Wanneer is afkopen van letselschade een goed idee?
Het kan slim zijn om een letselschadezaak af te kopen als je medische situatie stabiel is en er geen risico’s zijn op toekomstige complicaties. Bijvoorbeeld als je volledig bent hersteld en de kosten overzichtelijk zijn. Ook bij langdurige procedures of als je de zaak mentaal wilt afsluiten, kan een afkoop rust en duidelijkheid geven. Toch moet je altijd kritisch blijven, want is dit bedrag echt passend voor jouw situatie?
Voordelen van het afkopen van letselschade
Een groot voordeel is dat je snel duidelijkheid hebt. Je hoeft niet te procederen wanneer de zaak complex is, of telkens opnieuw informatie aanleveren. Ook heb je direct beschikking over het geldbedrag, wat prettig is als je kosten moet maken of inkomen bent misgelopen. Vergeet in dit geval niet dat een “gewone” schadeclaim ook als voorschot uitbetaald kan worden. Ook hoef je je geen zorgen meer te maken over toekomstige discussies met de verzekeraar: het dossier is definitief gesloten.
Nadelen van akkoord gaan met het afkopen
De grootste valkuil? Dat je te vroeg akkoord gaat. Als je letsel later toch verergert, kun je geen extra vergoeding meer claimen. Ook kan het bedrag lager zijn dan je daadwerkelijk nodig hebt op de lange termijn. Zonder goede inschatting van je toekomstig herstel of schadeposten, loop je risico op financiële problemen. Daarnaast mis je ook de kans op daadwerkelijke hulp in natura.
Wie doet het voorstel voor de afkoop van letselschade?
In de meeste gevallen komt het voorstel van de aansprakelijke verzekeraar. Die wil het dossier afsluiten en doet daarom een ‘eindregeling’ of ‘slotbetaling’. Soms gebeurt dit via jouw eigen belangenbehartiger. Let op, ook dan is het belangrijk dat je weet waar je ja tegen zegt. Een voorstel klinkt vaak aantrekkelijk, maar is zelden vrijblijvend. Een afkoop voorstel wordt bindend afgekocht door middel van een vaststellingsovereenkomst. Dit betekent dus dat je er niet meer op terug kunt komen.