Je bent van achteren aangereden voor een stoplicht, in de file, na het inhalen of je moest plotseling hard remmen, waardoor je achterligger op je auto is gebotst. Je hebt schade geleden en maakt nu extra (medische) kosten die je anders niet zou maken. Er is nu sprake van letselschade en daarmee ook recht op een schadevergoeding. Wie is in het verkeer aansprakelijk en wat moet je nu doen? We nemen het hier met je door.

Meer informatie
https://smartletselschade.nl

Als automobilist aangereden

Betrokken zijn bij een auto-ongeluk is nooit fijn. Zeker niet wanneer je hier letselschade aan hebt overgehouden. De ongemakken van het ongeval brengen veel werk met zich mee, zeker wanneer het gaat om het claimen van een letselschadevergoeding. We leggen je hier uit wat je allemaal moet doen en hoe onze letselschadespecialisten daarbij helpen.

Meer informatie
https://smartletselschade.nl

Aanrijding tegen stilstaande auto

Je hebt een aanrijding gehad met een stilstaande auto. Of er is iemand tegen jouw stilstaande auto aangereden. Je vraagt je dan nu vast af hoe het zit met de aansprakelijkheid. Is de veroorzaker, die zelf ook letselschade heeft opgelopen, aansprakelijk of ben je zelf aansprakelijk. We leggen het je graag uit.

Meer informatie
https://smartletselschade.nl

Kettingbotsing

Een kettingbotsing is een verkeersongeval waarbij drie of meer auto’s achterop elkaar botsen. Bij een kettingbotsing kan het erg lastig zijn om te bewijzen dat je zelf geen schuld hebt aan het ongeval. In de meeste gevallen is degene die op de voor hem rijdende auto botst aansprakelijk, maar het kan ook zijn dat de achteroprijdende auto zelf doorgedrukt werd door een auto die hem weer van achter aanreed. We nemen hier met je door wie in welke situatie aansprakelijk is en hoe Smart Letselschade jou daarbij kan helpen.

Meer informatie

Schadevergoeding na verkeersongeval als automobilist

Wanneer je letselschade hebt opgelopen na een ongeval, kun je een schadevergoeding claimen. Om je schade vergoed te krijgen is het invullen van het eerdergenoemde schadeformulier de eerste stap. Daarnaast is het belangrijk om alles te documenteren en alle kosten bij te houden die je extra maakt sinds het verkeersongeval. Letselschade omvat namelijk niet alleen materiële schade, maar ook immateriële schade. Deze immateriële schade noemen we ook wel smartengeld. Wanneer er een partij aansprakelijk is gesteld, kan de schadevergoeding bij die partij geclaimd worden. Dit kan een ingewikkelde procedure zijn waar veel regels en wetten bij komen kijken, daarom hoef je dat ook zeker niet zelf te doen. Smart Letselschade helpt je hier graag bij. Zo kun jij je richten op je eigen herstel.

Juridische hulp van Smart Letselschade 

Ben je als automobilist aangereden of betrokken geraakt bij een ongeval als automobilist? En heb je hierbij letselschade opgelopen? Laat ons je dan direct helpen. Je krijgt een vast contactpersoon die ervoor zorgt dat je zelf geen energie hoeft te steken in het letselschadetraject. Jouw contactpersoon regelt alles rondom het claimen van een schadevergoeding en houdt je daarvan op de hoogte. Bij Smart Letselschade ben je verzekerd van de beste hulp en het juiste advies. Neem voor hulp contact met ons op.