Smartengeld

Iedereen die letselschade heeft als gevolg van een ongeval, heeft recht op een uitkering van smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de geleden immateriële letselschade. Deze letselschadevergoeding wordt betaald door de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wat is smartengeld?

Smartengeld is de vergoeding die je krijgt voor de immateriële geleden letselschade. Deze schade wordt immateriële schade genoemd, omdat het niet tastbaar is. Enkele voorbeelden van immateriële schade zijn:

  • Last van belemmeringen die ontstaan door het opgelopen letsel. Denk bijvoorbeeld aan zichtbare littekens, waardoor je mentale gesteldheid achteruitgaat.
  • Verdriet en pijn.
  • Neerslachtigheid.
  • Depressie.
  • Angst- en paniekaanvallen door trauma.
  • Aantasting lichamelijke integriteit.
  • Verminderde levenslust door een verminderde levenskwaliteit.

Pijn, verdriet, gevoel en angst zijn persoonlijke emoties die onmogelijk te meten zijn. Daarom is het belangrijk dat jouw persoonlijke situatie grondig onderzocht wordt. Zo kunnen onze letselschadespecialisten de juiste smartengeld vergoeding voor je in kaart brengen. Lees verderop meer informatie over smartengeld.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

In 5 stappen een passende letselschadevergoeding

Onze letselschade experts bieden jou de helpende hand.


Stap 1

Jij meldt je letsel


Stap 2

Wij nemen contact met jou op


Stap 3

Bezoek van één van onze juristen


Stap 4

Behandeling wordt gestart


Stap 5

Passende vergoeding in 98% van de gevallen

Smartengeld

Smartengeld na aanrijding

Je hebt een ongeval gehad en daarbij letselschade opgelopen. Het ongeval heeft je niet alleen pijn, maar ook veel ander leed bezorgd. Nu wil je graag een vergoeding voor alle pijn en verdriet dat je over hebt gehouden na de aanrijding. In dit geval spreken we dan over het claimen van smartengeld. Hoe de hoogte van een smartengeldbedrag na een ongeval wordt bepaald en hoe je dit bedrag kunt claimen, nemen we hier met je door.

Meer informatie

Smartengeldgids

Wanneer je betrokken bent bij een ongeval of een situatie waarbij je letselschade hebt opgelopen, kan het voorkomen dat je recht hebt op smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de geleden immateriële schade. Maar hoe weet je hoeveel smartengeld je kunt claimen? Gelukkig is er een handige gids die je kunt raadplegen: de smartengeldgids. De smartengeldgids ligt ter inzage bij alle ANWB-winkels of is te bestellen via smartengeld.nl.

Meer informatie

Wat valt allemaal onder smartengeld?

Smartengeld omvat verschillende aspecten zoals: fysiek en emotioneel leed. Voorbeelden hiervan zijn: psychisch lijden, verminderde levenskwaliteit, verlies van genot en ongemak veroorzaakt door het letsel. Het dekt immateriële schade, zoals angst, depressie en het verlies van levensvreugde. Smartengeld compenseert de niet-financiële gevolgen van het letsel en wordt bepaald op basis van individuele omstandigheden. 

Wat is het verschil tussen smartengeld en letselschade?

Smartengeld is een compensatie voor immateriële schade, zoals pijn en leed. Letselschade omvat zowel materiële als immateriële schade veroorzaakt door een ongeval. Kortom, smartengeld is voor de emotionele impact, terwijl letselschade voor de financiële en emotionele gevolgen is. 

Immateriële schadevergoeding in de wet

Heb je recht op een letselschadevergoeding? Dan heb je ook recht op een vergoeding voor de immateriële schade. In artikel 6:106 BW staat omschreven wat smartengeld is en wanneer het uitgekeerd mag worden. Naast smartengeld zijn er ook nog andere vormen, namelijk: affectieschade en shockschade. 

Affectieschade

Affectieschade is smartengeld (in vaste bedragen) dat uitgekeerd wordt als je kind bijvoorbeeld overlijdt door een verkeersongeval. Of als je partner blijvende invaliditeit oploopt door een arbeidsongeval. Bij affectieschade, ga jijzelf gebukt onder het lijden van een van jouw naasten. 

Shockschade

Er kan in Nederland shockschade worden geclaimd. Dit is een vergoeding voor als je getuige was van een ongeval en psychische klachten als gevolg daarvan ondervindt. Shockschade kan alleen worden geclaimd onder zeer strikte voorwaarden. Om voor toekenning van shockschade in aanmerking te kunnen komen zijn er de volgende vereisten:

  • Dat er een ernstig ongeval is gebeurd, waarbij iemand is overleden of ernstig gewond is geraakt.
  • Dat je het ongeval zelf hebt gezien of direct na het ongeval aanwezig was, waardoor een emotionele schok teweeg wordt gebracht.
  • Dat er sprake is van ernstig geestelijk letsel waarvoor je ook onder psychische behandeling staat.

Smartengeld berekenen

Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij de berekening van het smartengeld bedrag, namelijk:

  • De ernst van jouw letsel.
  • De revalidatieperiode die je nodig hebt.
  • Hoeveel effect het heeft het op jouw levenslust.
  • Hoe zwaar het ongeval voor jou persoonlijk weegt en daarmee dus ook de ernst van het opgelopen trauma.
  • Je leeftijd.
  • Alle specifieke omstandigheden van het geval.

Hoe bepaal je de hoogte van smartengeld?

De hoogte van het smartengeld wordt vastgesteld op basis van diverse factoren. Denk aan de ernst van het letsel, de impact op het dagelijks leven, eventuele blijvende gevolgen, herstelduur, leeftijd, geslacht en eerdere rechtelijke uitspraken voor soortgelijke gevallen. Onze specialisten staan je bij met het bepalen van een smartengeld bedrag dat aansluit bij jouw specifieke situatie en de geldende wetgeving. Hiervoor maken ze gebruik van de smartengeldgids.

Hoeveel smartengeld kan ik verwachten?

We kunnen geen specifiek bedrag noemen, omdat het bedrag afhankelijk is van verschillende factoren. We zullen je helpen om een schatting te maken op basis van vergelijkbare gevallen, zoals die genoemd staan in de smartengeldgids, en de geldende wet- en regelgeving.

Hoe wordt smartengeld uitbetaald?

Smartengeld wordt uitbetaald in een lumpsumbetaling na een schikking of gerechtelijke uitspraak. Een lumpsumbetaling houdt in dat het bedrag in een keer wordt uitgekeerd en niet in delen. Het bedrag kan op verschillende manieren worden verkregen, zoals via een bankoverschrijving. Wanneer een proces lang duurt, is het ook mogelijk om voorschotten uitgekeerd te krijgen.

Is smartengeld belastingvrij?

Smartengeld is belastingvrij en wordt niet beschouwd als belastbaar inkomen. Raadpleeg een belastingdeskundige voor de geldende regelgeving hierover op dit moment. Er zijn verschillende belastingwetgevingen per rechtsgebied. Wij zorgen er altijd voor dat er een belastinggarantie komt. Dit houdt in dat wanneer de belastingdienst toch aan komt kloppen, deze zijn geld bij de aansprakelijke partij kan verhalen. Of in ieder geval dat de aansprakelijke partij verantwoordelijk is voor de discussie.

Smartengeld en bijstandsuitkering

Meestal zal een smartengeld uitkering niet van invloed zijn op een bijstandsuitkering. Wel wil de gemeente beoordelen of de ontvangen schadevergoeding werkelijk een vergoeding op grond van smartengeld is geweest. De gemeente heeft de ruimte om een uitkering die het karakter heeft van een schadevergoeding of smartengeld vrij te laten en niet in mindering te brengen op de uitkering. 

Informeer hierover altijd wel eerst met je contactpersoon bij de gemeente, maar ook hierbij helpen onze letselschade specialisten je graag! Je leest hier meer over de invloed van een letselschadevergoeding op jouw bijstandsuitkering.

Smart Letselschade helpt met het claimen van een vergoeding voor immateriële schade

Heb je recht op een smartengeld vergoeding en wil je deze gaan claimen bij de aansprakelijke partij? Laat ons je dan helpen. Onze letselschadespecialisten zorgen ervoor dat je een rechtvaardig bedrag ontvangt. Wij nemen alle werk uit handen en voeren de discussie voor jou met de aansprakelijke partij op een correcte en nette manier. Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijke advies? Neem dan snel contact op.