Smartengeld

Iedereen die letselschade heeft als gevolg van een ongeval, heeft recht op een uitkering van smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de geleden immateriële letselschade. Deze letselschadevergoeding wordt betaald door de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wat is smartengeld?

Smartengeld is de vergoeding die je krijgt voor de immateriële geleden letselschade. Deze schade wordt immateriële schade genoemd, omdat het niet tastbaar is. Enkele voorbeelden van immateriële schade zijn:

 • Lichamelijke pijn.
 • Last van belemmeringen die ontstaan door het opgelopen letsel.
 • Verdriet.
 • Neerslachtigheid.
 • Depressie.
 • Angst- en paniekaanvallen door trauma.
 • Aantasting lichamelijke integriteit.
 • Verminderde levenslust door een verminderde levenskwaliteit.

Pijn, verdriet, gevoel en angst zijn persoonlijke emoties die onmogelijk te meten zijn. Daarom is het belangrijk dat jouw persoonlijke situatie grondig onderzocht wordt. Zo kunnen onze letselschadespecialisten de maximale smartengeld vergoeding voor je bepalen.

Wat valt allemaal onder smartengeld?

Smartengeld omvat verschillende aspecten zoals: fysiek en emotioneel leed. Voorbeelden hiervan zijn: psychisch lijden, verminderde levenskwaliteit, verlies van genot, en ongemak veroorzaakt door het letsel. Het dekt immateriële schade, zoals angst, depressie en het verlies van levensvreugde. Smartengeld compenseert de niet-financiële gevolgen van het letsel en wordt bepaald op basis van individuele omstandigheden en jurisprudentie.

Wat is het verschil tussen smartengeld en letselschade?

Smartengeld is een compensatie voor immateriële schade, zoals pijn en leed. Letselschade omvat zowel materiële als immateriële schade veroorzaakt door een ongeval. Kortom, smartengeld behandelt de emotionele impact, terwijl letselschade zowel financiële als emotionele gevolgen omvat.

Smartengeld in de wet

Heb je recht op een letselschadevergoeding? Dan heb je ook recht op smartengeld. Naast smartengeld zijn er ook nog andere vormen van immateriële schade.

Affectieschade

Affectieschade is smartengeld dat uitgekeerd zou kunnen worden als je kind bijvoorbeeld overlijdt door een verkeersongeval. Of als je partner blijvend hersenletsel oploopt door een arbeidsongeval. In artikel 6:106 BW staat omschreven wat smartengeld is en wanneer het uitgekeerd mag worden. Sinds 1 januari 2019 is de Wet Affectieschade van kracht. 

Shockschade

Sinds enige tijd kan er in Nederland shockschade worden geclaimd. Maar wel onder zeer strikte voorwaarden. Om voor toekenning van shockschade in aanmerking te kunnen komen zijn er de volgende vereisten:

 • Dat er een ernstig ongeval is gebeurd, waarbij iemand is overleden of ernstig gewond is geraakt.
 • Dat de persoon die shockschade claimt het ongeval zelf heeft gezien of direct na het ongeval aanwezig was, waardoor een emotionele schok teweeg wordt gebracht.
 • Dat bij de persoon die shockschade claimt sprake is van ernstig geestelijk letsel waarvoor diegene ook onder psychische behandeling staat.

Smartengeld berekenen

Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij de berekening van eventueel smartengeld, namelijk:

 • De ernst van jouw letsel.
 • De revalidatieperiode die je nodig hebt.
 • Hoeveel effect het heeft het op jouw levenslust.
 • Hoe zwaar het ongeval voor jou persoonlijk weegt en daarmee dus ook de ernst van het opgelopen trauma.
 • Je leeftijd.
 • Alle specifieke omstandigheden van het geval.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

In 5 stappen een passende letselschadevergoeding

Onze letselschade experts bieden jou de helpende hand.


Stap 1

Jij meldt je letsel


Stap 2

Wij nemen contact met jou op


Stap 3

Bezoek van één van onze juristen


Stap 4

Behandeling wordt gestart


Stap 5

Passende vergoeding in 98% van de gevallen

Smartengeld

Smartengeld na aanrijding

Je hebt een ongeval gehad en daarbij letselschade opgelopen. Het ongeval heeft je niet alleen pijn, maar ook veel ander leed bezorgd. Nu wil je graag een vergoeding voor alle pijn en verdriet dat je over hebt gehouden na de aanrijding. In dit geval spreken we dan over het claimen van smartengeld. Hoe de hoogte van een smartengeldbedrag na een ongeval wordt bepaald en hoe je dit bedrag kunt claimen, nemen we hier met je door.

