Whiplash

Whiplash Schadevergoeding

Ben je betrokken geraakt bij een verkeersongeval, zoals een kop-staartbotsing, en heb je een whiplash opgelopen? Als een ander aansprakelijk is voor het ontstaan van het

ongeval, heb je recht op een vergoeding van de schade. Smart Letselschade helpt je graag verder bij het claimen van deze schadevergoeding.

Meld je letselschade met als gevolg een whiplash

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wat is een whiplash?

Bij een kop-staartbotsing of een aanrijding van achteren, maakt je hoofd een voor- achterwaartse beweging die lijkt op een zweepslag. Je nek krijgt dan een behoorlijke klap te verduren. Spieren en weefsels in je nek worden opgerekt om de slingerende beweging op te vangen. Door de energieoverdracht bij deze onverwachte beweging ontstaat een whiplash. Dit wordt ook wel acceleratie-deceleratie mechanisme of flexie-extensie trauma genoemd. Gevolgen van deze beweging kunnen zijn:

  • Uitrekken van gewrichtsbanden en spierweefsels.
  • Beschadigd raken van zenuwweefsel en/of van aanhechtingen van spieren.
  • Verschuiven van wervelgewrichten.
  • Ontwrichting van tussenwervelschijven.

Symptomen en klachten bij een whiplash

Een whiplash uit zich in verschillende soorten klachten. Denk dan aan nekklachten, schouderklachten en rugklachten. Maar ook klachten als hoofdpijnklachten, concentratieproblemen, depressiviteit, geheugenproblemen en overgevoeligheid voor licht, geluid en drukte kunnen worden ervaren na een whiplash. Deze klachten behoren officieel niet tot de symptomen van een whiplash, maar zijn er vaak wel een gevolg van.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Whiplash letselschade en de beoordeling in een letselschadetraject

We zien regelmatig dat medisch adviseurs van verzekeringsmaatschappijen drie tot zes maanden hersteltijd willen aanhouden als de periode waarin het slachtoffer klachten ervaart. Maar indien de klachten na deze periode nog steeds leiden tot beperkingen of schade, zien ze hier geen medische verklaring voor. Omdat een whiplash een soort letselschade is waar geen aantoonbare medische oorzaak aan ten grondslag ligt, kan het wel juridisch aangetoond worden dat er beperkingen ontstaan.

In dit geval moet de zaak wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je mag als slachtoffer voor het ongeval geen soortgelijke klachten hebben gehad en daarvoor al onder medische behandeling hebben gestaan.
  • De klachten moeten direct na het ongeval goed worden vastgelegd bij een arts of specialist. Daarom is het verstandig om meteen medische hulp te zoeken.

Schadevergoeding bij een whiplash

Door een whiplash is je leven behoorlijk ontwricht. Wanneer je niet aansprakelijk bent voor het ongeval, heb je recht op een schadevergoeding van de aansprakelijke partij. Hoe hoog deze schadevergoeding is en welke schade vergoed wordt, is afhankelijk van je klachten en persoonlijke situatie. Schadeposten die we vaak tegenkomen bij whiplash zijn medische kosten, verlies van arbeidsvermogen, verlies van zelfwerkzaamheid en smartengeld. We nemen ze even met je door.

Medische kosten bij whiplash

De meeste medische kosten worden vergoed door je zorgverzekeraar. Maar wanneer je bijvoorbeeld behoefte hebt aan bij een fysiotherapeut of alternatieve behandelingen wil volgen aan je nek en schouders, vallen deze niet (volledig) onder de dekking van de zorgverzekeraar. Deze kosten moeten dan in rekening worden gebracht bij de aansprakelijke partij. 

Verlies van arbeidsvermogen door whiplash

Wanneer je door een whiplash je werk niet meer naar behoren kunt uitvoeren, is er sprake van verlies van arbeidsvermogen. Je ziektewetuitkering is vaak lager dan je salaris, of je moet omgeschoold worden omdat je je werk niet meer uit kunt voeren.

