FAQ
Heb jij vragen met betrekking tot letselschade? Dit zijn de meest gestelde vragen.
Bijgewerkt op 07/04/2023 om 10:27
Heb jij vragen met betrekking tot letselschade? Dit zijn de meest gestelde vragen.
Bijgewerkt op 07/04/2023 om 10:27
Ben ik verplicht om mezelf onder behandeling te laten stellen van een arts of medisch specialist
Uiteraard ben je zelf vrij om te kiezen of en bij wie je je onder behandeling wil stellen. Wil je aanspraak maken op langdurende schadevergoeding dan ben je wel verplicht om te werken aan jouw herstel.
Hoe lang duurt het voordat ik het voorschot ontvang?
Indien de wederpartij een voorschot aan je betaalbaar heeft gesteld, stellen wij jou daarvan op de hoogte. Het voorschot kun je binnen afzienbare tijd op jouw bankrekening verwachten. Over het algemeen ontvang je het voorschot binnen twee weken. Als je het bedrag dan nog niet hebt ontvangen, kun je contact met ons opnemen. Wij zullen dan weer contact met de wederpartij opnemen.
Hoe lang gaat mijn letselschadezaak duren?
Hoe lang jouw letselschadezaak gaat duren is op voorhand niet aan te geven. Dit ligt onder meer aan de snelheid van je eigen herstel. In geval van van een medische eindsituatie (dit betekent dat je klachten stabiel zijn: de klachten verbeteren niet, maar verslechteren ook niet of er is sprake van volledig herstel) zullen wij, na jouw nadrukkelijke goedkeuring, een voorstel tot het treffen van een eindregeling bij de wederpartij neerleggen. Uiteraard mag je altijd zelf beslissen wanneer je over wil gaan tot het sluiten van jouw dossier. Wij zullen je hierin adviseren en je wijzen op de gevolgen van het sluiten van jouw dossier.
Kan ik ook kosten verhalen die mijn partner/moeder/oma/buurman/speelvriendje maakt?
In principe komen de kosten die familie en vrienden maken ten gevolge van het door jou opgelopen letsel naar aanleiding van een ongeval niet voor vergoeding in aanmerking. Op grond van de wet komen slechts de kosten die je maakt voor vergoeding in aanmerking. Wel proberen wij met de kosten die jouw familie en vrienden maken rekening te houden bij de hoogte van jouw schadevergoeding.
Komt de belastingdienst na de schadevergoeding nog aankloppen? Is de vergoeding bruto of netto?
De schadevergoeding is een netto-uitkering. Wanneer je ook inkomensverlies hebt geleden en dit vergoed is door de wederpartij zal bij sluiting van jouw dossier een belastinggarantie worden opgemaakt. Dit houdt in dat indien de belastingdienst nog vragen heeft zij zich tot de verzekeringsmaatschappij kunnen wenden.
Wat is de hoogte van de schadevergoeding?
De hoogte van een schadevergoeding verschilt per letselschadezaak. Alle kosten die je naar redelijkheid maakt ten gevolge van het ongeval komen voor vergoeding in aanmerking. Bij deze kosten kun je denken aan onder meer medische kosten, verlies aan verdienvermogen en smartengeld. De hoogte van de schadevergoeding hangt dus af van de kosten die je maakt naar aanleiding van het ongeval. Dit verschilt per persoon en is zodoende niet van tevoren aan te geven.
Wat is smartengeld en waar moet ik van uitgaan/hoe wordt dat berekend?
Smartengeld is een vergoeding voor de gederfde levensvreugde. Dit wordt ook wel immateriële schade genoemd. Naast een vergoeding voor de door jou gemaakte kosten, ontvang je ook een vergoeding voor het verdriet en het leed wat je hebt ervaren ten gevolge van het ongeval. Smartengeld wordt berekend op basis van vergelijkbare zaken. In de Smartengeldgids staan uitspraken van de rechter in letselschadezaken en daarbij horende de hoogte van het smartengeld dat is uitgekeerd. De smartengeldgids is een richtlijn met betrekking tot de hoogte van een immateriële schadevergoeding in letselschadezaken. Aan de hand van deze gids berekenen wij de hoogte van uw smartengeld.
Wat kost een traject bij Smart Letselschade voor mij?
Onze service is geheel kosteloos voor jou als onze cliënt zijnde. Wij verhalen de kosten voor het traject ten alle tijden op aansprakelijke partij.
Welke kosten komen voor vergoeding in aanmerking?
In beginsel komen alle kosten die je in redelijkheid maakt ten gevolge van het bij het ongeval opgelopen letsel voor vergoeding in aanmerking. Dit betreffen kosten die je zonder het ongeval niet zou hebben gemaakt. Kosten waaraan je kunt denken zijn medische kosten (zoals een in rekening gebracht eigen risico, bijdragen voor fysiotherapeutische behandelingen), inschakeling voor hulp in het huishouden en vermindering van jouw inkomen. Op de website van de Letselschade Raad kun je voorbeelden vinden van welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen.