Letselschade bij een bedrijfsongeval
Bij een bedrijfsongeval kun je verschillende soorten letselschade oplopen. Dit varieert van kleine verwondingen tot ernstig lichamelijk letsel, zoals botbreuken, whiplash, rugletsel of zelfs hersenletsel. Letselschade is de schade die je lijdt door lichamelijk of geestelijk letsel. Naast fysieke verwondingen kan ook psychisch letsel optreden, zoals een psychisch trauma of posttraumatische stressstoornis (PTSS), wat vaak een grote impact heeft op je dagelijks leven.
Bij letselschade kun je onder andere een vergoeding krijgen voor medische kosten, inkomensverlies en zelfs immateriële schade, zoals pijn en emotioneel leed. Dit noemen we smartengeld. Het vaststellen van letselschade is vaak complex en vereist meestal een specialistische blik. Schakel daarom ons in als jouw letselschadespecialist en we helpen je bij het berekenen en claimen van de schade.
Aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval
In de meeste gevallen is de werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval. Werkgevers zijn volgens de arbeidsomstandighedenwet verplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen en incidenten te rapporteren. De werkgever heeft een zorgplicht. Dit houdt in dat zij maatregelen moeten treffen om ongelukken te voorkomen. Denk hierbij aan het geven van duidelijke instructies, het verstrekken van beschermende middelen en het onderhouden van machines. Dit alles valt onder de werkgeversaansprakelijkheid.
Als jouw werkgever nalatig is geweest in het naleven van de zorgplicht en dat heeft geleid tot het ongeval, dan kunnen we de werkgever aansprakelijk stellen. De werkgever kan zich in sommige gevallen verweren als hij kan aantonen dat hij aan al zijn zorgplichten heeft voldaan. Smart Letselschade zal altijd in nauw overleg met je werkgever tot een oplossing proberen te komen. Een oplossing waarbij jij de schade vergoed krijgt waar je recht op hebt, je werkgever daarmee tevreden is en de werkrelatie niet verstoord wordt. Vaak komen we ook tot zo’n mooie oplossing, omdat de werkgever namelijk verplicht verzekerd is voor dit soort ongevallen.
Hoeveel schadevergoeding bij een bedrijfongeval?
De hoogte van de schadevergoeding bij een bedrijfsongeval is altijd afhankelijk van meerdere factoren. Er wordt gekeken naar de aard van je letsel, de ernst van de verwondingen en de financiële impact die het bedrijfsongeval op je leven heeft. De vergoeding bestaat onder andere uit de volgende onderdelen:
- Medische kosten: Alle kosten die je hebt moeten maken voor behandelingen, medicatie en eventuele therapieën.
- Inkomensverlies: Als je (tijdelijk) niet kunt werken door het bedrijfsongeval, heb je recht op een vergoeding voor het gemiste inkomen.
- Reiskosten: Denk aan de kosten voor vervoer naar artsen of het ziekenhuis.
- Smartengeld: Een compensatie voor het leed en de pijn die je door het bedrijfsongeval hebt moeten doorstaan.
- Hulpmiddelen: Kosten voor hulpmiddelen zoals een rolstoel of aanpassingen in huis.
- Toekomstige schade: Bij blijvend letsel, zoals blijvende invaliditeit, wordt de vergoeding berekend op basis van de impact die dit op de rest van je leven zal hebben. Inclusief eventuele toekomstige inkomensverliezen en medische kosten.
Let op dat er ook een verjaringstermijn is van vijf jaar voor het indienen van een schadeclaim na een bedrijfsongeval. Het is dus belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Neem daarom vandaag nog contact op en laat ons je helpen!