Dieraansprakelijkheid

Letsel na een ongeval met een dier

Dieren zijn onberekenbaar en kunnen behoorlijke schade aanrichten. Ben je door een hond gebeten en heb je daardoor letselschade opgelopen? Kreeg je een trap van een paard bij een onschuldig ritje? Onder bepaalde omstandigheden kan de bezitter van het dier aansprakelijk worden gesteld.

Check jouw recht op een vergoeding

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Letselschade door een dier claimen?

Als een dier 'verantwoordelijk' is voor jouw geleden letsel, klinkt het lastig om een letselschadezaak te starten. Dit hoeft het niet te zijn, omdat de eigenaar van het dier aansprakelijk kan worden gesteld. Dit is beschreven in diverse wetgeving. Ook als de eigenaar niet aanwezig was op het moment van het ongeval, blijft deze wel aansprakelijk.

De schade die een dier kan veroorzaken loopt uiteen. Van fysieke (materiële) schade, tot emotionele (immateriële) schade. Ook kan een dierenbeet gevolgen tot infecties of andere lichamelijke klachten. 

Door de eigenaar van het dier zo snel mogelijk aansprakelijk te stellen, kan je de geleden schade bij de tegenpartij verhalen. Ons advies is om dit samen met een letselschade expert te doen, zodat je weet waar je aan toe bent.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

In 5 stappen een passende letselschadevergoeding

Onze letselschade experts bieden jou de helpende hand.


Stap 1

Jij meldt je letsel


Stap 2

Wij nemen contact met jou op


Stap 3

Bezoek van één van onze juristen


Stap 4

Behandeling wordt gestart


Stap 5

Passende vergoeding in 98% van de gevallen

Letselschadevergoeding na een ongeval met een dier claimen?

Heb je door de gedragingen van een dier schade opgelopen? Neem dan contact met ons op. Wij bespreken de omstandigheden van jouw zaak dan met jou en indien mogelijk stellen wij de bezitter van het dier aansprakelijk.

Letselschade melden

Veelgestelde vragen

Kan je letselschade door een dier claimen?

Dit is zeker mogelijk. Sterker nog, er zijn diverse wetsartikelen die een eigenaar als risicoaansprakelijk stelt voor de acties van zijn/haar dier. De reden hiervoor is dat het gedrag van dieren onvoorspelbaar kan zijn en potentieel gevaarlijk voor anderen.

Wat betekent artikel 6:162 BW?

De eigenaar van een dier kan aansprakelijk worden gesteld, wanneer deze verantwoordelijk kan worden gehouden op grond van een onrechtmatige daad. Dit staat omschreven in artikel 6:162 BW. Daarbij is het van belang dat de eigenaar van het dier invloed of macht heeft op het gedrag van het dier, maar het gedrag waardoor jouw letsel is ontstaan, bewust heeft toegelaten. Er bestaan echter uitzonderingen op deze regel.

Wat betekent artikel 6:179 BW?

De eigenaar van het dier is in de meeste gevallen ook de bezitter van het dier, maar dit kan verschillen. Aansprakelijkheid voor dieren betreft een risicoaansprakelijkheid op grond van artikel 6:179 BW. Dat betekent dat de bezitter van een dier in zijn hoedanigheid als eigenaar verantwoordelijk kan worden gehouden voor de gedragingen van zijn dier.

De eigenaar hoeft daar zelf niets verkeerd voor gedaan te hebben, want risicoaansprakelijkheid is niet gebaseerd op verwijtbaarheid of schuld. Het gaat om de eigen gedragingen van het dier. Dus ook als het dier bijvoorbeeld is weggelopen, kan er aansprakelijkheid bestaan. 

Wat kost een traject bij Smart Letselschade voor mij?

Onze service is geheel kosteloos voor jou als onze cliënt zijnde. Wij verhalen de kosten voor het traject ten alle tijden op aansprakelijke partij.

Welke kosten komen voor vergoeding in aanmerking?

In beginsel komen alle kosten die je in redelijkheid maakt ten gevolge van het bij het ongeval opgelopen letsel voor vergoeding in aanmerking. Dit betreffen kosten die je zonder het ongeval niet zou hebben gemaakt. Kosten waaraan je kunt denken zijn medische kosten (zoals een in rekening gebracht eigen risico, bijdragen voor fysiotherapeutische behandelingen), inschakeling voor hulp in het huishouden en vermindering van jouw inkomen. Op de website van de Letselschade Raad kun je voorbeelden vinden van welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!