Schadeposten bij letselschade

Letselschade kan een enorme impact hebben op je leven, zowel fysiek als emotioneel. Naast het herstelproces krijg je vaak ook te maken met financiële gevolgen. Deze schade kan worden vergoed, zowel de kosten die je daadwerkelijk hebt gemaakt als de immateriële schade, zoals pijn en leed. We bespreken de belangrijkste schadeposten waar je aanspraak op kunt maken bij letselschade. Het indienen van een letselschadeclaim zorgt ervoor dat je deze kosten verhaalt op de aansprakelijke partij.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Materiële en immateriële schade

Materiële schade verwijst naar de tastbare, meetbare kosten die je maakt door het letsel. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten, aanpassingen aan je huis of auto en gemiste inkomsten door (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. 

Immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd, gaat over de emotionele en mentale gevolgen van het letsel. Dit kan zijn vanwege pijn, verdriet en/of verminderde levensvreugde door bijvoorbeeld blijvende beperkingen in het dagelijks leven.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Schadepost smartengeld

We noemden smartengeld al even. Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade en richt zich op het leed dat je hebt ervaren door het ongeval. Dit omvat pijn, psychisch lijden en verlies van levensplezier. Hoe ernstiger de schade, hoe hoger het bedrag aan smartengeld dat kan worden toegekend. Dit kan ook betrekking hebben op langdurig psychisch leed, bijvoorbeeld door een posttraumatische stressstoornis (PTSS) na een ongeval. Het vaststellen van de hoogte van het smartengeld bedrag wordt gedaan met behulp van de smartengeldgids

Schadepost huishoudelijke hulp

Als je door het letsel niet meer in staat bent om zelf huishoudelijke taken uit te voeren, heb je recht op een vergoeding voor hulp in het huishouden. Dit geldt zowel voor tijdelijke als langdurige hulp. Ook als je partner of familie je moet helpen, kunnen deze kosten worden vergoed. Als er naast familie iemand ingeschakeld moet worden voor hulp, noemen we dit letselschade hulp in natura. Wij helpen je graag om dit voor je te regelen. 

Schadepost verlies van zelfwerkzaamheid

Zelfwerkzaamheid verwijst naar werkzaamheden die je normaal zelf in en om het huis zou verrichten, zoals het onderhoud van je woning, tuinieren of kleine reparaties. Als je deze taken door je letsel niet meer kunt uitvoeren en iemand moet inhuren, krijg je hiervoor ook een vergoeding. Dit kan ook gelden voor grotere aanpassingen aan je woning, zoals het plaatsen van een traplift of bredere deuropeningen. Laat ons je helpen met het regelen hiervan. We hebben ontzettend veel connecties en nemen je de administratieve rompslomp graag uit handen.

Schadepost inkomensverlies

Een van de grootste schadeposten bij letselschade is vaak het verlies van inkomen. Dit ontstaat als je door het letsel tijdelijk of permanent niet kunt werken. Hierbij wordt gekeken naar de inkomsten die je misloopt, maar ook naar eventuele gemiste promotiekansen en pensioenopbouw. Het inkomensverlies kan een behoorlijke financiële klap zijn, vooral als je voor langere tijd niet kunt werken. Bij de berekening wordt rekening gehouden met het verlies aan arbeidsvermogen, ook op de lange termijn.

Schade aan eigendommen

Naast persoonlijk letsel hebben ook je eigendommen vaak schade opgelopen door het ongeval. Denk aan beschadigde kleding, je telefoon, fiets of auto. Deze kosten vallen allemaal onder schadeposten die vergoed worden. Ook schade aan waardevolle voorwerpen of elektronische apparaten komt in aanmerking voor een vergoeding.

