Aangereden op elektrische fiets

Heb je een ongeluk gehad met de elektrische fiets? Het ongeluk op zichzelf is al vervelend, maar nog vervelender is dat je nu waarschijnlijk te maken hebt met letselschade. Materiële schade omdat je elektrische fiets kapot is, maar ook immateriële schade doordat je misschien pijn en leed ervaart na het ongeluk. Voor al deze schadeposten kun je een schadevergoeding claimen. Voor de materiële letselschade, maar ook voor de immateriële schade. De vergoeding voor immateriële schade noemen we ook wel smartengeld. Kortom, je wilt weten wat je rechten zijn en dat nemen we hier met je door.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Aansprakelijkheid bij een aanrijding op elektrische fiets

Wanneer je betrokken bent bij een aanrijding op de elektrische fiets, wil je graag weten wie er aansprakelijk is voor het ongeval. De aansprakelijkheid bij een aanrijding op de elektrische fiets hangt af van het type elektrische fiets. Er wordt hierbij namelijk onderscheid gemaakt in een ‘langzame’ en ‘snelle’ elektrische fiets. We leggen dat eerst even voor je uit.

Langzame elektrische fiets

Een elektrische fiets met trapondersteuning tot en met 25 km/u valt onder de categorie ‘fietsers’ en wordt als een zwakke verkeersdeelnemer gezien. Je hebt bij een aanrijding op deze elektrische fiets daarom vrijwel altijd recht op schadevergoeding. Als zwakke deelnemer in het verkeer ben je wettelijk beschermd in het verkeer en daarom heb je meer rechten. 

Snelle elektrische fiets

Een elektrische fiets met trapondersteuning die sneller gaat dan 25 km/u wordt gezien als een gemotoriseerd voertuig. Denk dan bijvoorbeeld aan een situatie waarin je bent aangereden door een fatbike. Een elektrische fiets, zoals een fatbike, wordt gezien als fietser en zwakke verkeersdeelnemer. Tenzij deze harder gaat dan 25 km/u. Dan wordt het gezien als gemotoriseerd voertuig en heb je minder rechten.

Aangereden door motorvoertuig

Heb je op een ‘langzame’ elektrische fiets letselschade opgelopen door een aanrijding met een motorvoertuig? Dan heb je dus mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit komt doordat je als zwakke deelnemer gezien wordt en extra beschermd wordt. Uitzondering hierop is wanneer er opzet op bewuste roekeloosheid in het spel is, tenzij je onder de 14 jaar bent. Wanneer het ongeval je eigen schuld is, heb je recht op 50% vergoeding van de geleden letselschade.

Op een ‘snelle’ elektrische fiets wordt aan de hand van de verkeerssituatie bepaald wie aansprakelijk is. Dit komt doordat je in dit geval onder de categorie motorvoertuigen valt en niet extra bent beschermd zoals bij zwakke verkeersdeelnemers.

Aangereden door andere fietser

Heb je op een ‘langzame’ elektrische fiets een aanrijding gehad met een andere fietser of voetganger? Dan wordt door de verkeerssituatie de aansprakelijkheid bepaald. Had je bijvoorbeeld voorrang moeten krijgen, maar kreeg je die niet? Dan is de partij die geen voorrang verleende de aansprakelijke partij. 

Op een ‘snelle’ elektrische fiets ben je niet extra beschermd in het verkeer, dus heb je hierdoor niet altijd recht op een schadevergoeding bij een aanrijding met een zwakke verkeersdeelnemer. Dit geldt ook wanneer je als ‘snelle’ fietser een aanrijding hebt met een ‘langzame’ fietser.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Schadevergoeding na een aanrijding op elektrische fiets

Letselschade oplopen door een fietsongeval is al vervelend genoeg. Het is daarom belangrijk hiervoor zo snel mogelijk een vergoeding te verhalen bij de aansprakelijke partij. Smart Letselschade helpt je hier graag bij, zodat jij je kunt richten op je eigen herstel.

Juridische hulp van Smart Letselschade

Ben je aangereden op je elektrische fiets en wil je graag een schadevergoeding claimen? Laat ons dan helpen. Smart Letselschade handelt je zaak af en neemt alle werk uit handen. Je krijgt een vast contactpersoon die ervoor zorgt dat je zelf geen energie in het traject hoeft te steken, maar je kunt richten op je eigen herstel. Jouw vaste contactpersoon regelt alles rondom het claimen van een schadevergoeding bij de verzekeraar en houdt je daarvan op de hoogte. Bij Smart Letselschade ben je verzekerd van de beste hulp en het juiste advies. Neem contact op voor vragen en advies.