Ik ben aangereden op de fiets, wat moet ik doen?

Een fietsongeluk kan heel ingrijpend zijn, en het is begrijpelijk dat je na zo’n gebeurtenis geschrokken bent. Als fietser in het verkeer, heb je bij een aanrijding met een motorvoertuig vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Daarom is het belangrijk om meteen actie te ondernemen en de juiste stappen te volgen. Hieronder lees je wat je moet doen, zodat je zeker weet dat alles goed afgehandeld wordt.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Welke stappen je moet volgen wanneer je bent aangereden op de fiets

  • Check je gezondheid: Je gezondheid is het allerbelangrijkst. Voel je pijn of verwondingen? Zorg dan dat je zo snel mogelijk medische hulp krijgt en bezoek een arts. Ook als je denkt dat het wel meevalt, is het verstandig om een arts te laten controleren. Soms merk je pas later de gevolgen van het ongeluk, zoals bij een hersenschudding of whiplash
  • Blijf op de plaats van het ongeluk: Ga niet zomaar weg van de plek waar het ongeluk is gebeurd. Het is belangrijk dat je (wanneer mogelijk en dit veilig is) ter plaatse blijft, zodat de situatie goed gedocumenteerd kan worden. 
  • Verzamel informatie: Probeer zo veel mogelijk gegevens te verzamelen. Vul een schadeformulier in, vraag de gegevens van de automobilist (naam, adres, telefoonnummer en verzekeringsgegevens) en noteer het kenteken van de auto. Zijn er getuigen? Vraag dan ook hun contactgegevens. Maak foto’s van de situatie, je fiets, eventuele schade en de plek waar het is gebeurd.

 

  • Schakel de politie in: Is er sprake van letsel of flinke schade? Bel dan direct de politie. Zij maken een rapport op, wat belangrijk kan zijn bij de afhandeling van de schade. 
  • Noteer jouw verhaal: Schrijf zo snel mogelijk na het ongeluk op wat er is gebeurd. Dit kan later handig zijn als er vragen komen over hoe het ongeluk precies heeft plaatsgevonden.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Als fietser aangereden door een auto

Als fietser ben je kwetsbaar in het verkeer, je wordt dan ook wel een zwakke verkeersdeelnemer genoemd. De wetgeving heeft bepaald dat bestuurders van motorvoertuigen hier rekening mee dienen te houden. De automobilist dient voorzichtigheid in acht te nemen. 

Percentage te vergoeden schade

  • Wanneer de automobilist schuldig is, ontvangt de fietser een schadevergoeding van 100%.
  • Wanneer de fietser schuldig is, ontvangt de fietser een schadevergoeding van minimaal 50% en maximaal 100%. Tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid.
  • Wanneer beide partijen schuldig zijn, ontvangt de fietser een schadevergoeding van minimaal 50% en maximaal 100%.

Als fietser aangereden door scooter of brommer

Wanneer je op de fiets door een scooter of brommer wordt aangereden, wordt de fietsers ook beschouwd als een zwakke verkeersdeelnemer. Een scooterrijder of bromfietser dient rekening te houden met een eventuele verkeersfout van een fietser en dient voorzichtigheid in acht te nemen.

Percentage te vergoeden schade

  • Wanneer de bromfietser schuldig is, ontvangt de fietser een schadevergoeding van 100%.
  • Wanneer de fietser schuldig is, ontvangt de fietser een schadevergoeding van minimaal 50% en maximaal 100%. Tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid.
  • Wanneer beide schuldig zijn, ontvangt de fietser een schadevergoeding van minimaal 50% en maximaal 100%.

Als fietser aangereden door andere fietser

Wanneer je op de fiets in botsing bent gekomen met een andere fietser, moet de eisende partij bewijzen dat de ander schuldig is. Of de tegenpartij moet schuld erkennen. Wanneer je een schadevergoeding wilt ontvangen, is een volledig ingevuld en ondertekend schadeformulier van groot belang. 

Heb je juridische hulp nodig?

Na een fietsongeluk kan het onduidelijk zijn wie er verantwoordelijk is en wat je rechten zijn. Daarom is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. In veel gevallen heb je recht op een schadevergoeding, zowel voor je lichamelijk als voor de materiële schade aan je fiets en spullen. Maar hoe pak je dat aan? Een letselschadespecialist helpt je om de juiste stappen te nemen. Onze experts weten precies hoe ze met verzekeraars moeten omgaan en zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. Dit geeft je de ruimte om je te concentreren op je herstel.

Smart Letselschade helpt!

Bij Smart Letselschade staan we voor je klaar als je bent aangereden op de fiets. Wij begeleiden je door het hele proces. Van het vaststellen van de aansprakelijkheid tot het indienen van je schadeclaim. Of het nu gaat om medische kosten, schade aan je fiets of smartengeld, wij staan voor je klaar! Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek. Samen zorgen we ervoor dat jouw letselschade goed wordt afgehandeld.