Ook wanneer je na een korte periode van ziekte weer aan het werk kunt, kan er sprake zijn van minder inkomsten. Bijvoorbeeld doordat je bonussen of promotie bent misgelopen of je geen extra overwerktoeslagen ontving tijdens je ziekte. Al deze gemiste inkomsten brengen we voor jou in kaart. Als het nodig is, schakelen we hiervoor externe specialisten in. Hebben we een duidelijk beeld van je verlies van arbeidsvermogen? Dan claimen we hiervoor een vergoeding bij de aansprakelijke partij.

Huishoudelijke hulpbehoefte & verlies van zelfwerkzaamheid

Door de whiplashklachten kun je misschien niet meer alle werkzaamheden in en rond het huis uitvoeren. Je hebt daarom misschien hulp nodig zoals huishoudelijke hulp, een tuinman of een schilder. Als wij aannemelijk kunnen maken dat je deze kosten niet zou hebben gehad als je niet betrokken was geraakt bij het ongeval, mogen we deze kosten ook voor jou claimen. De aansprakelijke partij zal deze schadepost dan moeten vergoeden.

Smartengeld bij een whiplash

Wanneer je whiplash pijn veroorzaakt of je er een tijd door uitgeschakeld bent, kom je ook in aanmerking voor een vergoeding van de immateriële schade. Dit noemen we smartengeld. Om de hoogte van het smartengeld te bepalen, wordt gekeken naar de gevolgen die de whiplash in jouw dagelijks leven heeft. Deze gevolgen komen vaak duidelijk naar voren in een arbeidsdeskundig of medisch onderzoek. Smart Letselschade streeft er altijd naar een rechtvaardige vergoeding van de immateriële schade voor jou te krijgen.

Wat wordt de hoogte van mijn schadevergoeding?

De hoogte van jouw schadevergoeding voor een whiplash is op voorhand helaas niet aan te geven. Er bestaat namelijk geen standaard whiplash schadevergoeding. De hoogte van de schadevergoeding verschilt per persoon en is afhankelijk van de geleden schade en jouw persoonlijke situatie.

Zo kan de periode dat je niet kunt werken en het soort dienstverband (loondienst of zelfstandig ondernemer) al een groot verschil maken. Een schadevergoeding wordt daarom nauwkeurig en persoonlijk berekend. Er zijn een aantal factoren die de hoogte van de schadevergoeding bepalen:

  • De aard en ernst van je letsel.
  • De duur van het herstel.
  • De eventuele (blijvende) gevolgen voor de toekomst.

Wanneer je volledig van de whiplash bent herstelt of wanneer er geen zicht meer zou zijn op verdere verbetering, kan er een inschatting worden gemaakt van de hoogte van de totale schadevergoeding. 

Hoelang duurt het herstel van een whiplash?

Het herstel van een whiplash kan langzaam verlopen. Soms kunnen de klachten een chronische vorm aannemen. Gelukkig herstelt ongeveer 50% van de patiënten is binnen 3 maanden van de whiplash af. Ongeveer 85% – 90% van is binnen 12 maanden klachtenvrij. Slechts ongeveer 10% houdt langdurige klachten over aan een whiplash.

Whiplash schadevergoeding claimen

Heb je als gevolg van een ongeval een whiplash opgelopen? Dan helpen we je graag bij het claimen van een schadevergoeding voor jouw letselschade. Onze letselschadespecialisten staan je graag te woord en dienen voor jou de claim in bij de aansprakelijke partij. Je krijgt een vast contactpersoon die ervoor zorgt dat je zelf geen energie hoeft te steken in het traject. Zo kun jij je richten op wat echt belangrijk is: jouw herstel. Je contactpersoon regelt alles rondom de hoogte en het claimen van een schadevergoeding. Bij ons ben je verzekerd van de beste hulp en het juiste advies, dus neem snel contact op.

Meld direct je schade