Voorwaarden voor de schuldloze derde regeling
Om gebruik te maken van de regeling, moet je volledig onschuldig zijn. Je mag geen verkeersfout hebben gemaakt en jouw gedrag mag op geen enkele manier hebben bijgedragen aan het ongeval en je letselschade. Daarnaast moet het gaan om een situatie waarbij twee of meer partijen betrokken zijn en waarin onduidelijk is wie aansprakelijk is. Zolang jij aantoonbaar geen schuld hebt, kun je een beroep doen op deze regeling.
Hoe werkt de schaderegeling voor een schuldloze derde
In de praktijk werkt het zo: de verzekeraar van de aansprakelijke partij vergoedt de schade alvast, zodat jij niet hoeft te wachten. Vervolgens regelt jouw verzekeraar onderling met de verzekeraars van de andere betrokkenen wie uiteindelijk de schade betaalt. Dit voorkomt dat jij als slachtoffer tussen wal en schip valt. Je hoeft dus niet te wachten op lange onderzoeken of juridische discussies over de schuldvraag.
Geldt de regeling ook bij opeenvolgende ongevallen?
Ja, de regeling geldt ook bij zogenoemde ‘kettingbotsingen’ of situaties met meerdere aanrijdingen na elkaar. Zolang jij aan kunt tonen dat je geen schuld hebt aan het ontstaan van het ongeluk, kun je aanspraak maken op de regeling. Dat maakt deze regeling zo krachtig: ook in complexe situaties sta jij als onschuldige derde er niet alleen voor.
Als onschuldige derde word je altijd geholpen door de regeling
Het belangrijkste voordeel? Jij hoeft je als schuldloze derde geen zorgen te maken over de aansprakelijkheid discussie. De regeling zorgt ervoor dat je snel geholpen wordt, zonder frustraties of financiële stress. Dat is wel zo eerlijk. Jij was immers niet de veroorzaker van het ongeluk en met deze regeling hoef je ook niet op te draaien voor de schade.