Letselschade als passagier door aanrijding
Bij de meeste verkeersongevallen zijn twee partijen betrokken. Stel dat je met iemand meerijdt naar een feestje en wanneer jullie voor het stoplicht staan te wachten, worden jullie van achteren aangereden. Dan is de tegenpartij daar aansprakelijk voor.
De erkenning van een letselschadezaak en het vaststellen van een aansprakelijke partij kan flink tijd in beslag nemen. Daarom is de ‘schuldloze derde regeling’ in het leven geroepen. Deze regeling maakt het mogelijk om direct schade te claimen bij de WA-verzekeraar van de bestuurder. Ook als het ongeval niet aan de bestuurder te wijten is. De WA-verzekeraar moet dit dan afhandelen met de tegenpartij. Natuurlijk geldt dit ook als het ongeval door beide partijen is veroorzaakt.
Letselschade als passagier door eenzijdig ongeval
Er zijn ook verkeersongevallen waar geen andere partijen bij betrokken zijn. Dit noemen we eenzijdige ongevallen. Stel dat je achterop de motor zit bij een vriendin en zij raakt de macht over het stuur kwijt, waardoor jullie komen te vallen. Je bent in dit geval dan de schuldloze opzittende. De schadeclaim wordt dan ingediend bij de WA-verzekeraar van jouw vriendin. Je hebt als schuldloze opzittende altijd recht op schadevergoeding. Dit geldt ook wanneer je als passagier in een auto zit en de bestuurder veroorzaakt een eenzijdig ongeval.
Letselschade als passagier in openbaar vervoer
Een bus, tram of trein moet wel eens een noodstop maken. Stel dat je net in die overvolle trein moest staan, terwijl er een noodstop gemaakt moet worden. Je bent daardoor gevallen en je hebt letselschade opgelopen. Je nieuwe jas is kapot, maar daar bovenop heb je ook veel last van hoofdpijn en moet je voor behandeling van een wond naar de dokter. Dit zijn allemaal letselschadeposten waar je een vergoeding voor krijgt. Al je schade moet in dit geval vergoed worden door de betreffende vervoersmaatschappij. Ook wanneer deze geen schuld heeft aan het ongeval.