Aanrijding tegen stilstaande auto

Je hebt een aanrijding gehad met een stilstaande auto. Of er is iemand tegen jouw stilstaande auto aangereden. Je vraagt je dan nu vast af hoe het zit met de aansprakelijkheid. Is de veroorzaker, die zelf ook letselschade heeft opgelopen, aansprakelijk of ben je zelf aansprakelijk. We leggen het je graag uit.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Aansprakelijkheid bij aanrijding met stilstaande auto

Net als bij alle ongevallen met letselschade tot gevolg, wordt de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval beoordeeld naar de omstandigheden. Bij een aanrijding met een stilstaande auto zijn er verschillende situaties denkbaar. We zetten ze even voor je op een rij:

  • Een fietser rijdt tegen een geparkeerde auto aan.
  • Een fietser rijdt tegen een auto aan die stilstaat op de rijbaan, bijvoorbeeld voor een stoplicht.
  • Een fietser rijdt tegen een openslaande autoportier aan.
  • Een automobilist rijdt tegen een andere stilstaande of geparkeerde auto aan.

Fietser en stilstaande auto

Een aanrijding tussen een fietser en een niet stilstaande auto wordt beoordeeld aan de hand van artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Een fietser is een zwakke verkeersdeelnemer, dus bij een aanrijding is de bestuurder van de auto vrijwel altijd (deels) aansprakelijk. Een fietser met letselschade heeft dan in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. Alleen als er sprake is van overmacht bij de automobilist is dit anders. 

Bij een aanrijding van een fietser met een stilstaande auto is dit anders. De schade kan namelijk door de automobilist verhaald worden op de fietser, als aangetoond kan worden dat deze juridisch verwijtbaar heeft gehandeld. Dit betekent wanneer er sprake is van een eenzijdig ongeval tegen een stilstaande auto dat deze schade niet verhaald kan worden op de automobilist, maar voor rekening komt van de fietser. 

Er is hierop een uitzondering mogelijk, bijvoorbeeld als de auto daar niet had mogen staan en niet zichtbaar was. In dat geval kan er grond zijn voor een gedeelde aansprakelijkheid. Een deel van de schuld komt dan voor rekening van de tegenpartij. Je moet dus aantonen dat de stilstaande auto niet zichtbaar was.

Beoordeling van de aansprakelijkheid

Bij het beoordelen van de aansprakelijkheid bij een aanrijding met een stilstaande auto is het belangrijk onderscheid te maken tussen een geparkeerde auto en een auto die stil staat, maar wel deelneemt aan het verkeer. Stilstaan of geparkeerd staan zijn namelijk twee verschillende zaken. 

Een geparkeerde auto neemt geen deel aan het verkeer. Een stilstaande auto neemt wel deel aan het verkeer. Er stapt bijvoorbeeld iemand uit of de bestuurder is aan het laden en lossen. Ook bij stilstaan voor een stoplicht neem je deel aan het verkeer.

Schadevergoeding

Wanneer je als fietser tegen een geparkeerde auto aanrijdt die niet deelneemt aan het verkeer, dan moet je de schade aan de auto vergoeden en heb je zelf geen recht op een schadevergoeding. Dit komt doordat artikel 185 van de Wegenverkeerswet niet van toepassing is. Ook als de auto fout geparkeerd staat, leidt dit niet direct tot aansprakelijkheid van de eigenaar van de auto. Dit kan anders zijn als er een gevaarlijke situatie is veroorzaakt en dat reden is geweest voor het ongeluk. 

Wanneer je als fietser letselschade oploopt door een aanrijding met een stilstaande auto die wel deelneemt aan het verkeer, heb je vaak wel recht op een schadevergoeding. De schuld en aansprakelijkheid ligt dan bij de automobilist die bijvoorbeeld niet voorzichtig genoeg zijn autodeur heeft geopend.

 

Hoeveel schadevergoeding na een ongeval? 

Het exacte bedrag aan schadevergoeding na een ongeval varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren. De aard en ernst van het letsel, de financiële schade, de impact op het dagelijks leven, en de geldende wet- en regelgeving tellen mee. Een letselschadejurist of belangenbehartiger kan helpen om een realistische schatting te maken op basis van jouw specifieke situatie en de geldende juridische normen.

Auto tegen stilstaande auto

Als je met een auto tegen een andere auto aanrijdt, ben je aansprakelijk voor de schade aan deze stilstaande auto. Ongeacht of deze auto geparkeerd stond, en wel of niet deelnam aan het verkeer. Dit soort aanrijdingen gebeuren regelmatig bij het achteruit rijden. De achteruitrijdende automobilist is dan aansprakelijk voor de aanrijding en de bijkomende schade.

Schade claimen na aanrijding met stilstaand object
Er zijn verschillende soorten schadeposten die je kunt claimen na een aanrijding. We zetten ze hier voor je op een rij:

  • Schade aan de auto en eventueel vervangend vervoer.
  • Schade aan persoonlijke eigendommen.
  • Schade als gevolg van letsel.
  • Wettelijke rente.
  • Juridische kosten.

Om er zeker van te zijn dat je alle schade claimt, die ontstaat als gevolg van de aanrijding met een stilstaande auto, kun je het beste deskundig juridisch advies inwinnen. Er zitten vaak haken en ogen aan het claimen van de juiste schadevergoeding. Onze letselschadespecialisten helpen hier graag bij. 

Kortom, wanneer je letselschade hebt opgelopen na een aanrijding tegen een stilstaande auto, is het van belang de juiste juridische hulp te krijgen. Smart Letselschade biedt deze hulp en neemt je graag het werk uit handen, zodat je kunt focussen op je persoonlijke herstel. Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijke advies? Neem dan contact op.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!