Letselschade door verkeersongeval

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker in het verkeer. Ben je aangereden door een andere verkeersdeelnemer? Heb je een verkeersongeval meegemaakt? Wanneer de andere verkeersdeelnemer een verkeersfout heeft gemaakt, kan deze onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk worden gesteld.

Check jouw recht op een vergoeding

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Letselschade na een verkeersongeval

Heb jij letselschade die is ontstaan door een verkeersongeluk? Is dit door iemand anders veroorzaakt? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een schadevergoeding. Letselschade bestaat uit twee verschillende soorten schadeposten. Namelijk materiële en immateriële schade. 

Materiële schade

Materiële schade is tastbare schade en is direct in geld uit te drukken. Bij een verkeersongeval spreek je dan bijvoorbeeld van schade aan het voertuig. Maar ook medische kosten en inkomensverlies naar aanleiding van het ongeluk vallen hieronder. Je vindt hier meer informatie over materiële schade.

Immateriële schade

Immateriële schade wordt veroorzaakt door pijn, verdriet en derving van levensvreugde als gevolg van het verkeersongeval. Immateriële schade is minder tastbaar en noem je ook wel smartengeld. Je vindt hier meer informatie over immateriële schade

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

In 5 stappen een passende letselschadevergoeding

Onze letselschade experts bieden jou de helpende hand.


Stap 1

Jij meldt je letsel


Stap 2

Wij nemen contact met jou op


Stap 3

Bezoek van één van onze juristen


Stap 4

Behandeling wordt gestart


Stap 5

Passende vergoeding in 98% van de gevallen

Letselschade door verkeersongeval

Automobilist

In de auto is het áltijd goed opletten onderweg. Hoewel je je best doet om veilig te rijden, zijn ongevallen helaas niet altijd te vermijden. Wat moet je doen als je betrokken raakt bij een ongeval met de auto en hierdoor letselschade hebt opgelopen? Onze specialisten vertellen je meer.

Meer informatie

Bezorger

Ben je slachtoffer van een ongeval met een bezorger? Of heb je als bezorger zelf letselschade opgelopen door een ongeval? In beide situaties wil je graag weten wat je rechten zijn en of je recht hebt op een schadevergoeding. We nemen het hier graag met je door.

Meer informatie

Bromfiets ongeluk

Als scootergebruiker ben je redelijk kwetsbaar in het verkeer. Heb jij letselschade na een ongeluk met de bromfiets? Dan wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn. We zetten een aantal belangrijke zaken voor je op een rij.  

Meer informatie

Fietser

Als fietser in het verkeer word je gezien als zwakke verkeersdeelnemer. Omdat je sneller gewond raakt dan andere verkeersdeelnemers, ben je kwetsbaarder. Loop jij letselschade op als fietser? Voor zowel materiële als immateriële letselschade kun je een schadevergoeding claimen. 

Meer informatie

Motor

Motorrijders zijn kwetsbaarder in het verkeer. Je bent minder beschermd dan een automobilist en loopt een groter risico op schade wanneer je betrokken raakt bij een motorongeluk. Wat moet je als motorrijder doen bij ernstige letselschade? We leggen het je uit.

Meer informatie

Passagier

Ben je als passagier betrokken geraakt bij een verkeersongeval? Dan wil je graag weten wat je rechten zijn als je letselschade hebt opgelopen. Kun je bijvoorbeeld je medische kosten vergoed krijgen? Onze ervaren letselschadespecialisten geven je meer informatie.

Meer informatie

Voetganger

Als voetganger op de openbare weg bestaat de mogelijkheid dat je betrokken raakt bij een ongeval. Het ongeval zelf is al vervelend genoeg, maar je krijgt dan ook te maken met letselschade. Weten of je recht hebt op een vergoeding - en hoe je deze claimt? We nemen het met je door en vertellen hoe jij geholpen wordt.

Meer informatie

Ander verkeersongeval

Je kunt op allerlei manieren aan het verkeer deelnemen en betrokken raken bij een verkeersongeval. Naast het worden aangereden als automobilist, fietser of voetganger, zijn er meer situaties waarbij dit voor komt, bijvoorbeeld in een vrachtwagen, bestelbus, scootmobiel of invalidenwagen. Ook dan heb je in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. Lees hier meer over.

Meer informatie

SVI-verzekering

De afkorting SVI staat voor Schade Verzekering Inzittenden. Deze verzekering biedt bestuurders en passagiers dekking bij letselschade als gevolg van een auto-ongeluk. Het gaat dan vooral om een eenzijdig ongeval of wanneer je zelf schuld hebt aan een verkeersongeval. Het is in beide gevallen vaak moeilijk om een aansprakelijke partij te bepalen. Dan komt de SVI-verzekering om de hoek kijken voor het dekken van de schade. 

