Ziektewetuitkering
De ziektewetuitkering krijg je, na 2 jaar ziektewet, als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken. Een letselschadevergoeding kan in deze situatie een belangrijke aanvulling zijn om extra kosten te dekken, zoals:
- Medische behandelingen.
- Reiskosten voor ziekenhuisbezoeken.
- Kosten voor revalidatie of hulpmiddelen.
WIA-uitkering
Bij blijvende arbeidsongeschiktheid ontvang je een WIA-uitkering. Een letselschadevergoeding kan inkomensverlies gedeeltelijk compenseren. Het is belangrijk om de vergoeding te laten afstemmen op je financiële situatie, zodat het geen invloed heeft op je uitkering.
Wajonguitkering
Voor mensen die volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, biedt de Wajonguitkering financiële ondersteuning. Bij een letselschadevergoeding is het belangrijk om te voorkomen dat deze als vermogen wordt gezien. Dit kun je doen door:
- De vergoeding onder te brengen in een schadefonds.
- Afspraken vast te leggen over het gebruik van de schadevergoeding.
Tip: Vraag een expert om te berekenen hoe de schadevergoeding jouw uitkering beïnvloedt. Onze ervaren letselschadespecialisten helpen je hier graag bij.
Bijstandsuitkering en letselschadevergoeding
Ontvang je een bijstandsuitkering? Dan gelden er andere regels dan bij UWV-uitkeringen. De gemeente kan een letselschadevergoeding als inkomen of vermogen beschouwen, wat gevolgen kan hebben voor de hoogte van je uitkering. Wat kun je doen om korting op je uitkering te voorkomen?
- Laat je schadevergoeding beheren in een schadefonds of trust.
- Zorg dat je duidelijk vastlegt waarvoor de vergoeding bedoeld is (bijvoorbeeld medische kosten).
Door een goede aanpak voorkom je dat jouw letselschadevergoeding onterecht wordt gekort. Lees hierover ook meer in onze blog: “Welke invloed heeft een letselschadevergoeding op jouw bijstandsuitkering?”
Wat is de invloed van een letselschadevergoeding op je uitkering?
Een letselschadevergoeding kan op verschillende manieren jouw uitkering beïnvloeden. Hier zijn de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden:
- Doel van de vergoeding: Een vergoeding die bedoeld is voor medische kosten of inkomensverlies heeft vaak minder impact op je uitkering dan een algemene schadevergoeding.
- Gebruik van een schadefonds: Door je schadevergoeding onder te brengen in een schadefonds of beheerstructuur, voorkom je dat deze als vermogen wordt gezien door de uitkeringsinstantie.
- Juridisch advies inschakelen: Een letselschadespecialist kan je helpen om afspraken vast te leggen en je financiële rechten te beschermen.