Wat valt onder letselschade?

Het oplopen van fysieke en/of emotionele schade door toedoen van een ander, noemen we letselschade. Wanneer je door een ander letsel oploopt, heb je mogelijk recht op een schadevergoeding voor deze letselschade. Deze vergoeding omvat niet alleen lichamelijke en psychische klachten, maar ook de financiële gevolgen van een ongeval. Dit varieert van medische kosten tot misgelopen inkomsten en emotioneel leed. Maar wat valt er nu precies onder deze letselschade? We leggen je hier uit welke vormen van letselschade er zijn en wat daar onder valt.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Materiële letselschade

Materiële letselschade is alle schade die je direct in geld kunt uitdrukken. Dit zijn kosten die je maakt of inkomsten die je misloopt als gevolg van het ongeval. We zetten een aantal voorbeelden van materiële schade voor je op een rij: 

  • Medische kosten: Ziekenhuisbezoeken, fysiotherapie, medicijnen en psychologische hulp.
  • Verlies van inkomsten: Als je door je letsel (tijdelijk) niet kunt werken en loon misloopt, maar ook bijvoorbeeld misgelopen toeslagen of bonussen. 
  • Schade aan eigendommen: Een kapotte bril, telefoon, kleding of schade aan je voertuig.
  • Kosten voor hulp: Inschakelen van huishoudelijke hulp, mantelzorg of extra kinderopvang.
  • Aanpassingen aan je woning of auto: Bijvoorbeeld als je woning rolstoelvriendelijk moet worden gemaakt bij blijvende invaliditeit.
  • Reiskosten: Bijvoorbeeld voor de taxi naar het ziekenhuis of naar je behandelaar.

Dit zijn kosten die je niet zou hebben gemaakt als het ongeval niet was gebeurd. Daarom kunnen ze verhaald worden op de aansprakelijke partij en vallen deze kosten onder jouw letselschade.

Immateriële letselschade

Immateriële letselschade, beter bekend als smartengeld, is schade die niet in geld is uit te drukken. Het gaat om de pijn, het verdriet en de emotionele impact van het ongeval. We zetten weer wat voorbeelden van immateriële schade op een rij:

  • Pijn en fysiek ongemak: Denk aan langdurige revalidatie of chronische pijn.
  • Psychisch leed: Angststoornissen, depressie of posttraumatische stress na een ongeval.
  • Verminderde levenskwaliteit: Bijvoorbeeld als je door blijvend letsel bepaalde hobby’s of werk niet meer kunt uitvoeren.
  • Cosmetische schade: Littekens of zichtbare verwondingen die je zelfbeeld negatief beïnvloeden.
  • Aantasting van je sociale leven: Als je door je letsel minder kunt deelnemen aan sociale activiteiten.

Smartengeld is bedoeld als compensatie voor de emotionele en psychische gevolgen van een ongeval. Voor het vaststellen van de hoogte van het smartengeld bedrag, wordt gebruikgemaakt van de smartengeldgids en de Rotterdamse Schaal. De Rotterdamse schaal is een wetenschappelijk onderzoek waarbij letsels in een schaal worden ingedeeld om het berekenen van smartengeld eenvoudiger en uniformer te maken.

Letselschade claimen

Heb je letselschade opgelopen en is iemand anders daar aansprakelijk voor? Dan heb je mogelijk recht op een schadevergoeding en kun je daarvoor een schadevergoeding claimen. Dit proces helpen we je graag bij! Onze letselschadespecialisten zijn ontzettend ervaren op het gebied van schadevergoedingen claimen. Ze zijn op de hoogte van alle geldende regels en wetten en zullen er altijd voor zorgen dat je een eerlijke vergoeding krijgt. Het proces voor het claimen van een vergoeding verloopt in verschillende stappen:

  1. Vaststellen van aansprakelijkheid: De veroorzaker van het ongeval moet juridisch aansprakelijk worden gesteld. Dit kan worden aangetoond met bijvoorbeeld een politierapport, getuigenverklaringen of een medisch rapport.
  2. In kaart brengen van de schade: Zowel de materiële als immateriële schade worden door ons berekend. Dit kan gaan om directe kosten, maar ook om toekomstige schade als je langdurige klachten hebt.
  3. Onderhandeling met de verzekeraar: De aansprakelijke partij, meestal een verzekeraar, zal de schadevergoeding moeten betalen. Hierbij kan discussie ontstaan over de hoogte van het bedrag, we staan je hierin dan ook bij om ervoor te zorgen dat je een eerlijke vergoeding krijgt waar je recht op hebt.
  4. Uitbetaling van de schadevergoeding: Zodra er een akkoord is, wordt de schadevergoeding uitgekeerd.

Het claimen van een letselschadevergoeding kan ingewikkeld zijn. Daarom is het verstandig om een gespecialiseerde hulp in te schakelen. Bij Smart Letselschade helpen we je in het hele proces, zodat jij je kunt richten op je herstel. Wil je gebruikmaken van onze hulp? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!