Motor

Motorrijders zijn kwetsbaarder in het verkeer. Je bent minder beschermd dan een automobilist en loopt een groter risico op schade wanneer je betrokken raakt bij een motorongeluk. Wat moet je als motorrijder doen bij ernstige letselschade? We leggen het je uit.

Meld jouw letselschade

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Welke stappen moet je volgen na een motorongeluk?

Wanneer je betrokken raakt bij een motorongeval, krijg je te maken met letselschade. Voor deze letselschade kun je een schadevergoeding claimen. Voordat dit kan is het belangrijk een aantal stappen te volgen. We zetten ze hier voor je op een rij:

  • Vul altijd het schadeformulier in.
  • Maak foto’s van het ongeval en de plaats van het ongeval.
  • Vraag eventuele getuigen om een verklaring en contactgegevens.
  • Bel, indien nodig, de politie.
  • Zorg voor medische hulp bij klachten of verwondingen.

Schadevergoeding voor motorrijder

We hadden het net al even over een schadevergoeding voor de geleden letselschade. Een schadevergoeding na een motorongeluk bestaat uit alle kosten en gemiste inkomsten die zijn veroorzaakt door het motorongeluk. Naast materiële kosten, zoals de beschadigingen aan je motor en kleding zijn er nog een aantal andere schadeposten waar je aan moet denken. Voorbeelden van schadeposten bij een motorongeluk zijn:

  • Medische kosten.
  • Re-integratiekosten.
  • Parkeerkosten.
  • Reiskosten.
  • Kosten voor het inschakelen van hulp in de huishouding.
  • Kosten voor hulp in, aan en om je woning.
  • Misgelopen inkomsten. 
  • Gemiste pensioenopbouw.

De schadevergoeding bij een ongeluk met de motor bestaat uit een groot aantal schadeposten. De schade is altijd persoonlijk en er is vaak meer schade dan je denkt. Om de volledige schade vergoed te krijgen is het belangrijk dat je schade goed gedocumenteerd is. Hier helpen we je graag bij, zodat jij je kunt richten op je eigen herstel.

Sprake van eigen schuld bij motorongeluk

Soms hebben beide partijen schuld aan een motorongeluk. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer een partij plotseling op de weg keert zonder richting aan te geven, maar de partij die achterop rijdt, hield te weinig afstand. Er kan dan een bepaalde mate van eigen schuld worden bepaald. De aansprakelijke partij hoeft dan maar een deel van de schade te vergoeden. 

Bij ernstig letsel of bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld als een partij verzekerd is voor de schade, kan op grond van een ‘billijkheidscorrectie’ alsnog een groter deel van de letselschade vergoed worden. Een billijkheidscorrectie houdt in dat er een aanpassing van de schadevergoedingsverplichting gedaan wordt op grond van de ernst van het letsel. Onze letselschadespecialisten kunnen je hier meer over vertellen en helpen je daar graag bij.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

In 5 stappen een passende letselschadevergoeding

Onze letselschade experts bieden jou de helpende hand.


Stap 1

Jij meldt je letsel


Stap 2

Wij nemen contact met jou op


Stap 3

Bezoek van één van onze juristen


Stap 4

Behandeling wordt gestart


Stap 5

Passende vergoeding in 98% van de gevallen

Motor

Aanrijding met motor

Een motorrijder is in het verkeer kwetsbaarder dan een automobilist. Motorrijders worden vaak over het hoofd gezien en een aanrijding is dan ook zo gebeurd. Omdat de gevolgen van een aanrijding met jouw motor vaak ernstig zijn, is het belangrijk om de opgelopen letselschade vergoed te krijgen. Smart Letselschade helpt je daar graag bij en we vertellen je hier hoe we dat doen.

Meer informatie

Letselschade door motorongeluk

Een motorongeluk kan leiden tot ernstig letsel en letselschade. Als motorrijder loop je groter risico op letsel dan andere weggebruikers, omdat je minder beschermd bent. We gaan hier dieper in op de verschillende onderdelen van letselschade door motorongelukken en hoe je de juiste juridische hulp kunt krijgen.

Meer informatie

Smart Letselschade helpt jou als motorrijder

Ben je als motorrijder betrokken geraakt bij een ongeval en heb je hulp nodig? Laat ons dan helpen. Onze deskundige en ervaren letselschadespecialisten zullen jouw zaak graag voor je afhandelen. Je krijgt een vast contactpersoon die het letselschadetraject voor je verzorgt. Van het aansprakelijk stellen, tot het indienen van de schadeclaim. Je contactpersoon houdt je hiervan op de hoogte. Bij Smart Letselschade ben je in goede handen, verzekerd van de beste hulp en het juiste advies. Neem voor hulp dus snel contact op.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de oorzaken van motorongelukken?

Ongelukken met motorrijders worden meestal veroorzaakt door een combinatie van factoren. We nemen hieronder een aantal oorzaken met je door. 

Interactie met andere weggebruikers

Van alle ernstige en dodelijke motorongelukken in Nederland is ongeveer de helft een botsing tussen een motor en een auto en ongeveer 40% een eenzijdig ongeval. Een eenzijdig ongeval houdt in dat daar geen andere weggebruiker bij betrokken is. De laatste 10% van de ongevallen bestaat uit botsingen tussen een motorrijder en andere verkeersdeelnemers zoals fietsers, voetgangers en andere motorrijders.

Volgens een grootschalige Europese en wetenschappelijke studie, ook wel de MAIDS studie, gebeuren ongevallen tussen een motor en auto het meest doordat de motor over het hoofd wordt gezien. In deze studie zijn ruim 900 ongevallen in vijf verschillende landen geanalyseerd. In ruim 36% van de gevallen had de automobilist de motor niet gezien. In 12% van de gevallen was het andersom en had de bestuurder van de motor de automobilist niet gezien. De studie is gedaan in de periode van 1999 tot 2000, dus de cijfers zijn verouderd, maar betekent wel dat dit nog steeds een van de grootste oorzaken is.

