Aansprakelijkheid bij aanrijding met stilstaande auto
Net als bij alle ongevallen met letselschade tot gevolg, wordt de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval beoordeeld naar de omstandigheden. Bij een aanrijding met een stilstaande auto zijn er verschillende situaties denkbaar. We zetten ze even voor je op een rij:
- Een fietser rijdt tegen een geparkeerde auto aan.
- Een fietser rijdt tegen een auto aan die stilstaat op de rijbaan, bijvoorbeeld voor een stoplicht.
- Een fietser rijdt tegen een openslaande autoportier aan.
- Een automobilist rijdt tegen een andere stilstaande of geparkeerde auto aan.
Fietser en stilstaande auto
Een aanrijding tussen een fietser en een niet stilstaande auto wordt beoordeeld aan de hand van artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Een fietser is een zwakke verkeersdeelnemer, dus bij een aanrijding is de bestuurder van de auto vrijwel altijd (deels) aansprakelijk. Een fietser met letselschade heeft dan in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. Alleen als er sprake is van overmacht bij de automobilist is dit anders.
Bij een aanrijding van een fietser met een stilstaande auto is dit anders. De schade kan namelijk door de automobilist verhaald worden op de fietser, als aangetoond kan worden dat deze juridisch verwijtbaar heeft gehandeld. Dit betekent wanneer er sprake is van een eenzijdig ongeval tegen een stilstaande auto dat deze schade niet verhaald kan worden op de automobilist, maar voor rekening komt van de fietser.
Er is hierop een uitzondering mogelijk, bijvoorbeeld als de auto daar niet had mogen staan en niet zichtbaar was. In dat geval kan er grond zijn voor een gedeelde aansprakelijkheid. Een deel van de schuld komt dan voor rekening van de tegenpartij. Je moet dus aantonen dat de stilstaande auto niet zichtbaar was.
Beoordeling van de aansprakelijkheid
Bij het beoordelen van de aansprakelijkheid bij een aanrijding met een stilstaande auto is het belangrijk onderscheid te maken tussen een geparkeerde auto en een auto die stil staat, maar wel deelneemt aan het verkeer. Stilstaan of geparkeerd staan zijn namelijk twee verschillende zaken.
Een geparkeerde auto neemt geen deel aan het verkeer. Een stilstaande auto neemt wel deel aan het verkeer. Er stapt bijvoorbeeld iemand uit of de bestuurder is aan het laden en lossen. Ook bij stilstaan voor een stoplicht neem je deel aan het verkeer.
Schadevergoeding
Wanneer je als fietser tegen een geparkeerde auto aanrijdt die niet deelneemt aan het verkeer, dan moet je de schade aan de auto vergoeden en heb je zelf geen recht op een schadevergoeding. Dit komt doordat artikel 185 van de Wegenverkeerswet niet van toepassing is. Ook als de auto fout geparkeerd staat, leidt dit niet direct tot aansprakelijkheid van de eigenaar van de auto. Dit kan anders zijn als er een gevaarlijke situatie is veroorzaakt en dat reden is geweest voor het ongeluk.
Wanneer je als fietser letselschade oploopt door een aanrijding met een stilstaande auto die wel deelneemt aan het verkeer, heb je vaak wel recht op een schadevergoeding. De schuld en aansprakelijkheid ligt dan bij de automobilist die bijvoorbeeld niet voorzichtig genoeg zijn autodeur heeft geopend.