Wettelijke aansprakelijkheid bij hondenbeten
Op grond van de wet, artikel 6:179 BW, is de bezitter van een hond aansprakelijk voor de schade die door het dier wordt veroorzaakt. Het betreft een zogenaamde risicoaansprakelijkheid. Deze is gelegen in het onberekenbare element dat in de eigen energie van het dier schuilt.
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geeft dekking voor schade ontstaan door een hondenbeet. Echter, in Nederland geldt geen verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor hondeneigenaren, waardoor het voor het slachtoffer vaak moeilijk is om zijn schade te verhalen.
Ook als de eigenaar geen aansprakelijkheidsverzekering heeft lopen, is hij volgens de wet nog steeds aansprakelijk. Hij dient in dit geval zelf de schade te vergoeden.
Aansprakelijkheidsverzekering in diverse Europese landen verplicht
Uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.) volgt dat in diverse Europese landen een verzekeringsplicht geldt voor alle hondenrassen. Zo geldt bijvoorbeeld in Italië, Frankrijk en Spanje een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor bepaalde 'risico' hondenrassen. In Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland geldt een verzekeringsplicht voor elk hondenras.
Verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitter in Nederland?
In verschillende landen zijn wetsvoorstellen ingediend om de verzekeringsplicht voor mensen met honden in te voeren. Hoewel er in Nederland tot op heden geen verplichte verzekering voor hondeneigenaren geldt, verdient het naar onze mening aanbeveling om deze wettelijk verplicht te stellen. Op die manier komen zowel het slachtoffer als de eigenaar van de hond na een bijtincident niet voor onverwachte kosten te staan.
Bent u eigenaar van een hond of ander dier? Dan adviseren wij u om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze kost doorgaans slechts enkele euro's per maand en is makkelijk af te sluiten.
Heeft u letselschade opgelopen als gevolg van een hondenbeet? Wij adviseren u om direct een arts te raadplegen om de wond te laten nakijken. Daarnaast doet u er goed aan om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen zodat wij het incident kunnen bespreken en u kunnen bijstaan in het verhalen van uw schade.
Naar het overzicht