Er zijn ook recentere studies van ongevallen die aangeven dat motorrijders vooral vaak in conflict raken met tegemoetkomende afslaande voertuigen of voertuigen die vanuit een zijweg een hoofdweg oprijden. Het gaat dan voor­namelijk om voorrangsfouten van een auto­mobilist

Snelheid

Het is niet precies bekend hoe groot de rol van de snelheid is bij het ontstaan van motorongevallen in Nederland. In theorie heeft een hogere snelheid een negatief effect op het risico van een motorongeluk. Een hogere snelheid leidt bij een botsing tot een grotere impact en dat heeft dan ernstiger letsel tot gevolg. Bij hogere snelheden is er minder tijd om informatie te verwerken en daarop te kunnen reageren. En natuurlijk is ook de remweg langer.

Rol van de motor

Een motor is een balansvoertuig, dit maakt het berijden ervan moeilijker en het risico op ongevallen groter. Wanneer je geen balans houdt over de motor, is het gemakkelijker om de macht over het stuur te verliezen, vergeleken met een automobilist.

Infrastructuur en wegdek

De infrastructuur is ook van invloed bij een motorongeluk. Denk dan aan een onoverzichtelijk of onduidelijk wegontwerp, verkeerd materiaalgebruik en slecht onderhouden wegen. In ongeveer 8% van de motorongelukken speelt dit een rol. 

Naast de infrastructuur, kunnen kenmerken van de weg ook problemen opleveren voor motor­rijders. Vooral wanneer dit in combinatie met natte weersomstandigheden is. Drempels, markeringen, roosters en putdeksels leveren problemen op wanneer ze glad worden bij nat weer of voor niveauverschillen zorgen in de weg. De stabiliteit van de motor wordt hierdoor gemakkelijker uit balans gebracht. Stel je daarnaast voor dat zand op de weg gevaarlijker is voor een motor dan voor een auto. Waar een auto zijn balans houdt wanneer deze door zand rijdt, is dat bij een motor heel anders. 

Vangrails

Een vangrail is bedoeld om te voorkomen dat voertuigen in een gevarenzone naast de rijbaan terechtkomen. Het is effectief om frontale botsingen met objecten of tegenliggers te voorkomen, bijvoorbeeld wanneer je in een slip terechtkomt en op de rijbaan van tegengestelde richting uitkomt. Voor motorrijders kunnen vangrails naast de veilige kenmerken ook een groot risico zijn. Als een motorrijder bij een ongeval tegen een vangrail aan rijdt, leidt dat tot ernstige verwondingen. Je hebt geen carrosserie om je heen zoals bij een auto, dus de klap wordt opgevangen met je eigen lichaam.

Moet ik bewijs leveren van mijn letselschade?

Vond jouw ongeluk kort geleden plaats? Ga dan terug naar de betreffende plek en maak foto’s van het gebrek. Zo heb je bewijs en kun je aantonen in welke toestand de weg verkeerde ten tijde van het ongeval.

Wie is aansprakelijk na een verkeersongeval?

Een verkeersongeval kan op verschillende manieren plaatsvinden. Over het algemeen geldt dat bij een aanrijding met een auto, scooter, fietser, tram of bus, degene die zich niet houdt aan verkeersregels in beginsel aansprakelijk is. Dit geldt ook voor een aanrijding op een motor. 

Bij een aanrijding van achteren is meestal de achterop komende verkeersdeelnemer aansprakelijk. Iedere verkeersdeelnemer is namelijk wettelijk verplicht zijn voertuig tot stilstand te kunnen brengen binnen de afstand waarover de weg vrij is. Daarbij moet wel in acht worden genomen wat de verkeersdeelnemer kan overzien.

Wat zijn voorbeeldsituaties van letselschade?

Heb je een auto-ongeluk gehad? Ben je gestruikeld over een stoeptegel? Heeft een hond jou gebeten? Zomaar een aantal voorbeelden van situaties waarin jij letselschade op kunt lopen. Letselschade oplopen kan dus overal en door iedereen gebeuren. Binnen, buiten op straat, in het openbaar vervoer of op het werk. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn tal van ongevallen die letselschade tot gevolg hebben.

Hoe lang gaat mijn letselschadezaak duren?

Hoe lang jouw letselschadezaak gaat duren is op voorhand niet aan te geven. Dit ligt onder meer aan de snelheid van je eigen herstel. In geval van een medische eindsituatie (dit betekent dat je klachten stabiel zijn: de klachten verbeteren niet, maar verslechteren ook niet of er is sprake van volledig herstel) zullen wij, na jouw nadrukkelijke goedkeuring, een voorstel tot het treffen van een eindregeling bij de wederpartij neerleggen. Je mag altijd zelf beslissen wanneer je over wil gaan tot het sluiten van jouw dossier. We zullen je hierin adviseren en wijzen op de gevolgen van het sluiten van jouw dossier.

Wat is de hoogte van de schadevergoeding?

De hoogte van een schadevergoeding verschilt per letselschadezaak. Alle kosten die je naar redelijkheid maakt ten gevolge van het ongeval komen voor vergoeding in aanmerking. Bij deze kosten kun je denken aan onder meer medische kosten, verlies aan verdienvermogen en smartengeld. De hoogte van de schadevergoeding hangt dus af van de kosten die je maakt naar aanleiding van het ongeval. Dit verschilt per persoon en is zodoende niet van tevoren aan te geven. Bereken jouw letselschadevergoeding om de hoogte van de vergoeding te schatten.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!