Smartengeld na aanrijding

Je hebt een ongeval gehad en daarbij letselschade opgelopen. Het ongeval heeft je niet alleen pijn, maar ook veel ander leed bezorgd. Nu wil je graag een vergoeding voor alle pijn en verdriet dat je over hebt gehouden na de aanrijding. In dit geval spreken we dan over het claimen van smartengeld. Hoe de hoogte van een smartengeldbedrag na een ongeval wordt bepaald en hoe je dit bedrag kunt claimen, nemen we hier met je door.

Meld jouw letselschade

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wat valt allemaal onder smartengeld?

Smartengeld omvat verschillende aspecten, zoals fysiek en emotioneel leed, psychisch lijden, verminderde levenskwaliteit, verlies van genot, en ongemak veroorzaakt door het letsel. Het dekt ook immateriële schade, zoals angst, depressie en het verlies van levensvreugde. Smartengeld compenseert de niet-financiële gevolgen van het letsel en wordt bepaald op basis van individuele omstandigheden en jurisprudentie.

Hoogte smartengeld na aanrijding

De hoogte van een smartengeld vergoeding na een aanrijding hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de ernst van het letsel, de impact op het dagelijks leven en eventuele blijvende gevolgen. 

De eenvoudigste manier om de hoogte van jouw smartengeld bedrag te vinden is het te vergelijken met eenzelfde soort letsel in de ANWB smartengeldgids. In deze smartengeld gids staan uitspraken van eerdere rechtszaken waar een smartengeld vergoeding is gegeven na een ongeval. Per letsel kun je een uitspraak opzoeken die overeen komt met die van jou zelf.  Een letselschade advocaat, de verzekering, rechter of andere letselschadespecialisten maken bij de berekening van het smartengeld bedrag ook gebruik van deze gids. De situatie die in het vonnis uit de smartengeldgids staat wordt dan vergeleken met de gevolgen van jouw letsel na de aanrijding. Het letselschadebedrag kan dan hoger of lager uitvallen. De smartengeldgids geeft een goede indicatie van de hoogte van de smartengeld bedragen na een ongeval. Bij licht letsel zijn er ook nog de richtlijnen voor smartengeld van de Letselschade Raad. 

Je kunt eventueel via onze handige tool op de website ook kijken of je recht hebt op een schadevergoeding en hier een voorzichtige letselschade berekening maken. 

Smartengeld in Nederland

Vergeleken met het buitenland, vooral in vergelijking met Amerika, zijn de smartengeld bedragen in Nederland niet heel hoog. De trend is wel dat deze smartengeld bedragen geleidelijk aan steeds wat hoger worden. Onze letselschadespecialisten zijn op de hoogte van de meest recente gerechtelijke uitspraken op dit gebied. Zo weet je zeker dat je het juiste bedrag aan smartengeld uitgekeerd zult krijgen.

Hoelang duurt het voordat je de schadevergoeding krijgt?
De uitbetaling van een schadevergoeding vindt plaats als de betalingsverplichting vaststaat en er duidelijkheid is over de omvang van de schade. De voorschotten worden meestal binnen 14 dagen uitgekeerd en bij de definitieve uitbetaling verrekend.

Hoelang duurt het voordat je de schadevergoeding krijgt?

De uitbetaling van een schadevergoeding vindt plaats als de betalingsverplichting vaststaat en er duidelijkheid is over de omvang van de schade. De voorschotten worden meestal binnen 14 dagen uitgekeerd en bij de definitieve uitbetaling verrekend.

 

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

In 5 stappen een passende letselschadevergoeding

Onze letselschade experts bieden jou de helpende hand.


Stap 1

Jij meldt je letsel


Stap 2

Wij nemen contact met jou op


Stap 3

Bezoek van één van onze juristen


Stap 4

Behandeling wordt gestart


Stap 5

Passende vergoeding in 98% van de gevallen

Smartengeld claimen na aanrijding

Wanneer je een smartengeld vergoeding wilt claimen, is het belangrijk dat er een aansprakelijke tegenpartij is die zijn aansprakelijkheid ook erkend. Daarnaast is er sprake van een medische eindsituatie, je letsel moet zijn genezen of er moet geen verbetering meer mogelijk zijn. Je kunt ook al eerder een vergoeding claimen, voordat deze medische eindsituatie bekend is, maar dat raden wij niet aan. De omvang van de schade is dan nog niet bekend, dus het zou beter zijn als dit al vastgesteld is. 

Daarnaast moet je letsel het gevolg zijn van een ongeval. Je moet dus kunnen aantonen dat het letsel door een ongeval is ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door je medisch dossier als bewijs te gebruiken. En daar helpen wij je natuurlijk bij. Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, kun je een claim indienen bij de tegenpartij voor alle immateriële schade. Het is natuurlijk wel van belang dat dit goed en op de juiste manier gebeurt. Het is daarom verstandig dat je hierbij hulp inschakelt. 

Smart Letselschade helpt je daar graag bij. Schakel je Smart Letselschade in om je te helpen bij jouw smartengeld claim? Dan is je claim in goede handen, net als jijzelf. Je hebt namelijk gedurende het gehele traject persoonlijk contact met de letselschadespecialist die aan jouw zaak werkt. Je contactpersoon handelt alles voor jou af en houdt je op de hoogte van de vorderingen. 

Meld jouw letselschade