Schadevergoeding na bedrijfsongeval
Na een bedrijfsongeval is het allereerst verstandig om juridische hulp in te schakelen. Onze letselschadespecialisten kunnen je goed adviseren en begeleiden in dit proces. Er zijn een aantal stappen die je zelf alvast kunt uitvoeren. Deze nemen we hier met je door.
1. Nagaan of er daadwerkelijk sprake is van een arbeidsongeval
Het ongeval heeft op het bedrijf zelf plaatsgevonden of onderweg van en naar een klant. Het kan voorkomen dat een bedrijfsongeval op een andere locatie van het bedrijf plaatsvindt, denk hierbij dan bijvoorbeeld aan een bouwplaats. Wanneer je in opdracht van de werkgever op reis bent, valt het ook onder een bedrijfsongeval.
2. Nagaan wie of wat het bedrijfsongeval heeft veroorzaakt
Hierbij moet je nagaan hoe en door wie of wat het bedrijfsongeval is ontstaan. Komt het door gebrek aan goede instructies van je werkgever, was er voldoende toezicht, waren er beschermingsmiddelen nodig voor de uitgevoerde taken en heeft je werkgever deze wel aangereikt. Was er sprake van een onveilige werkomgeving of heeft een collega een fout gemaakt. Allemaal situaties waarin de werkgever aansprakelijk gesteld kan worden voor je geleden letselschade.
3. Achterhalen of de arbeidsinspectie is ingeschakeld door je werkgever
Bij ernstige bedrijfsongevallen is je werkgever verplicht om hiervan een melding te maken bij de arbeidsinspectie. De arbeidsinspectie doet namelijk onderzoek naar het bedrijfsongeval. De Arbeidsinspectie tilt zwaar aan het niet melden van een arbeidsongeval. Wanneer de werkgever een ongeval niet meldt terwijl dit wel had moeten gebeuren, kan dit leiden tot hoge boetes. De hoogte van deze boetes kunnen oplopen tot maximaal € 50.000. De meldingsplicht van de werkgever geldt niet alleen voor de eigen werknemers, maar ook voor medewerkers die onder zijn gezag werkzaam zijn, zoals uitzendkrachten.
Nu denk je wellicht, wanneer is een bedrijfsongeval ernstig? In de volgende gevallen wordt er in ieder geval uitgegaan van een ernstig bedrijfsongeval:
- Een ongeval met het gevolg dat je naar het ziekenhuis moet en daar moet blijven.
- Wanneer je blijvend invalide wordt als gevolg van het ongeval.
- In geval van overlijden als gevolg van het ongeval.
4. Noteren van gegevens van eventuele getuigen
Wanneer er een bedrijfsongeval plaatsvindt zijn daar vaak collega’s of andere getuigen bij aanwezig. Het is belangrijk om hun gegevens te noteren in het belang van de verdere afhandeling van jouw letselschade. Soms werkt een apparaat bijvoorbeeld al langer niet naar behoren. Dit soort argumenten kunnen belangrijk zijn en de getuigen kunnen dit dan verklaren en jouw verhaal onderbouwen.
5. Een overzicht maken van de schade die je hebt geleden en nog te lijden schade
Na een bedrijfsongeval is het van belang om een overzicht te maken van alle geleden en nog te lijden letselschade. Denk hierbij aan:
- Medische kosten die niet worden vergoed door de zorgverzekering.
- Extra reiskosten.
- Kosten voor hulp in de huishouding.
- Kosten voor nazorg.
- Kosten die te maken hebben met jouw herstel en eventuele revalidatie.
- Inkomensverlies omdat je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent geraakt.
- Kosten die je moet maken voor re-integratie of het zoeken van ander werk.
Onze letselschade specialisten zullen je hierbij helpen. Zij zullen een schadestaat voor je opmaken.
6. De werkgever aansprakelijk stellen
Wanneer alle stappen zijn doorlopen, zal een van onze letselschadespecialisten deze met je doornemen en vervolgens de werkgever aansprakelijk stellen. Onze letselschadespecialist zal je in alle stappen begeleiden die hierop volgen.
Wij willen graag dat het contact tussen de werkgever en werknemer goed blijft. We zullen er daarom voor zorgen dat er goed contact is met de werkgever en zo de goede band tussen jou als werknemer en je werkgever behouden blijft.