Letselschade als bijrijder: de schuldloze derde regeling

Het zal je maar gebeuren. Je denkt gezellig met iemand mee te rijden naar een feestje. Plotseling schiet je naar voren uit je stoel en knal je met jouw voorhoofd tegen het dashboard. De auto heeft zojuist de auto voor je geraakt, die ineens remde. Door de plotselinge stilstand botst ook de achterliggende auto tegen jullie aan. De materiële schade valt mee, maar als gevolg van de aanrijding heb jij een flinke hersenschudding opgelopen, waardoor je een paar weken uit de roulatie bent. Los van de fysieke ongemakken is het ook een financiële domper. Je werk ligt ineens stil en daarmee ook jouw inkomen. Bij wie kun je nu een claim neerleggen om jouw schade te vergoeden?

Schuldloze derde regeling

Als er meerdere partijen betrokken zijn bij een verkeersongeval kan het lang duren voordat er bepaald is wie er aansprakelijk is voor de geleden (letsel)schade. Een kettingbotsing is een voorbeeld van een geval waarin de discussies lang kunnen duren, maar ook als er bijvoorbeeld een touringcar van de weg slipt waarbij inzittenden gewond raken. 

Voor dit soort gevallen is de ‘Schuldloze derde regeling’ in het leven geroepen door het Verbond van Verzekeraars. Ook wel “Bedrijfsregeling 7” genoemd. Het voornaamste doel van deze regeling is om een onschuldige derde partij niet nog meer te benadelen dan al is gebeurd.

Wat houdt de schuldloze derde regeling in?

De bijrijder/passagier die betrokken raakt bij een verkeersongeval kan dankzij deze regeling zelf een partij aanwijzen die de schade moet vergoeden. De voorwaarden hiervoor zijn dat:

  • Er meer dan twee partijen bij het ongeval betrokken waren die allen verzekerd zijn.
  • Niemand aansprakelijkheid heeft erkend en de aansprakelijkheid ook nog niet is vastgesteld.
  • Het slachtoffer zelf geen schuld heeft en geen enkel verwijt te maken valt.

De verzekeraar van de aangewezen partij vergoedt op korte termijn de schade van de bijrijder/passagier totdat de werkelijk aansprakelijke partij is vastgesteld. Deze verzekeraar, ook wel de ‘regelend verzekeraar’ genoemd, kan op het moment dat de aansprakelijkheid wél is vastgesteld en deze niet bij hem ligt, de aan de bijrijder/passagier uitgekeerde schade verhalen op de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Let wel op dat je als inzittende ook de eigen WA-verzekeraar van het voertuig van de bestuurder kan aanspreken.

Uitzonderingen op de schuldloze derde regeling

Net als bij bijna elke regel, gelden er op de Schuldloze Derde regeling ook een paar uitzonderingen. Je krijgt als passagier geen schadevergoeding bij een aanrijding als je:

  • Moedwillig bij een beschonken bestuurder in de auto stapt.
  • Geen autogordel draagt.
  • Expres meerijdt met iemand zonder rijbewijs.

Je moet het dus wel erg bont hebben gemaakt om niet in aanmerking te komen voor de volledige schadevergoeding. In de meeste situaties kun je als passagier nog minimaal 50% aan schadevergoeding na een auto-ongeluk krijgen.

Wat als je een tweede ongeluk krijgt?

De schuldloze derde regeling gaat nog een stap verder. Stel dat iemand een tweede keer betrokken raakt bij een ongeval. Hij glijdt bijvoorbeeld uit op het werk en houdt daar hoofdletsel aan over. Het kan dan onduidelijk zijn welke schade het gevolg is van welke gebeurtenis. Is dat nog van het verkeersongeval of komt het door het tweede ongeluk? Ook nu kan het slachtoffer een verzekeraar van één van de betrokken partijen aanspreken en is die ene verzekeraar verplicht om, in ieder geval totdat duidelijk is welke klachten door welk ongeval komen en de aansprakelijkheid definitief is vastgesteld, de letselschade te vergoeden.

Hoeveel schade kun je claimen?

Een slachtoffer met letselschade heeft recht op een volledige schadevergoeding. Dat gaat zowel om materiële als immateriële schade. Wel is het zaak om de schade goed te kunnen onderbouwen. Bewaar dus zoveel mogelijk bewijsmateriaal, dan brengt Smart Letselschade alle schadeposten goed in kaart. Daarna claimen wij de schadevergoeding bij de aansprakelijke partij. Ook wanneer jij als passagier in de auto zat van de schuldige partij, heb je recht op een vergoeding. 

Kortom: ben je onverhoopt slachtoffer tijdens een verkeersongeval en heb je daardoor letselschade? Wacht niet af, maar laat Smart Letselschade met een verwijzing naar de schaderegeling schuldloze derde één van de partijen aanspreken. Het leed is daarmee niet verholpen, maar het biedt in ieder geval compensatie op financieel gebied.

Heb jij te maken gehad met een ongeval als bijrijder en ben je benieuwd waar je recht op hebt? Vraag het aan één van onze letselschadespecialisten. Zij helpen jou graag verder en zoeken uit waar jij recht op hebt.

Naar het overzicht
L. Tervooren

L. Tervooren

Letselschadejurist

06 - 82 66 22 26
liselotte@smartletselschade.nl 

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!