Wat is letselschade?

Ben je slachtoffer geworden van een ongeluk en heb je hierdoor schade opgelopen? Letselschade kan een enorme impact hebben op je leven. Van medische kosten tot gemiste inkomsten en emotionele schade. Het kan je dagelijks leven flink ontregelen. Gelukkig heb je vaak recht op een schadevergoeding. We leggen je hier uit wat letselschade precies is, welke schade vergoed wordt en hoe je jouw recht op een vergoeding kunt claimen.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wat houdt letselschade precies in?

Letselschade is de schade die je oploopt door een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is. Dit kan lichamelijke, psychische en financiële schade zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kosten voor medische behandelingen en therapieën.
  • Inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid.
  • Vergoeding voor pijn en leed (smartengeld).
  • Kosten voor hulp in huis of aanpassingen aan je woning.

Letselschade kan ontstaan door verschillende situaties, zoals een verkeersongeval, bedrijfsongeval of een ander onverwacht incident.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Wat is letselschade?

Wat valt onder letselschade?

Het oplopen van fysieke en/of emotionele schade door toedoen van een ander, noemen we letselschade. Wanneer je door een ander letsel oploopt, heb je mogelijk recht op een schadevergoeding voor deze letselschade. Deze vergoeding omvat niet alleen lichamelijke en psychische klachten, maar ook de financiële gevolgen van een ongeval. Dit varieert van medische kosten tot misgelopen inkomsten en emotioneel leed. Maar wat valt er nu precies onder deze letselschade? We leggen je hier uit welke vormen van letselschade er zijn en wat daar onder valt.

Meer informatie

Wanneer letselschade?

Letselschade ontstaat wanneer je letsel en schade oploopt door de schuld van een ander. Dit kan gebeuren bij een verkeersongeval, bedrijfsongeval of een ander incident waarbij iemand anders aansprakelijk is. Maar wat wordt precies verstaan onder letsel en schade? Wanneer is er sprake van letselschade? We leggen het je hier uit, dus lees snel verder.

Meer informatie

Zelfwerkzaamheid letselschade

Letselschade kan jouw leven ingrijpend veranderen. Een minder bekende, maar toch belangrijke schadepost bij letselschade is het verlies van zelfwerkzaamheid. Dit heeft te maken met taken en klussen die je normaal gesproken zelf zou uitvoeren, maar door het opgelopen letsel niet meer (volledig) kunt doen. Denk aan onderhoud aan je woning, tuinieren of kleine reparaties. Maar wat valt er precies onder zelfwerkzaamheid en hoe wordt het verlies hiervan vergoed? We vertellen je er hier meer over.

Meer informatie

Wat onder letselschade valt

Letselschade is breder dan je misschien denkt. Het omvat alle kosten en nadelen die je ondervindt als gevolg van een ongeval. Dit zijn de meest voorkomende vormen van letselschade:

  • Materiële schade: Kosten die direct in geld uit te drukken zijn, zoals medische rekeningen, kapotte eigendommen of reiskosten naar het ziekenhuis.
  • Immateriële schade (smartengeld): Vergoeding voor pijn, stress, angst of blijvende psychische klachten na een ongeval.
  • Inkomensverlies: Als je tijdelijk of blijvend niet kunt werken, kunnen de gederfde inkomsten worden verhaald op de aansprakelijke partij.
  • Kosten voor hulp en aanpassingen: Denk aan huishoudelijke hulp, mantelzorg of aanpassingen aan je woning als je minder mobiel bent geworden.

Belangrijk om te weten is dat letselschade niet alleen ontstaat bij ernstige ongevallen. Ook bij een lichte botsing, zoals een low impact aanrijding, kun je bijvoorbeeld een whiplash oplopen, wat vergoed kan worden.

Verschillende soorten letselschade

Letselschade kan door allerlei situaties ontstaan. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Verkeersongeval: Bijvoorbeeld een auto-ongeluk, aanrijding als fietser of voetganger.
  • Bedrijfsongeval: Letsel door een val, verkeerd gebruik van machines of gevaarlijke werkomstandigheden.
  • Hondenbeet of dieren ongeval: Wanneer je een hondenbeet of letsel oploopt door een dier van iemand anders.
  • Valpartij door een gevaarlijke stoep of winkelvloer: Wanneer een bedrijf of gemeente nalatig is geweest en jij daardoor letsel oploopt.

In al deze gevallen kan de aansprakelijke partij jouw schade vergoeden.

Welke letselschade wordt er vergoed?

De hoogte van de schadevergoeding hangt af van de ernst van je letsel en de gevolgen die het heeft op jouw leven. In het algemeen kun je vergoeding krijgen voor materiële en immateriële schade.

Materiële schade

  • Medische kosten (zoals ziekenhuisrekeningen, fysiotherapie of medicijnen).
  • Verlies van inkomen als je niet kunt werken.
  • Schade aan persoonlijke bezittingen (zoals een kapotte bril of telefoon).
  • Kosten voor huishoudelijke hulp of mantelzorg.
  • Reiskosten naar ziekenhuizen of specialisten.

Immateriële schade (smartengeld)

  • Vergoeding voor pijn en emotioneel leed.
  • Psychische schade, zoals angst of depressie na een ongeval.
  • Aantasting van levensvreugde bij blijvend letsel.

Wie heeft recht op een schadevergoeding voor letselschade?

Je hebt recht op een schadevergoeding als:

  • Een ander aansprakelijk is voor jouw letselschade.
  • Je schade hebt opgelopen als gevolg van het ongeval, zowel lichamelijk als psychisch.
  • Je de schade aannemelijk kunt maken of kunt aantonen, bijvoorbeeld met medische rapporten, bonnetjes of verklaringen van getuigen.

In sommige gevallen kun je ook een schadevergoeding krijgen als de aansprakelijkheid niet direct vaststaat. Bijvoorbeeld als je als voetganger of fietser wordt aangereden door een auto: dan geldt er in Nederland een speciale bescherming voor ‘zwakkere verkeersdeelnemers’. Denk dan aan de SVI-verzekering of een ongevallenverzekering. 

Twijfel je of je recht hebt op een vergoeding? Doe dan onze handige check om te kijken of je recht hebt op een schadevergoeding.

Meer informatie of advies over letselschade?

Heb je letselschade opgelopen en wil je graag deskundig advies en hulp bij het indienen van een claim? Of wil je gewoon graag meer informatie? Bij Smart Letselschade helpen we je graag verder. Wij zorgen er altijd voor dat je krijgt waar je recht op hebt, zonder dat jij je druk hoeft te maken over ingewikkelde procedures. We nemen je alles uit handen. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op en ontdek hoe we je helpen.