Schadevergoeding bij bedrijfsongeval

Als je betrokken bent bij een bedrijfsongeval, kan dat een flinke impact hebben op je leven. Het is niet alleen de fysieke pijn, maar het brengt ook de emotionele en financiële last met zich mee. Gelukkig kun je aanspraak maken op een schadevergoeding voor je letselschade. Maar hoe werkt dat precies, en waar moet je op letten? We geven je antwoorden op de belangrijkste vragen rondom het claimen van een schadevergoeding bij een bedrijfsongeval.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wat moet ik doen als ik een bedrijfsongeval meemaak?

Het belangrijkste is om direct actie te ondernemen. Zodra je een bedrijfsongeval hebt gehad, meld je dit zo snel mogelijk bij je werkgever. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor de aansprakelijkheid. De werkgever moet het ongeval namelijk registreren en, afhankelijk van de ernst, melden bij de Inspectie SZW. In de volksmond ook wel bekend als de arbeidsinspectie. 

 

 

Naast de melding bij je werkgever, is het verstandig om zo veel mogelijk bewijs te verzamelen. Denk aan foto’s van de situatie, verklaringen van collega’s en natuurlijk medische rapporten. Getuigenverklaringen kunnen belangrijk zijn bij een schadeclaim. Vergeet ook niet om een arts te bezoeken, zelfs als je denkt dat de verwondingen meevallen. Vaak komt letsel pas later aan het licht en het is belangrijk dat je van het begin af aan medische documentatie hebt.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Letselschade bij een bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval kun je verschillende soorten letselschade oplopen. Dit varieert van kleine verwondingen tot ernstig lichamelijk letsel, zoals botbreuken, whiplash, rugletsel of zelfs hersenletsel. Letselschade is de schade die je lijdt door lichamelijk of geestelijk letsel. Naast fysieke verwondingen kan ook psychisch letsel optreden, zoals een psychisch trauma of posttraumatische stressstoornis (PTSS), wat vaak een grote impact heeft op je dagelijks leven.

Bij letselschade kun je onder andere een vergoeding krijgen voor medische kosten, inkomensverlies en zelfs immateriële schade, zoals pijn en emotioneel leed. Dit noemen we smartengeld. Het vaststellen van letselschade is vaak complex en vereist meestal een specialistische blik. Schakel daarom ons in als jouw letselschadespecialist en we helpen je bij het berekenen en claimen van de schade.

Aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval

In de meeste gevallen is de werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval. Werkgevers zijn volgens de arbeidsomstandighedenwet verplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen en incidenten te rapporteren. De werkgever heeft een zorgplicht. Dit houdt in dat zij maatregelen moeten treffen om ongelukken te voorkomen. Denk hierbij aan het geven van duidelijke instructies, het verstrekken van beschermende middelen en het onderhouden van machines. Dit alles valt onder de werkgeversaansprakelijkheid

Als jouw werkgever nalatig is geweest in het naleven van de zorgplicht en dat heeft geleid tot het ongeval, dan kunnen we de werkgever aansprakelijk stellen. De werkgever kan zich in sommige gevallen verweren als hij kan aantonen dat hij aan al zijn zorgplichten heeft voldaan. Smart Letselschade zal altijd in nauw overleg met je werkgever tot een oplossing proberen te komen. Een oplossing waarbij jij de schade vergoed krijgt waar je recht op hebt, je werkgever daarmee tevreden is en de werkrelatie niet verstoord wordt. Vaak komen we ook tot zo’n mooie oplossing, omdat de werkgever namelijk verplicht verzekerd is voor dit soort ongevallen.

Hoeveel schadevergoeding bij een bedrijfongeval?

De hoogte van de schadevergoeding bij een bedrijfsongeval is altijd afhankelijk van meerdere factoren. Er wordt gekeken naar de aard van je letsel, de ernst van de verwondingen en de financiële impact die het bedrijfsongeval op je leven heeft. De vergoeding bestaat onder andere uit de volgende onderdelen:

  • Medische kosten: Alle kosten die je hebt moeten maken voor behandelingen, medicatie en eventuele therapieën.
  • Inkomensverlies: Als je (tijdelijk) niet kunt werken door het bedrijfsongeval, heb je recht op een vergoeding voor het gemiste inkomen.
  • Reiskosten: Denk aan de kosten voor vervoer naar artsen of het ziekenhuis.
  • Smartengeld: Een compensatie voor het leed en de pijn die je door het bedrijfsongeval hebt moeten doorstaan.
  • Hulpmiddelen: Kosten voor hulpmiddelen zoals een rolstoel of aanpassingen in huis.
  • Toekomstige schade: Bij blijvend letsel, zoals blijvende invaliditeit, wordt de vergoeding berekend op basis van de impact die dit op de rest van je leven zal hebben. Inclusief eventuele toekomstige inkomensverliezen en medische kosten.

Let op dat er ook een verjaringstermijn is van vijf jaar voor het indienen van een schadeclaim na een bedrijfsongeval. Het is dus belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Neem daarom vandaag nog contact op en laat ons je helpen!

Schadevergoeding claimen na bedrijfsongeval

Het claimen van een schadevergoeding begint met het stellen van de aansprakelijkheid. Dit wordt gedaan door middel van een brief aan je werkgever waarin je de werkgever aansprakelijk stelt voor het ongeval en de schade die je hebt opgelopen. Natuurlijk regelen wij dit voor je, omdat we precies weten welke stappen we moeten nemen om je claim te ondersteunen.

Zodra de aansprakelijkheid is erkend, kan het proces van schadevergoeding in gang worden gezet. Dit kan soms snel gaan, maar vaak duurt het langer omdat er onderhandeld moet worden over de hoogte van de schadevergoeding. Bij Smart Letselschade krijg je een vast contactpersoon die jouw schadezaak behandeld en je hiervan op de hoogte houdt. Zo kun jij focussen op je eigen herstel en nemen wij al het papierwerk uit handen.