Aangereden door motorvoertuig
Heb je op een ‘langzame’ elektrische fiets letselschade opgelopen door een aanrijding met een motorvoertuig? Dan heb je dus mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit komt doordat je als zwakke deelnemer gezien wordt en extra beschermd wordt. Uitzondering hierop is wanneer er opzet op bewuste roekeloosheid in het spel is, tenzij je onder de 14 jaar bent. Wanneer het ongeval je eigen schuld is, heb je recht op 50% vergoeding van de geleden letselschade.
Op een ‘snelle’ elektrische fiets wordt aan de hand van de verkeerssituatie bepaald wie aansprakelijk is. Dit komt doordat je in dit geval onder de categorie motorvoertuigen valt en niet extra bent beschermd zoals bij zwakke verkeersdeelnemers.
Aangereden door andere fietser
Heb je op een ‘langzame’ elektrische fiets een aanrijding gehad met een andere fietser of voetganger? Dan wordt door de verkeerssituatie de aansprakelijkheid bepaald. Had je bijvoorbeeld voorrang moeten krijgen, maar kreeg je die niet? Dan is de partij die geen voorrang verleende de aansprakelijke partij.
Op een ‘snelle’ elektrische fiets ben je niet extra beschermd in het verkeer, dus heb je hierdoor niet altijd recht op een schadevergoeding bij een aanrijding met een zwakke verkeersdeelnemer. Dit geldt ook wanneer je als ‘snelle’ fietser een aanrijding hebt met een ‘langzame’ fietser.