Voetganger

Als voetganger op de openbare weg bestaat de mogelijkheid dat je betrokken raakt bij een ongeval. Het ongeval zelf is al vervelend genoeg, maar je krijgt dan ook te maken met letselschade. Weten of je recht hebt op een vergoeding - en hoe je deze claimt? We nemen het met je door en vertellen hoe jij geholpen wordt.

Controleer jouw schadevergoeding

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Schadevergoeding als voetganger

Als voetganger loop je een risico op ongevallen in het verkeer. In Nederland heb je recht op een schadevergoeding wanneer je betrokken bent bij een verkeersongeval als voetganger en hierbij letselschade hebt opgelopen.

Of het nu gaat om een aanrijding met een auto, een val door een slecht onderhouden voetpad, of een ander ongeval. Je hebt recht op compensatie voor de medische kosten, schade aan je kleding en zelfs immateriële schade. Het is belangrijk om alle informatie van kosten te verzamelen en juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt bij het indienen van een schadeclaim. Wij helpen je hier graag bij.

Schadevergoeding claimen met juridische hulp

Het allerbelangrijkste in jouw letselschadetraject is dat je zo gezond mogelijk herstelt. Alle stress, pijn of (medische) kosten die hierbij komen kijken, nemen wij graag zo veel mogelijk voor je weg. Dat begint met het bieden van een helpende hand. 

Onze letselschadespecialisten helpen om de schade te berekenen, te bepalen waarvoor je een schadevergoeding kunt krijgen, onderhandelen over de schadevergoeding en dienen je claim in bij de aansprakelijke partij. Zo kun jij je focussen op jouw herstel.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

In 5 stappen een passende letselschadevergoeding

Onze letselschade experts bieden jou de helpende hand.


Stap 1

Jij meldt je letsel


Stap 2

Wij nemen contact met jou op


Stap 3

Bezoek van één van onze juristen


Stap 4

Behandeling wordt gestart


Stap 5

Passende vergoeding in 98% van de gevallen

Voetganger

Ik ben als voetganger aangereden, wat moet ik doen?

Als voetganger aangereden worden is een traumatische ervaring. Het is vaak moeilijk om direct te weten wat je moet doen. Om je te helpen in deze situatie, vind je hier de stappen die je moet nemen in het geval van letselschade na een aanrijding als voetganger.

Meer informatie

Letselschade verhalen

Een ongeval kan veel impact hebben. Zeker als iemand door dit ongeval letsel oploopt en daardoor zijn/haar dagelijks leven niet kan voortzetten, zoals diegene gewend was. Onze letselschadespecialisten staan klaar om jou na letsel weer op weg te helpen en zorgen uit handen te nemen. We zijn blij om je te kunnen helpen. Lees de verhalen van onze cliënten.

Een stip aan de horizon na een ongeval

Een stip aan de horizon na een ongeval

Bekijken
03 aug
Huishoudelijke hulp na ongeval

Huishoudelijke hulp na ongeval

Bekijken
03 mrt

Smart Letselschade helpt jou als voetganger

Ben je als voetganger betrokken geraakt bij een ongeluk en heb je hulp nodig? Laat ons je helpen. Smart Letselschade heeft deskundige en ervaren letselschadespecialisten die het graag voor je afhandelen. Alles rondom het claimen van een schadevergoeding wordt voor je geregeld en je contactpersoon houdt je hiervan op de hoogte. Bij Smart Letselschade ben je verzekerd van de beste hulp en het juiste advies. Neem dus snel contact op.

Veelgestelde vragen

Ik ben aangereden op het zebrapad, wat nu?

Een aanrijding op een zebrapad is zo gebeurd. Voetgangers worden dan ook het vaakst aangereden op een zebrapad. Automobilisten stoppen niet altijd om voorrang te verlenen of ze rijden te hard en zijn afgeleid. Jij als overstekende voetganger wordt dan snel over het hoofd gezien met een aanrijding en letselschade tot gevolg. Onze letselschadespecialisten helpen je graag om in dit geval een schadevergoeding te claimen.

