Zelfwerkzaamheid letselschade

Letselschade kan jouw leven ingrijpend veranderen. Een minder bekende, maar toch belangrijke schadepost bij letselschade is het verlies van zelfwerkzaamheid. Dit heeft te maken met taken en klussen die je normaal gesproken zelf zou uitvoeren, maar door het opgelopen letsel niet meer (volledig) kunt doen. Denk aan onderhoud aan je woning, tuinieren of kleine reparaties. Maar wat valt er precies onder zelfwerkzaamheid en hoe wordt het verlies hiervan vergoed? We vertellen je er hier meer over.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wat is zelfwerkzaamheid bij letselschade?

Zelfwerkzaamheid betekent het verrichten van werkzaamheden in de privé sfeer die je normaal gesproken zelf uitvoert. Dit kunnen alledaagse klussen zijn, zoals schoonmaken, schilderwerk of het onderhouden van je tuin. Wanneer je letsel hebt opgelopen en deze taken niet meer zelf kunt uitvoeren, kan dit leiden tot extra kosten. Je moet immers iemand inhuren om deze klussen over te nemen. We noemen dit ook wel hulp in natura. Wie deze hulp ook aanbiedt, of dit nu een professional is die je inhuurt of een familielid die helpt, ze hebben allemaal recht op een betaling voor hun verrichte werk.

Bij een letselschadeclaim kun je een vergoeding krijgen voor deze extra kosten. Dit valt onder de schadepost ‘verlies van zelfwerkzaamheid’. Net zoals huishoudelijke hulp bij letselschade een op zichzelf staande schadepost is. Het idee hierachter is dat je zonder het ongeval de werkzaamheden zelf had kunnen doen en je nu financieel wordt gecompenseerd omdat je hier externe hulp voor nodig hebt. Lees verderop meer informatie.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Wat valt onder zelfwerkzaamheid?

Zelfwerkzaamheid omvat een breed scala aan taken die je normaal gesproken zelf uitvoert. We geven je een aantal voorbeelden:

  • Huishoudelijke taken: Schoonmaken, ramen lappen, stofzuigen, koken en wassen.
  • Tuinonderhoud: Gras maaien, snoeien, onkruid verwijderen en planten verzorgen.
  • Onderhoud aan de woning: Schilderen, timmerwerk, kleine reparaties en behangen.
  • Doe-het-zelf-klussen: Meubels monteren, vloeren leggen, isoleren of het plaatsen van een schutting.
  • Autoverzorging: Wassen, onderhoud en kleine reparaties.

De ernst van het letsel bepaalt welke taken je niet meer zelf kunt uitvoeren en hoe lang je hier hulp bij nodig hebt. Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld bij een gebroken arm, of langdurig bij blijvende invaliditeit.

Verlies van zelfwerkzaamheid

Wanneer je door je opgelopen letselschade niet meer in staat bent om zelf werkzaamheden uit te voeren, spreekt men dus van verlies van zelfwerkzaamheid. Dit kan gedeeltelijk of volledig zijn, afhankelijk van de ernst van je letsel. De vergoeding voor deze schadepost wordt berekend aan de hand van de kosten die je moet maken om deze taken uit te laten voeren door een professional of een derde partij.

Factoren die hierbij meespelen zijn onder andere:

  • De aard van het letsel: Hoe ernstig is het letsel en welke beperkingen brengt het met zich mee?
  • De duur van het herstel: Is de beperking tijdelijk of blijvend?
  • De frequentie van de werkzaamheden: Hoe vaak moesten deze taken worden uitgevoerd?
  • De kosten voor externe hulp: Wat zijn de tarieven voor een schilder, tuinman of huishoudelijke hulp?

Bij het vaststellen van de schadevergoeding wordt gekeken naar richtlijnen en eerdere uitspraken van rechters. Soms wordt een vast bedrag per maand of per jaar berekend op basis van statistische gegevens over de gemiddelde kosten van huishoudelijke en onderhoudswerkzaamheden.

 

Letselschade richtlijn bij zelfwerkzaamheid

Bij het bepalen van een schadevergoeding voor verlies van zelfwerkzaamheid wordt gebruikgemaakt van de Letselschade Richtlijn Zelfwerkzaamheid. Deze richtlijn is speciaal en alleen voor letselschade bij zelfwerkzaamheid. Het biedt een standaard voor het berekenen van de vergoeding en houdt rekening met factoren zoals de ernst van het letsel, de duur van het herstel en de kosten voor het inschakelen van professionele hulp. 

Een letselschadespecialist helpt je om op basis van deze richtlijn een passende vergoeding te claimen. Wij beschikken over ontzettend ervaren specialisten die je graag alle werk uit handen nemen. Heb je onze hulp nodig? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op en ontdek hoe we je helpen.