Aangereden op de fiets

Je bent aangereden op de fiets en hebt hierdoor letselschade opgelopen. Als fietser in het verkeer, heb je bij een aanrijding met een motorvoertuig vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Je leest hier wat je rechten en plichten zijn en hoe onze letselschadespecialisten je kunnen helpen.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wat is letselschade?

Letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die je ondervindt wanneer je bij een ongeval betrokken bent geraakt. Het kan gaan om lichamelijke klachten of verwondingen, maar ook om emotionele schade.

Letselschade na fietsongeluk

Na een aanrijding op de fiets heb je te maken gekregen met bepaalde klachten of verwondingen. Daarnaast is misschien je fiets kapot gegaan. Je wilt graag alle letselschade vergoed krijgen, maar hoe doe je dat. We zetten het hier voor je op een rij.

 • Ga zo snel mogelijk voor controle naar de huisarts.
 • Zorg ervoor dat de tegenpartij zo snel mogelijk aansprakelijk wordt gesteld. Noteer hiervoor alle gegevens van de tegenpartij en, wanneer mogelijk, ook die van eventuele getuigen. Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij doen wij voor je.
 • Zorg zo snel mogelijk voor de juiste juridische hulp, hier kunnen onze letselschadespecialisten je helpen.

Schadevergoeding aanrijding fiets

Na het ongeval brengt de zorgverzekeraar de zorgkosten bij je in rekening. Denk hierbij onder andere aan het eigen risico. Deze en alle overige kosten die ontstaan, als gevolg van het ongeval, dient de tegenpartij zo snel mogelijk aan jou te vergoeden. 

Alle overige letselschade, zoals misgelopen inkomsten, schade aan kleding en de fiets, komen ook in aanmerking voor een vergoeding. Onze letselschadespecialisten kunnen helpen om hiervoor zo snel mogelijk voorschotten te claimen. Ze nemen alle zorgen uit handen en zorgen voor een goede en juiste afhandeling van jouw letselschadezaak.

Hoeveel schadevergoeding na ongeval?

Het exacte bedrag aan schadevergoeding na een ongeval varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren. De aard en ernst van het letsel, de financiële schade, de impact op het dagelijks leven, en de geldende wet- en regelgeving tellen mee. Een letselschadejurist of belangenbehartiger kan helpen om een realistische schatting te maken op basis van jouw specifieke situatie en de geldende juridische normen.

Als fietser aangereden door auto

Als fietser ben je kwetsbaar in het verkeer. De wetgeving heeft bepaald dat bestuurders van motorvoertuigen hier rekening mee dienen te houden. De automobilist dient voorzichtigheid in acht te nemen. 

Percentage te vergoeden schade

 • Wanneer de automobilist schuldig is, ontvangt de fietser een schadevergoeding van 100%.
 • Wanneer de fietser schuldig is, ontvangt de fietser een schadevergoeding van minimaal 50% en maximaal 100%. Tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid.
 • Wanneer beide partijen schuldig zijn, ontvangt de fietser een schadevergoeding van minimaal 50% en maximaal 100%.

Als fietser aangereden door scooter of brommer

Wanneer je op de fiets door een scooter of brommer wordt aangereden, wordt de fietsers ook beschouwd als een zwakke verkeersdeelnemer. Een scooterrijder of bromfietser dient rekening te houden met een eventuele verkeersfout van een fietser en dient voorzichtigheid in acht te nemen.

Percentage te vergoeden schade

 • Wanneer de bromfietser schuldig is, ontvangt de fietser een schadevergoeding van 100%.
 • Wanneer de fietser schuldig is, ontvangt de fietser een schadevergoeding van minimaal 50% en maximaal 100%. Tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid.
 • Wanneer beide schuldig zijn, ontvangt de fietser een schadevergoeding van minimaal 50% en maximaal 100%.


Als fietser aangereden door andere fietser

Wanneer je op de fiets in botsing bent gekomen met een andere fietser, moet de eisende partij bewijzen dat de ander schuldig is. Of de tegenpartij moet schuld erkennen. Wanneer je een schadevergoeding wilt ontvangen, dan is een volledig ingevuld en ondertekend schadeformulier essentieel. 

Percentage te vergoeden schade

 • Wanneer je als fietser onschuldig bent, ontvang je 100% schadevergoeding.
 • Wanneer je als fietser schuldig bent, ontvang je geen schadevergoeding.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Aansprakelijkheid fietser

De algemene regel is dat wie schuldig is bij een aanrijding de schade moet betalen. Wanneer je als fietser wordt aangereden door een auto of ander motorvoertuig, dan geldt er een wettelijke uitzondering. Bij een ongeluk met een fiets en auto is de kans op ernstig letsel ook groter dan bij een aanrijding met twee auto’s.

Onbekende dader bij ongeval

Wanneer je als fietser bent aangereden en er geen dader bekend is, omdat deze bijvoorbeeld is doorgereden, kun je als slachtoffer in aanmerking komen voor een schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer. 

Kortom, wanneer je letselschade hebt opgelopen na een ongeval met de fiets, is het van belang de juiste juridische hulp te krijgen. Smart Letselschade biedt deze hulp en neemt je graag het werk uit handen, zodat je kunt focussen op je persoonlijke herstel. Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijke advies? Neem dan contact op.