Meer informatie

Artikel 185 WVW: Wegenverkeerswet

Artikel 185 van de Wegenverkeerswet (WVW) is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse verkeerswetgeving. Het is tot stand gekomen om 'zwakke verkeersdeelnemers’ extra bescherming te bieden bij een aanrijding met een motorvoertuig. Zwakke verkeersdeelnemers zijn onder andere voetgangers en fietsers. Artikel 185 WVW bepaalt de aansprakelijkheid van de eigenaar van een motorrijtuig wanneer deze een aanrijding heeft gehad met een ‘niet motorrijtuig’. De eigenaar of bestuurder van een motorvoertuig die betrokken is bij een ongeval met een zwakke verkeersdeelnemer, moet minimaal 50% van de schade betalen. De aansprakelijkheid op grond van artikel 185 WVW is een vorm van risicoaansprakelijkheid, omdat schuld niet hoeft te worden aangetoond. We leggen je hier uit hoe en wanneer je gebruik kunt maken van Artikel 185 WVW.

Meer informatie

Schade door verkeersaansprakelijkheid claimen?

Kortom, was jij betrokken bij een verkeersongeval en heb je schade? Neem dan contact op. Samen met één van onze letselschade specialisten bespreek je jouw schade kwestie en de haalbaarheid van een letselschadeprocedure.

Letselschade melden

Veelgestelde vragen

Waarom juridische hulp bij letselschade?

Wanneer je een letselschadevergoeding wilt claimen, raden we aan om een letselschadespecialist in te schakelen. Letselschadespecialisten helpen om de schade te berekenen, te bepalen waarvoor je een schadevergoeding kunt krijgen, onderhandelen over de schadevergoeding en dienen je claim in bij de aansprakelijke partij.

Wie is aansprakelijk na een verkeersongeval?

Een verkeersongeval kan op verschillende manieren plaatsvinden. Over het algemeen geldt dat bij een aanrijding met een auto, scooter, fietser, tram of bus, degene die zich niet houdt aan verkeersregels in beginsel aansprakelijk is. Dit geldt ook voor een aanrijding op een motor. 

Bij een aanrijding van achteren is meestal de achterop komende verkeersdeelnemer aansprakelijk. Iedere verkeersdeelnemer is namelijk wettelijk verplicht zijn voertuig tot stilstand te kunnen brengen binnen de afstand waarover de weg vrij is. Daarbij moet wel in acht worden genomen wat de verkeersdeelnemer kan overzien.

Wat is het verschil tussen smartengeld en letselschadevergoeding?

Smartengeld is een compensatie voor immateriële schade, zoals pijn en leed. Letselschadevergoeding omvat zowel materiële als immateriële schade veroorzaakt door een ongeval. Kortom, smartengeld behandelt de emotionele impact, terwijl letselschade zowel financiële als emotionele gevolgen omvat.

Wat zijn voorbeeldsituaties van letselschade?

Heb je een auto-ongeluk gehad? Ben je gestruikeld over een stoeptegel? Heeft een hond jou gebeten? Zomaar een aantal voorbeelden van situaties waarin jij letselschade op kunt lopen. Letselschade oplopen kan dus overal en door iedereen gebeuren. Binnen, buiten op straat, in het openbaar vervoer of op het werk. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn tal van ongevallen die letselschade tot gevolg hebben.

Wat moet je doen na een verkeersongeval?

Het is nooit fijn om betrokken te zijn bij een verkeersongeval, in welke mate dan ook. Probeer het hoofd koel te houden en zorg dat je de volgende dingen in orde maakt.

  1. Vul altijd het schade-aanrijdingsformulier in met de andere partij. Doe dit naar waarheid en volledigheid. Het is belangrijk dat beide partijen het formulier ondertekenen. Het schade-aanrijdingsformulier kan namelijk als bewijs dienen dat het ongeval heeft plaatsgevonden.
  2. Breng de situatie zo goed mogelijk in kaart. Maak foto’s van de situatie, deze kunnen later in het proces van groot belang zijn.
  3. Laat getuigen een verklaring afleggen en noteer de gegevens van de getuigen. 

Hoeveel letselschade vergoeding kun je krijgen?

De hoogte van een schadevergoeding verschilt per letselschadezaak. Alle kosten die je maakt als gevolg van het ongeval komen voor vergoeding in aanmerking. Bij deze kosten kun je denken aan medische kosten, verlies aan inkomsten en smartengeld. De hoogte van de schadevergoeding hangt af van de kosten die je maakt naar aanleiding van het ongeval. Dit verschilt per persoon en is niet van tevoren aan te geven. We kunnen hier wel een schatting maken voor de hoogte van jouw letselschade vergoeding.

Wat kost een traject bij Smart Letselschade voor mij?

Onze service is geheel kosteloos voor jou als onze cliënt zijnde. Wij verhalen de kosten voor het traject ten alle tijden op aansprakelijke partij.

Welke kosten komen voor vergoeding in aanmerking?

In beginsel komen alle kosten die je in redelijkheid maakt ten gevolge van het bij het ongeval opgelopen letsel voor vergoeding in aanmerking. Dit betreffen kosten die je zonder het ongeval niet zou hebben gemaakt. Kosten waaraan je kunt denken zijn medische kosten (zoals een in rekening gebracht eigen risico, bijdragen voor fysiotherapeutische behandelingen), inschakeling voor hulp in het huishouden en vermindering van jouw inkomen. Op de website van de Letselschade Raad kun je voorbeelden vinden van welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!