Letselschade door een hondenbeet

Hondenbeten komen vaker voor dan u wellicht denkt. Op jaarbasis worden er 150.000 bijtincidenten door honden gemeld en bezoeken zo’n 6600 mensen de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Verwondingen komen met name voor aan handen, armen of benen. Een hondenbeet kan verstrekkende gevolgen hebben. Een wond kan gaan ontsteken en in sommige gevallen zelfs blijvende zenuwbeschadiging veroorzaken. Naast letselschade kan een hondenbeet vervelende financiële gevolgen met zich meebrengen. Deze kunnen bestaan uit medische kosten, gederfde inkomsten wegens arbeidsongeschiktheid of kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp.

Wettelijke aansprakelijkheid bij hondenbeten

Op grond van de wet, artikel 6:179 BW, is de bezitter van een hond aansprakelijk voor de schade die door het dier wordt veroorzaakt. Het betreft een zogenaamde risicoaansprakelijkheid. Deze is gelegen in het onberekenbare element dat in de eigen energie van het dier schuilt.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geeft dekking voor schade ontstaan door een hondenbeet. Echter, in Nederland geldt geen verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor hondeneigenaren, waardoor het voor het slachtoffer vaak moeilijk is om zijn schade te verhalen.

Ook als de eigenaar geen aansprakelijkheidsverzekering heeft lopen, is hij volgens de wet nog steeds aansprakelijk. Hij dient in dit geval zelf de schade te vergoeden.

Aansprakelijkheidsverzekering in diverse Europese landen verplicht

Uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.) volgt dat in diverse Europese landen een verzekeringsplicht geldt voor alle hondenrassen. Zo geldt bijvoorbeeld in Italië, Frankrijk en Spanje een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor bepaalde 'risico' hondenrassen. In Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland geldt een verzekeringsplicht voor elk hondenras. 

Verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitter in Nederland?

In verschillende landen zijn wetsvoorstellen ingediend om de verzekeringsplicht voor mensen met honden in te voeren. Hoewel er in Nederland tot op heden geen verplichte verzekering voor hondeneigenaren geldt, verdient het naar onze mening aanbeveling om deze wettelijk verplicht te stellen. Op die manier komen zowel het slachtoffer als de eigenaar van de hond na een bijtincident niet voor onverwachte kosten te staan.

Bent u eigenaar van een hond of ander dier? Dan adviseren wij u om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze kost doorgaans slechts enkele euro's per maand en is makkelijk af te sluiten.

Heeft u letselschade opgelopen als gevolg van een hondenbeet? Wij adviseren u om direct een arts te raadplegen om de wond te laten nakijken. Daarnaast doet u er goed aan om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen zodat wij het incident kunnen bespreken en u kunnen bijstaan in het verhalen van uw schade.

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!