Ik overtrad als voetganger de regels, wat nu?

Wanneer je als voetganger (deels) schuldig bent aan het ongeval, wordt dit juridisch gezien als ‘eigen schuld’. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je door rood licht loopt of een andere verkeersovertreding begaat. Wanneer het je eigen schuld is, zal de automobilist toch 50% van de schade moeten betalen en mogelijk zelfs meer. Dit is wettelijk bepaald. Tenzij het opzet is of door roekeloos rijgedrag.

Ben ik als voetganger een zwakke verkeersdeelnemer?

In het verkeer heb je te maken met sterke en zwakke verkeersdeelnemers. Dat houdt in dat er deelnemers in het verkeer zijn die meer risico lopen dan anderen. De kans dat je als voetganger veel letselschade oploopt na een verkeersongeval is veel groter dan die van een automobilist. Je raakt als voetganger sneller gewond, omdat je geen bescherming om je heen hebt en kwetsbaarder bent. Om deze reden word je als voetganger gezien als een zwakke verkeersdeelnemer. Niet iedere weggebruiker is voor de wet gelijk en als zwakke verkeersdeelnemer, biedt artikel 185 van de Wegenverkeerswet je bescherming. Lees hier meer over in onze blog “Wat zijn zwakke verkeersdeelnemers?”.

Wat kun je allemaal claimen bij letselschade?

Bij letselschade kun je verschillende schadeposten claimen, zoals medische kosten, inkomensverlies, revalidatiekosten, kosten voor huishoudelijke hulp, aanpassingen aan de woning of vervoermiddelen, verlies van zelfredzaamheid, smartengeld voor immateriële schade, juridische kosten en andere financiële verliezen die voortvloeien uit het letsel. Het exacte scala aan claimbare kosten is afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de geldende wet- en regelgeving. Dus alle kosten die je niet zou hebben hoeven maken indien het ongeval niet was gebeurd kun je claimen.

Wanneer heb je recht op een letselschade vergoeding?

Je hebt recht op een letselschade vergoeding wanneer iemand anders jouw letselschade toebrengt. De geleden en de nog te lijden schade dient dan vergoed te worden. Dit is in de Nederlandse Wet geregeld.

Wat kost een traject bij Smart Letselschade voor mij?

Onze service is geheel kosteloos voor jou als onze cliënt zijnde. Wij verhalen de kosten voor het traject ten alle tijden op aansprakelijke partij.

Hoe lang gaat mijn letselschadezaak duren?

Hoe lang jouw letselschadezaak gaat duren is op voorhand niet aan te geven. Dit ligt onder meer aan de snelheid van je eigen herstel. In geval van een medische eindsituatie (dit betekent dat je klachten stabiel zijn: de klachten verbeteren niet, maar verslechteren ook niet of er is sprake van volledig herstel) zullen wij, na jouw nadrukkelijke goedkeuring, een voorstel tot het treffen van een eindregeling bij de wederpartij neerleggen. Je mag altijd zelf beslissen wanneer je over wil gaan tot het sluiten van jouw dossier. We zullen je hierin adviseren en wijzen op de gevolgen van het sluiten van jouw dossier.

Welke kosten komen voor vergoeding in aanmerking?

In beginsel komen alle kosten die je in redelijkheid maakt ten gevolge van het bij het ongeval opgelopen letsel voor vergoeding in aanmerking. Dit betreffen kosten die je zonder het ongeval niet zou hebben gemaakt. Kosten waaraan je kunt denken zijn medische kosten (zoals een in rekening gebracht eigen risico, bijdragen voor fysiotherapeutische behandelingen), inschakeling voor hulp in het huishouden en vermindering van jouw inkomen. Op de website van de Letselschade Raad kun je voorbeelden vinden van welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!