Aangereden door vrachtwagen

Word je aangereden door een vrachtwagen? Dan is het belangrijk om te weten wat je moet doen. Vrachtwagenongevallen hebben vaak ernstige gevolgen. Het risico op overlijden bij een aanrijding met een vrachtwagen is ongeveer 8 keer groter dan bij een aanrijding met een personenauto. Het slachtoffer is doorgaans niet de inzittende van de vrachtwagen, maar de aangereden partij.

Als jij bent aangereden door een vrachtwagen en daardoor letselschade hebt opgelopen, heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Bij een ongeval met een vrachtwagen komt letselschade vrijwel altijd voor. Als een fietser wordt aangereden door een vrachtwagen, is de vrachtwagenchauffeur in de meeste gevallen aansprakelijk voor de geleden schade en letselschade. Het is goed om te weten dat je rechten hebt en een schadevergoeding kunt claimen als je betrokken bent bij een vrachtwagenongeval.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Soorten ongevallen met een vrachtwagen

Er zijn natuurlijk tal van ongevallen die met een vrachtwagen voorkomen. Misschien ben je als voetganger aangereden door een vrachtwagen of als fietser of automobilist. Een vrachtwagen is groter, minder wendbaar en heeft een langere remweg dan een gewone auto. Dit betekent dat de vrachtwagenchauffeur vaak te laat is met reageren op een gevaarlijke verkeerssituatie. Daarbij speelt de vermoeidheid of routine die een vrachtwagenchauffeur heeft ook vaak op, doordat ze lange ritten maken. Een aanrijding met een vrachtwagen ligt daarom al snel op de loer. Tussen vrachtwagens en personenauto’s vinden relatief vaak kop-staartbotsingen en frontale botsingen plaats. 

Dode hoek vrachtwagens

Als fietser of voetganger kom je gemakkelijk in de dode hoek van een vrachtwagen terecht. Hierdoor ontstaan veel ongevallen. De vrachtwagenchauffeur kan jou dan simpelweg niet zien. Sinds 2003 is een dodehoekspiegel op vrachtwagens verplicht. Deze dodehoekspiegel moet helpen om ongevallen te voorkomen voor voetgangers en fietsers.

Aansprakelijkheid na aanrijding met vrachtwagen

In de wet zijn er twee regels ontwikkeld die de aansprakelijkheid van een automobilist en vrachtwagenchauffeur bepalen. Ben je als voetganger of fietser aangereden door een vrachtwagen? Dan is de vrachtwagenchauffeur bijna altijd aansprakelijk. Er wordt hierin nog wel onderscheid gemaakt in de leeftijd van het slachtoffer. Ben je jonger dan 15 jaar, dan geldt de ‘100% regel’. De vrachtwagenchauffeur is dan voor 100% aansprakelijk, tenzij hij het tegendeel kan bewijzen. Ben je 15 jaar of ouder, dan is de vrachtwagenchauffeur voor minstens 50% aansprakelijk. Tenzij er sprake is van opzet, of aan opzet grenzende roekeloosheid.

Schadevergoeding claimen na aanrijding door een vrachtwagen

Word je aangereden door een vrachtwagen en heb je hierbij letselschade opgelopen? Dan kun je een schadevergoeding claimen. Letselschade claimen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Vraag hiervoor altijd hulp van een letselschadespecialist. De hoogte van je letselschadevergoeding hangt af van verschillende factoren. Deze factoren zijn onder andere de impact van het letsel op jouw leven. Je eventuele verlies aan arbeidsvermogen, je genezingsproces en nog veel meer. Wanneer je bent aangereden door een vrachtwagen is het belangrijk om alle schadeposten goed bij te houden en te documenteren. Onze letselschadespecialisten helpen je hier graag bij.

Kind aangereden door vrachtwagen

Helaas zijn kinderen erg kwetsbaar in het verkeer en lopen ze bij een aanrijding met een vrachtwagen vaak ernstig letsel op. Als jouw kind is aangereden door een vrachtwagen en minderjarig is, dan kun jij als ouder of voogd namens jouw kind een letselschadevergoeding vorderen. De hoogte van de letselschadevergoeding is bij kinderen erg moeilijk vast te stellen. Het korte leven van het kind geeft namelijk weinig houvast voor een inschatting van de toekomst. Bovendien moeten de wettelijk vertegenwoordigers van het kind toestemming geven voor het opvragen van medische informatie. Schakel daarom zo snel mogelijk een letselschadejurist in. Deze helpt je bij het proces voor het claimen van een letselschadevergoeding. Smart Letselschade heeft professionele, ervaren en betrokken letselschadejuristen die je graag verder helpen.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Juridische hulp van Smart Letselschade

Ben je aangereden door een vrachtwagen? Laat ons je dan direct helpen. Je krijgt een vast contactpersoon die ervoor zorgt dat je zelf geen energie hoeft te steken in het letselschadetraject. Jouw vaste contactpersoon regelt alles en houdt je daarvan op de hoogte. Bij Smart Letselschade ben je verzekerd van de beste hulp en het juiste advies. Neem voor hulp contact met ons op.