Affectieschade

Vergoeding voor Affectieschade

Heeft één van jouw naasten na 1 januari 2019 een ongeval gehad waarbij hij of zij ernstig en blijvend letsel opliep of is hij of zij misschien zelfs overleden hieraan? Dan kun je een vergoeding krijgen voor het leed en de pijn die deze gebeurtenis bij jou veroorzaakt heeft. Dit heet affectieschade en is een vorm van smartengeld.

Meld jouw letselschade

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wat is affectieschade precies? 

Bij affectieschade ga je gebukt onder het lijden van een van jouw naasten, veroorzaakt door een ongeval. Wanneer jouw kind, bijvoorbeeld na een ongeval in een rolstoel terechtkomt en je zijn of haar lijden maar moeilijk kunt verwerken. Hoewel jij zelf geen fysieke klachten hebt, lijdt je wel aan de gevolgen van het ongeval van jouw kind. Je levensvreugde is aanzienlijk verminderd. In dit soort gevallen kun je wellicht affectieschade claimen.

Hoewel een affectieschadevergoeding overeenkomsten vertoont met een smartengeldvergoeding, is er één belangrijk verschil. Affectieschade kan door familieleden van een slachtoffer geclaimd worden waarbij het gaat om een vooraf vastgesteld bedrag, terwijl het slachtoffer zelf in aanmerking komt voor smartengeld.

Wie kan affectieschade claimen?

De wet, die op 1 januari 2019 in werking trad, regelt de affectieschadevergoeding voor de naaste familie van slachtoffers van een ongeval, een medische fout of een geweldsmisdrijf die overlijden of ernstig en blijvend letsel tot gevolg hebben. Hoe hoog de vergoeding is, hangt af van de persoonlijke situatie van het slachtoffer en zijn naasten.

Volgens de wet zijn de volgende personen in ieder geval ‘naasten’ in het kader van affectieschade:

  • Partner van het slachtoffer;
  • Ouders van het slachtoffer;
  • Kinderen van het slachtoffer.

Daarnaast komen ook anderen in aanmerking voor een affectieschadevergoeding als zij een zodanig nauwe relatie met het slachtoffer hebben, dat het redelijk is aan te nemen dat hij of zij als naaste aanspraak kan maken op een schadevergoeding op basis van affectieschade.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

De hoogte van de affectieschadevergoeding

Voor het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding wordt bij affectieschade gebruik gemaakt van vaste bedragen in verschillende categorieën. Daarbij kan het bedrag variëren tussen 12.500 en 20.000 euro. De persoonlijke situatie van het slachtoffer speelt een grote rol bij het bepalen van het schadebedrag voor affectieschade van de naasten.

Wanneer kun je affectieschade claimen?

Je kunt affectieschade claimen als jouw naaste slachtoffer is van een ongeval, medische fout of misdrijf waarbij een ander verantwoordelijk was. Je hebt hierdoor veel verdriet of mentale pijn. Je kunt affectieschade claimen wanneer het slachtoffer zeer ernstig en blijvend letsel heeft opgelopen of is overleden.

Belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat het incident dat jouw schade veroorzaakte plaatsvond na 1 januari 2019.

Affectieschade of shockschade?

Was je bij het slachtoffer aanwezig op het moment dat het ongeval of misdrijf plaatsvond, maar ben je geen naaste of nabestaande van het slachtoffer? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een shockschadevergoeding. Voorwaarde daarbij is onder andere dat je hulp hebt (gehad) naar aanleiding van de mentale klachten die je opliep door het zien van het ongeval van je naaste.

 

Affectieschade claimen?

Kom je in aanmerking voor een vergoeding van affectieschade? Neem dan contact met ons op. Je jurist van Smart Letselschade begeleidt je claim van het intakegesprek bij jou thuis tot het sluiten van jouw dossier. Zo heb je altijd één aanspreekpunt dat volledig op de hoogte is van je zaak en kun jij je richten op wat echt belangrijk is: jouw herstel.

Daarbij hoef je je geen zorgen te maken over de financiën: onze hulp als letselschadespecialist is kosteloos voor jou. Onze kosten worden, net als jouw schade, door de wederpartij vergoed.

Meld jouw schade direct