Schadepost medische kosten

Medische kosten kunnen flink oplopen na een ongeluk. Naast de kosten voor behandelingen in het ziekenhuis kunnen ook revalidatie, therapieën, medicijnen en eventuele operaties worden vergoed. Zelfs als bepaalde zorgkosten niet door de verzekering worden gedekt, kunnen deze alsnog worden verhaald op de aansprakelijke partij. Denk hierbij ook aan kosten voor langdurige zorg zoals fysiotherapie, psychologische ondersteuning of specialistische behandelingen. En niet te vergeten het eigen risico bedrag die de zorgverzekering vraagt.

Schadepost toekomstige schade

In sommige gevallen blijft de schade niet beperkt tot het moment van het ongeval, maar kan deze in de toekomst ook nog gevolgen hebben. Denk aan toekomstige medische kosten of een langdurig verlies van arbeidsvermogen. De vergoeding voor toekomstige schade wordt berekend op basis van de verwachte impact op je leven, zoals blijvende invaliditeit of chronische pijn.

Schadepost studievertraging

Als je door letsel je studie niet kunt afronden binnen de geplande tijd, worden de extra studiekosten of gemiste inkomsten door studievertraging ook vergoed. Dit kan gaan om collegegeld of kosten voor boeken en materiaal. Ook verlies aan toekomstige carrièrekansen door de studievertraging worden meegenomen in een schadeclaim. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld bij de letselschaderaad. Extra gemaakte kosten worden daar dus nog bovenop vergoed. 

Schadepost vervoerskosten

Na een ongeval ben je misschien niet meer in staat om zelfstandig te reizen. De kosten voor alternatieve vervoersmiddelen, zoals taxi’s of openbaar vervoer voor medische afspraken, worden dan vergoed. Ook kosten voor aangepaste voertuigen of vervoer voor revalidatie en therapie vallen onder deze schadepost. 

Schadepost aanpassingskosten voor woning of auto

Bij ernstige letselschade kan het nodig zijn om je woning of auto aan te passen aan je nieuwe situatie. Dit omvat kosten voor een traplift, bredere deuropeningen of aanpassingen aan je auto zodat je deze kunt blijven gebruiken. Deze aanpassingskosten worden ook verhaald op de aansprakelijke partij.

Kosten voor hulpmiddelen

Wanneer je door het letsel afhankelijk wordt van bepaalde hulpmiddelen, zoals een rolstoel, krukken of andere medische apparatuur, vallen deze kosten onder de schadeposten. Dit geldt ook voor eventuele onderhouds- of vervangingskosten van deze hulpmiddelen. Medische hulpmiddelen zoals aangepaste bedden of stoelen komen ook in aanmerking voor vergoeding.

Schadepost verhuiskosten

In sommige situaties kan het noodzakelijk zijn om te verhuizen. Bijvoorbeeld omdat je huidige woning niet meer geschikt is voor je situatie. Verhuiskosten, inclusief de kosten voor een nieuwe, aangepaste woning, worden dan in bepaalde gevallen vergoed.

Andere schadeposten

Naast de bovengenoemde schadeposten kunnen er nog tal van andere kosten zijn die vergoed kunnen worden. Het hangt helemaal af van jouw specifieke situatie. Denk hierbij aan juridische kosten, kosten voor een arbeidsdeskundige of andere specialistische hulp.

Laat Smart Letselschade je helpen

Heb jij te maken met een of meerdere schadeposten door toedoen van een ander? Is iemand anders verantwoordelijk voor jouw letselschade? Laat ons dan helpen! Bij Smart Letselschade begrijpen we als geen ander dat je in deze moeilijke tijd de beste ondersteuning nodig hebt. 

Onze letselschadespecialisten helpen je bij het claimen van de vergoeding voor de schadeposten waar je recht op hebt. Zo kun jij je kunt richten op wat echt belangrijk is, namelijk je herstel. Van medische kosten tot aanpassingen in huis, we zorgen ervoor dat je volledig wordt gecompenseerd. Je krijgt een vast contactpersoon die volledig op de hoogte is van je schadezaak en jou hier ook van op de hoogte houdt. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis adviesgesprek en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.