Letselschade passagier

Het kan gebeuren dat je als passagier in een auto of achterop een motor bent aangereden. Of misschien kom je ten val door een noodstop in het openbaar vervoer. Als passagier of bijrijder vraag je je dan af wat je rechten zijn wanneer je letselschade hebt opgelopen. Er is één ding zeker, namelijk dat je als passagier vrijwel altijd recht hebt op een schadevergoeding voor je letselschade. We nemen hier een aantal gevallen met je door en vertellen hoe je een schadevergoeding kunt claimen.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Letselschade als passagier door aanrijding

Bij de meeste verkeersongevallen zijn twee partijen betrokken. Stel dat je met iemand meerijdt naar een feestje en wanneer jullie voor het stoplicht staan te wachten, worden jullie van achteren aangereden. Dan is de tegenpartij daar aansprakelijk voor. 

De erkenning van een letselschadezaak en het vaststellen van een aansprakelijke partij kan flink tijd in beslag nemen. Daarom is de ‘schuldloze derde regeling’ in het leven geroepen. Deze regeling maakt het mogelijk om direct schade te claimen bij de WA-verzekeraar van de bestuurder. Ook als het ongeval niet aan de bestuurder te wijten is. De WA-verzekeraar moet dit dan afhandelen met de tegenpartij. Natuurlijk geldt dit ook als het ongeval door beide partijen is veroorzaakt.

Letselschade als passagier door eenzijdig ongeval

Er zijn ook verkeersongevallen waar geen andere partijen bij betrokken zijn. Dit noemen we eenzijdige ongevallen. Stel dat je achterop de motor zit bij een vriendin en zij raakt de macht over het stuur kwijt, waardoor jullie komen te vallen. Je bent in dit geval dan de schuldloze opzittende. De schadeclaim wordt dan ingediend bij de WA-verzekeraar van jouw vriendin. Je hebt als schuldloze opzittende altijd recht op schadevergoeding. Dit geldt ook wanneer je als passagier in een auto zit en de bestuurder veroorzaakt een eenzijdig ongeval.

Letselschade als passagier in openbaar vervoer

Een bus, tram of trein moet wel eens een noodstop maken. Stel dat je net in die overvolle trein moest staan, terwijl er een noodstop gemaakt moet worden. Je bent daardoor gevallen en je hebt letselschade opgelopen. Je nieuwe jas is kapot, maar daar bovenop heb je ook veel last van hoofdpijn en moet je voor behandeling van een wond naar de dokter. Dit zijn allemaal letselschadeposten waar je een vergoeding voor krijgt. Al je schade moet in dit geval vergoed worden door de betreffende vervoersmaatschappij. Ook wanneer deze geen schuld heeft aan het ongeval.

Sprake van ‘eigen schuld’ als passagier

Als bijrijder van een ongeval, kun je bijna nooit schuldig zijn aan de oorzaak van het ongeval, maar er kan wel een bepaalde mate van eigen schuld worden aangerekend. Niet voor de oorzaak van het ongeval, maar wel voor de ernst van je letselschade. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je:

  • Geen autogordel droeg.
  • Geen helm droeg achterop de scooter of motor.
  • Bewust meereed met een bestuurder die onder invloed was van drugs of alcohol.

In deze situaties heb je zelf je eigen veiligheid in gevaar gebracht. Dat betekent niet dat je geen recht meer hebt op een schadevergoeding, maar wel dat er slechts een deel vergoed zal worden.  

Bestuurder onder invloed

Was de bestuurder onder invloed? Dan wordt er gekeken naar de oorzaak van het verkeersongeval. Er kunnen zich dan twee situaties voordoen: 

  • Ten eerste: Het ongeval is veroorzaakt door de toestand van de bestuurder. Dan is er sprake van eigen schuld en krijg je slechts een deel van de schade vergoed. 
  • Ten tweede: Was de toestand van de bestuurder niet de oorzaak van het ongeval? Dan is er geen sprake van eigen schuld en krijg je alle letselschade vergoed. 

Letselschade vergoeding claimen als passagier

Letselschade oplopen door een ongeval is al vervelend genoeg. Het is daarom belangrijk hiervoor zo snel mogelijk een vergoeding te verhalen bij de aansprakelijke partij. Smart Letselschade helpt je hier graag bij, zodat jij je kunt richten op je eigen herstel.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Juridische hulp van Smart Letselschade

Ben je als passagier betrokken geraakt bij een verkeersongeval? Laat ons dan helpen. Smart Letselschade handelt jouw letselschadezaak voor je af en neemt alle werk uit handen. Je krijgt een vast contactpersoon die alles voor jou regelt. Je contactpersoon regelt het claimen van een schadevergoeding en houdt je daarvan op de hoogte. Bij Smart Letselschade ben je verzekerd van de beste hulp en het juiste advies. Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact op.