Arbeidsongeschikt door bedrijfsongeval

Arbeidsongeschikt raken door een arbeidsongeval, ook wel bedrijfsongeval genoemd, zet je leven compleet op z’n kop. Eén moment van onoplettendheid op de werkvloer kan ervoor zorgen dat je niet meer kunt werken zoals voorheen. Misschien zit je met vragen over je inkomen, medische kosten of hoe je dit juridisch moet aanpakken. Goed nieuws: als jij buiten jouw schuld om slachtoffer bent geworden van een bedrijfsongeval, heb je vaak recht op een schadevergoeding. En ja, ook bij tijdelijke of volledige arbeidsongeschiktheid. We vertellen je er meer over.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wanneer ben je arbeidsongeschikt door een bedrijfsongeval?

Je bent arbeidsongeschikt door een bedrijfsongeval wanneer je door een incident op je werk (bijvoorbeeld een val, beknelling of blootstelling aan gevaarlijke stoffen) niet meer in staat bent om jouw werkzaamheden volledig of gedeeltelijk uit te voeren. Of je nu met rugklachten thuis zit of psychische klachten door het trauma. Zodra je arbeidsongeschiktheid medisch is vastgesteld en er een directe link is met het ongeval op je werk, valt dit onder arbeidsongeschiktheid door een bedrijfsongeval. Het is belangrijk om te weten dat het hiervoor niet uitmaakt of je in loondienst bent of op flexbasis werkt.

Lees verderop meer informatie.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid door bedrijfsongeval

Het is het belangrijkste om je eerst medisch te laten behandelen en ervoor te zorgen dat alles goed wordt vastgelegd, zowel door een arts als door je werkgever. Vervolgens is het belangrijk om juridische hulp in te schakelen. Bij Smart Letselschade staan we je graag bij om jouw volledige schade vergoed te krijgen. Van gemiste inkomsten en medische kosten tot huishoudelijke hulp en smartengeld.

Afgekeurd door een bedrijfsongeval en nu?

Als je blijvend arbeidsongeschikt bent verklaard, kan dat enorme impact hebben op je toekomst. Misschien kun je je oude baan niet meer oppakken of raak je volledig afgekeurd. In beide gevallen heb je mogelijk recht op een aanvullende schadevergoeding bovenop je WIA-uitkering. Onze letselschadespecialisten helpen je om deze schade inzichtelijk te maken en verhalen de kosten op de (verzekering van de) aansprakelijke partij. Zo voorkom je dat jij financieel de dupe wordt van iets wat jou is overkomen, maar niet jouw schuld was.

Aansprakelijkheid van de werkgever bij arbeidsongeschiktheid

In de meeste gevallen is de werkgever aansprakelijk voor schade door een bedrijfsongeval. Dit noemen we ook wel de werkgeversaansprakelijkheid. De wet stelt dat een werkgever verplicht is om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Heeft je werkgever bijvoorbeeld onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen of ben je slecht geïnstrueerd? Dan ligt de aansprakelijkheid bij hem. Zelfs als je collega’s een fout hebben gemaakt, kan de werkgever alsnog verantwoordelijk worden gehouden.

Smart Letselschade helpt bij arbeidsongeschiktheid

Kom je in aanmerking voor een vergoeding van de letselschade bij arbeidsongeschiktheid? Neem dan contact met ons op. Smart Letselschade begeleidt je claim van het intakegesprek tot het sluiten van je dossier. Bij ons heb je altijd een vast contactpersoon die volledig op de hoogte is van je zaak.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de zorgplicht voor de werkgever in?

De zorgplicht van de werkgever houdt in dat de werkgever alle mogelijke voorzorgsmaatregelen neemt om bedrijfsongevallen te voorkomen. Doet zich een toch bedrijfsongeval voor? Dan moet de werkgever kunnen aantonen dat hij aan de zorgplicht heeft voldaan. Jij als werknemer hoeft daarentegen alleen te bewijzen dat je het letsel hebt opgelopen tijdens jouw werkzaamheden.

Wat is werkgeversaansprakelijkheid?

Werkgeversaansprakelijkheid betekent dat jouw werkgever aansprakelijk is voor jou als werknemer. De werkgever heeft de plicht voorzorgsmaatregelen te nemen om bedrijfsongevallen te voorkomen. 

Wat is letselschade?

Letselschade is de schade die jij oploopt door toedoen van een ander, waardoor je extra kosten maakt of inkomsten misloopt. Deze letselschade komt veelal in aanmerking voor een vergoeding en Smart Letselschade helpt jou graag bij het claimen van deze schade.

Wat is de hoogte van de schadevergoeding?

De hoogte van een schadevergoeding verschilt per letselschadezaak. Alle kosten die je naar redelijkheid maakt ten gevolge van het ongeval komen voor vergoeding in aanmerking. Bij deze kosten kun je denken aan onder meer medische kosten, verlies aan verdienvermogen en smartengeld. De hoogte van de schadevergoeding hangt dus af van de kosten die je maakt naar aanleiding van het ongeval. Dit verschilt per persoon en is zodoende niet van tevoren aan te geven. Bereken jouw letselschadevergoeding om de hoogte van de vergoeding te schatten.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!