Whiplash Schadevergoeding

Was u betrokken bij een verkeersongeval zoals een kop-staartbotsing en heeft u een whiplash opgelopen? Als u niet aansprakelijk was voor het ongeval, heeft u recht op de vergoeding van de schade die u door uw whiplash ervaart. Smart Letselschade behandelt de claim bij de wederpartij voor u, zodat u zich volledig kunt richten op uw herstel!

Meld uw letselschade met als gevolg een whiplash

Recht op een vergoeding

Heeft u letselschade opgelopen en wilt u weten of u recht heeft op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Wat is een whiplash?

Bij een kop-staartbotsing of een aanrijding van achteren kan uw hoofd een beweging maken die lijkt op een zweepslag. Uw nek krijgt een behoorlijke klap. Spieren en weefsel in uw nek worden opgerekt om de beweging op te vangen. Door de energieoverdracht bij deze onverwachte slingerende beweging ontstaat een whiplash. Dit wordt ook wel acceleratie-deceleratie mechanisme of flexie-extensie trauma genoemd. Gevolgen van deze beweging kunnen zijn:

  • uitrekken van gewrichtsbanden en spierweefsels;
  • beschadigd raken van zenuwweefsel of van aanhechtingen van spieren;
  • verschuiven van wervelgewrichten;
  • ontwrichting van tussenwervelschijven.

Een whiplash uit zich in nekklachten, schouderklachten en rugpijn. Maar er zijn ook andere klachten, zoals concentratieproblemen, depressiviteit, geheugenverlies en toegenomen gevoeligheid voor licht, geluid en drukte. Deze klachten behoren officieel niet tot de symptomen van een whiplash, hoewel ze wel vaak voorkomen.

Schadevergoeding voor whiplash

Door een whiplash kan uw leven behoorlijk ontwricht zijn. Wanneer u niet aansprakelijk was voor het ongeval, heeft u recht op een schadevergoeding door de verantwoordelijke partij. Hoe hoog deze schadevergoeding is en welke schade vergoed wordt, is afhankelijk van uw whiplash-klachten en uw persoonlijke situatie. Smart Letselschade bouwt uw dossier met zorg voor u op en claimt uw schade bij de aansprakelijke partij.

Schadeposten die wij vaak tegenkomen bij whiplash zijn bijvoorbeeld:

Medische kosten bij whiplash

De meeste medische kosten worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Maar wanneer u bijvoorbeeld behoefte heeft aan massage of alternatieve behandelingen aan uw nek en schouders, vallen deze niet onder de dekking van de zorgverzekeraar. Deze kosten moeten dan in rekening worden gebracht bij de wederpartij. 

Verlies van arbeidsvermogen door zweepslag

Wanneer u door uw whiplash uw werk niet meer naar behoren kunt uitvoeren, kan er sprake zijn van verlies van arbeidsvermogen. Uw arbeidsongeschiktheidsuitkering is bijvoorbeeld lager dan uw salaris, of u moet omgeschoold worden omdat u uw werk niet meer uit kunt voeren. 

Maar ook wanneer u na een relatief korte periode van ziekte weer aan het werk kunt, kan er sprake zijn van minder inkomsten tijdens uw ziekte. Doordat u bonussen of promotie misliep door uw whiplash, bijvoorbeeld, of doordat u geen overwerk- of ploegentoeslag ontving tijdens uw ziekte. Al deze gemiste inkomsten brengen wij voor u in kaart. Als het nodig is, schakelen we hiervoor externe specialisten in. Hebben we een duidelijk beeld van uw verlies van arbeidsvermogen? Dan claimen wij hiervoor een vergoeding bij de aansprakelijke partij.

Verlies van zelfwerkzaamheid

Door uw whiplash kunt u misschien niet meer alle werkzaamheden in en rond het huis en in de huishouding uitvoeren. U heeft daarom misschien hulp van anderen nodig: huishoudelijke hulp, een tuinman of een schilder. Of een automonteur voor het onderhoud van uw auto als u dit voor uw ongeval zelf deed.

Als wij aannemelijk kunnen maken dat u deze kosten niet zou hebben gehad als u niet betrokken was geraakt bij het ongeval, mogen wij deze kosten voor u claimen. De wederpartij zal deze schadepost moeten vergoeden.

Smartengeld bij whiplash

 Wanneer uw whiplash pijn veroorzaakt of u er een poos door uitgeschakeld bent, komt u ook in aanmerking voor een vergoeding van de immateriële schade. Dit noemen we smartengeld. Om de hoogte van het smartengeld te bepalen, wordt gekeken naar de gevolgen die de whiplash in uw dagelijks leven heeft. Deze gevolgen komen vaak duidelijk naar voren in een arbeidsdeskundig onderzoek of onafhankelijk medisch onderzoek en hoeft u daarom niet nog eens te bewijzen. 

De hoogte van de vergoeding is dus afhankelijk van uw beperkingen in het alledaagse leven, maar Smart Letselschade streeft er altijd naar een rechtvaardige vergoeding van de immateriële schade voor u te krijgen! 

Schade door whiplash claimen?

Komt u in aanmerking voor een vergoeding van de schade die uw whiplash veroorzaakt? Neem dan contact met ons op. Uw jurist van Smart Letselschade begeleidt uw claim van het intakegesprek bij u thuis tot het sluiten van uw dossier. Zo heeft u heeft één aanspreekpunt dat volledig op de hoogte is van uw zaak en kunt u zich richten op wat echt belangrijk is: uw herstel. 

Daarbij hoeft u zich geen zorgen te maken over de financiën: onze hulp als letselschadespecialist is kosteloos voor u. Onze kosten worden, net als uw schade, door de wederpartij vergoed.

Meld direct uw schade