Meer informatie

Smartengeldgids

Wanneer je betrokken bent bij een ongeval of een situatie waarbij je letselschade hebt opgelopen, kan het voorkomen dat je recht hebt op smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de geleden immateriële schade. Maar hoe weet je hoeveel smartengeld je kunt claimen? Gelukkig is er een handige gids die je kunt raadplegen: de smartengeldgids. De smartengeldgids ligt ter inzage bij alle ANWB-winkels of is te bestellen via smartengeld.nl.

Meer informatie

Hoe bepaal je de hoogte van smartengeld?

De hoogte van het smartengeld wordt dus vastgesteld op basis van diverse factoren, zoals de ernst van het letsel, de impact op het dagelijks leven, eventuele blijvende gevolgen, herstelduur, leeftijd, geslacht en eerdere rechtelijke uitspraken. Een letselschadespecialist of belangenbehartiger staat je bij met het bepalen van een smartengeld bedrag dat aansluit bij jouw specifieke situatie en de geldende wetgeving. Onze letselschadespecialisten helpen je daar graag bij.

Smartengeld claimen

Onze letselschadespecialisten zorgen ervoor dat je een rechtvaardig bedrag ontvangt. Tot het juiste bedrag komen, gaat niet zomaar. Kies daarom altijd voor juridische hulp bij het claimen van smartengeld. Wij voeren graag de discussie voor jou en zorgen ervoor dat de verzekeraar je leed erkent en de juiste vergoeding uitkeert.

Letselschade en smartengeld

Ben je slachtoffer van een ongeval en is dit ongeval (deels) veroorzaakt door de tegenpartij? Dan kom je bij letselschade in aanmerking voor een smartengeld vergoeding. Onze letselschadespecialisten claimen smartengeld in bijvoorbeeld de volgende gevallen:

 • Bij verdriet van de lelijke littekens op uw armen als gevolg van een ongeval.
 • Bij pijn die je hebt geleden bij de behandelingen, operaties of revalidatie door een ongeval.
 • Wanneer je slapeloze nachten hebt omdat je in je hoofd steeds geconfronteerd wordt met de beelden van het ongeval.
 • Wanneer je verdriet hebt omdat je jouw favoriete hobby niet meer kunt uitoefenen als gevolg van het ongeval.
 • Bij depressieve gevoelens omdat je niet meer kunt doen wat je deed voor het ongeval.

En zijn natuurlijk meer gevallen op te noemen, dus staat die van jou er niet tussen? Neem dan contact op. Onze letselschadespecialisten hebben ervaring met het claimen van smartengeld in allerlei soorten letselschadezaken. We zoeken graag uit wat we voor je kunnen betekenen.

Hoeveel smartengeld kan ik verwachten?

Het is moeilijk om een specifiek bedrag te noemen, omdat smartengeld afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de ernst van het letsel, de impact op het dagelijks leven en jurisprudentie. Een letselschadespecialist kan je helpen om een schatting te maken op basis van vergelijkbare gevallen en de geldende wet- en regelgeving.

Hoe wordt smartengeld uitbetaald?

Smartengeld wordt meestal uitbetaald in een lumpsumbetaling na een schikking of gerechtelijke uitspraak. Een lumpsumbetaling houdt in dat het bedrag in een keer wordt uitgekeerd en niet in delen. Het bedrag kan op verschillende manieren worden verkregen, zoals via een bankoverschrijving.

Is smartengeld belastingvrij?

Smartengeld is doorgaans belastingvrij en wordt niet beschouwd als belastbaar inkomen. Raadpleeg een belastingdeskundige voor bevestiging, gezien de variaties in belastingwetgeving per rechtsgebied. Wij zorgen ervoor dat er een belastinggarantie komt. Dit houdt in dat wanneer de belastingdienst toch aan komt kloppen, deze zijn geld bij de aansprakelijke partij kan halen. Of in ieder geval dat de aansprakelijke partij verantwoordelijk is voor de discussie.

Smartengeld en bijstandsuitkering

Meestal zal een smartengeld uitkering niet van invloed zijn op een bijstandsuitkering. Wel wil de gemeente beoordelen of de ontvangen schadevergoeding werkelijk een vergoeding op grond van smartengeld is geweest. De gemeente heeft de ruimte om een uitkering die het karakter heeft van een schadevergoeding of smartengeld vrij te laten en niet in mindering te brengen op de uitkering. Informeer hierover altijd wel eerst met uw contactpersoon bij de gemeente, maar ook hierbij helpen onze letselschade specialisten je graag! Je leest hier meer over de invloed van een letselschadevergoeding op jouw bijstandsuitkering.

Kortom, wanneer je letselschade hebt opgelopen en recht hebt op smartengeld, is het van belang de juiste juridische hulp te krijgen. Smart Letselschade biedt deze hulp en neemt je graag het werk uit handen, zodat je kunt focussen op je persoonlijke herstel. Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijke advies? Neem dan contact op.