Botbreuk

Botbreuken en schadevergoeding

Een botbreuk die je oploopt tijdens een ongeval is ontzettend vervelend. Het kan leiden tot arbeidsongeschiktheid of tot hoge medische kosten. Veel van deze kosten kun je claimen bij de verantwoordelijke partij voor het ongeval. Maar wat valt allemaal onder letselschade soort botbreuken? En hoe claim je dan een schadevergoeding? We vertellen je er hier alles over.

Meld jouw letselschade

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wat wordt verstaan onder letselschade categorie botbreuken?

Er zijn veel verschillende soorten botbreuken. Welke botten een fractuur hebben en vooral de manier waarop ze gebroken zijn bepaalt, samen met de eventuele (toekomstige) gevolgen, de hoogte van je schadevergoeding. Veelvoorkomende botbreuken zijn bijvoorbeeld:

  • Armbreuken.
  • Beenbreuken.
  • Sleutelbeenbreuken.
  • Een schedelbasisfractuur.
  • Tenen en/of vinger breuken.
  • Ribfracturen.

Niet iedere botbreuk herstelt even snel. Zo kunnen botbreuken scheefstand veroorzaken na herstel of helemaal niet meer goed aangroeien waardoor je er blijvend last van houdt. De ervaren medisch adviseurs, waar we mee samenwerken, onderzoeken welke soort fracturen er zijn ontstaan door het ongeval. Ook onderzoekt de medisch adviseur of de ontstane botbreuken, leiden tot consequenties voor de toekomst. 

Voor de hoogte van een schadevergoeding bij botbreuken, zijn vooral de (toekomstige) gevolgen en de duur van het herstel belangrijk. Ook de (blijvende) beperkingen die door een botbreuk ontstaan bepalen mede de hoogte van de schadevergoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de impact die je botbreuken op jouw leven hebben.

Soorten botbreuken

Eerder genoemde botbreuken onderscheiden we in twee soorten breuken:

  • Gesloten fracturen: Bij een gesloten breuk is er geen verwonding van de huid. De breuk zit dus onder de huid zonder dat je een open wond ziet.
  • Open en gecompliceerde fracturen: Bij een open breuk steekt het bot naar buiten. Er is nu dus wel een zichtbare verwonding. Door de open wond is er een grotere kans op complicaties, infecties en beschadiging van weefsel en spieren.

Botten kunnen op verschillende meerdere manieren breken. Aan de hand van de zogenoemde breuklijn worden er 5 breuk types onderscheiden:

  • Dwarse breuk: Dit betekent dat het bot recht doormidden is gebroken.
  • Spiraalbreuk: Dit betekent dat het bot in spiraalvorm gebroken is. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij een enkelbreuk die in een draaiende beweging gebroken is.
  • Schuine breuk: Dit betekent dat het bot diagonaal over de lengte gebroken is.
  • Meervoudige breuk: Dit betekent dat het bot op meerdere plekken gebroken is.
  • Twijgbreuk of greenstick breuk: Dit betekent dat het bot in een knik gebroken is. Het wordt ook wel een twijgbreuk genoemd, omdat het knikje in het bot lijkt op het buigen van een flexibel takje. 

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Smartengeld bij botbreuken

Bij veel soorten letselschades is er ook sprake van een smartengeld vergoeding. Dit is een vergoeding voor immateriële schade zoals pijn en verdriet. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de invloed die je botbreuken op jouw leven hebben.

Arbeidsongeschiktheid door botbreuk letsel

Kun je door de botbreuken je werk niet meer uitvoeren? Dan ben je arbeidsongeschikt. Misschien is dit tijdelijk, maar misschien kun je nooit meer terugkeren in jouw oorspronkelijke beroep. Hoewel je werkgever in veel gevallen jouw salaris eerst nog moet doorbetalen, loop je in deze periode mogelijk werktoeslagen of bonussen mis. Dit verschil in inkomen kan ook bij de tegenpartij geclaimd worden.

Wanneer blijkt dat je jouw functie nooit meer kunt beoefenen, schakelen we veelal een onafhankelijke arbeidsdeskundige in. Deze bekijkt samen met jou welk werk je nog wel kunt doen en ondersteunt jou bij de re-integratie. De kosten voor eventuele omscholing zijn onderdeel van jouw letselschade. Daarnaast is de aansprakelijke partij ook verantwoordelijk voor het betalen van een vergoeding als je carrièrekansen misloopt of uiteindelijk een functie moet invullen met een lager salaris.

Schade bij botbreuken claimen

De ernst van je botbreuken en je persoonlijke omstandigheden bepalen jouw letselschadevergoeding. Heb je botbreuken opgelopen als gevolg van een ongeval? Dan helpt Smart Letselschade je graag verder. 

Onze letselschadespecialisten helpen bij het claimen van een schadevergoeding. Je krijgt een vast contactpersoon die ervoor zorgt dat je zelf niets hoeft te doen. Je contactpersoon regelt alles rondom het claimen van de schadevergoeding. Zo heb je altijd een vast aanspreekpunt die volledig op de hoogte is van je zaak en kun jij je richten op je herstel. Bij ons ben je verzekerd van de beste hulp en het juiste advies, dus neem snel contact op.

Meld jouw schade direct