Ik ben als voetganger aangereden, wat moet ik doen?

Als voetganger aangereden worden is een traumatische ervaring. Het is vaak moeilijk om direct te weten wat je moet doen. Om je te helpen in deze situatie, vind je hier de stappen die je moet nemen in het geval van letselschade na een aanrijding als voetganger.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Welke stappen je moet volgen wanneer je als voetganger bent aangereden

  • Zorg voor je veiligheid en gezondheid: Het allerbelangrijkste is om eerst te controleren of je gewond bent. Voel je pijn, duizeligheid of andere symptomen? Laat jezelf meteen controleren door een arts of bel een ambulance als dat nodig is. Ook al lijkt het alsof je weinig letsel hebt, een bezoek aan de dokter is belangrijk! Bepaalde verwondingen, zoals een hersenschudding of inwendig letsel, kunnen later pas opspelen.
  • Verzamel informatie over het ongeval: Vraag de gegevens van de bestuurder die je heeft aangereden. Naam, telefoonnummer, adres en verzekeringsinformatie. Zorg er ook voor dat je het kenteken van de auto noteert. Maak foto’s van de situatie, de auto en je verwondingen. Dit helpt later bij het vaststellen van de toedracht en de afhandeling van de schadevergoeding. Vul ook altijd gezamenlijk het schade-aanrijdingsformulier in.
  • Bel de politie: In de meeste gevallen is het verstandig om de politie in te schakelen, vooral als er sprake is van letsel. De politie stelt een officieel rapport op over het ongeval, wat van groot belang kan zijn voor het verhalen van de schade op de bestuurder of zijn verzekering. Als voetganger behoor je tot ze zogenoemde zwakke verkeersdeelnemers en ben je altijd extra beschermd, omdat je kwetsbaarder bent in het verkeer. 

 
 

  • Verzamel getuigenverklaringen: Hebben omstanders het ongeluk zien gebeuren? Vraag hen dan om hun contactgegevens en eventueel een korte getuigenverklaring.
  • Documenteer je eigen verhaal: Schrijf zo snel mogelijk na het ongeluk op wat er precies is gebeurd. Wat deed je vlak voor de aanrijding, wat zag je en hoe reageerde de bestuurder? Dit soort details kunnen belangrijk zijn bij een juridische zaak of een schadeclaim.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Aanrijding op zebrapad

Een aanrijding op een zebrapad is zo gebeurd. Voetgangers worden dan ook het vaakst aangereden op een zebrapad. Automobilisten stoppen niet altijd om voorrang te verlenen of ze rijden te hard en zijn afgeleid. Jij als overstekende voetganger wordt dan snel over het hoofd gezien met een aanrijding en letselschade tot gevolg. Onze letselschadespecialisten helpen je graag om in dit geval een schadevergoeding te claimen.

Voetganger aangereden door auto

Bij een ongeval tussen een voetganger en een automobilist zijn er twee situaties denkbaar. De voetganger heeft wel of niet een verkeersovertreding begaan. 

Voetganger heeft wel een verkeersovertreding begaan

Wanneer je als voetganger (deels) schuldig bent aan het ongeval, wordt dit juridisch gezien als ‘eigen schuld’. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je door rood licht loopt of een andere verkeersovertreding begaat. Wanneer het je eigen schuld is, zal de automobilist toch minimaal 50% van de schade moeten betalen en mogelijk zelfs meer. Dit is wettelijk bepaald. Tenzij het opzet is of door roekeloos rijgedrag.

Voetganger heeft geen verkeersovertreding begaan

Heb je als voetganger geen verkeersovertreding begaan, dan zal de automobilist 100% van de schade moeten vergoeden. Voetgangers worden namelijk beschouwd als een zwakke verkeersdeelnemer en hiermee heb je als voetganger extra juridische bescherming. De enige uitzondering op deze regel is overmacht, maar dit komt bijna nooit voor.

Voetganger aangereden door scooter/brommer

Wanneer je als voetganger wordt aangereden door een scooter of brommer, is de kans op letsel groot. Het is goed om te weten dat de wettelijke bescherming voor een zwakke verkeersdeelnemer ook geldt wanneer je wordt aangereden door een scooter of brommer. 

Voetganger aangereden door fietser

Word je als voetganger aangereden door een fietser? Ook dan kun je een schadevergoeding claimen. Als de fietser in het bezit is van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, dan zal de verzekeraar de schade vergoeden. Wanneer de fietser niet verzekerd is, dan is het belangrijk om alle gegevens van deze persoon te noteren. In dit geval kan er namelijk beslag worden gelegd op bijvoorbeeld het loon van de fietser om zo jouw schadevergoeding te kunnen betalen. Neem in alle gevallen contact met ons op, we helpen je graag verder om dit zo goed mogelijk af te handelen.

Voetganger aangereden door andere weggebruiker

Een motorvoertuig is bij een verkeersongeval met een voetganger verplicht om minimaal 50% van de schade te vergoeden. Uitzondering op deze regel is overmacht, maar ook hier komt dat bijna nooit voor. Ook bij ongevallen met een bus, motor, brommobiel of snorfiets kun je een schadevergoeding claimen. 

Juridische hulp wanneer je als voetganger bent aangereden

Een aanrijding als voetganger kan leiden tot ingewikkelde juridische situaties, vooral als er sprake is van letsel. In veel gevallen heb je als voetganger recht op een schadevergoeding, zowel voor je medische kosten als voor de schade aan bijvoorbeeld kleding of persoonlijke spullen. Maar wie is er verantwoordelijk en hoe claim je dat? Het kan verstandig zijn om juridische hulp in te schakelen. Een letselschadespecialist helpt je om te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt, zonder dat je zelf door ingewikkelde juridische processen hoeft te gaan. Dit geeft je de rust om je te richten op je herstel, terwijl de schadezaak voor je afhandelen.

Smart Letselschade helpt wanneer je als voetganger bent aangereden

Bij Smart Letselschade begrijpen we hoe ingrijpend een aanrijding als voetganger is. We staan klaar om je door het hele proces te begeleiden. Van het vaststellen van de aansprakelijkheid tot het indienen van je schadeclaim. Wij zorgen ervoor dat jij je kunt richten op je herstel, terwijl wij de juridische en financiële kant regelen. Of het nu gaat om je medische kosten, verlies van inkomen, of smartengeld, wij helpen je om de schadevergoeding te krijgen die je verdient. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Samen zorgen we dat jouw letselschadezaak goed wordt afgehandeld.