Wat valt allemaal onder smartengeld?
Smartengeld omvat verschillende aspecten, zoals fysiek en emotioneel leed, psychisch lijden, verminderde levenskwaliteit, verlies van genot, en ongemak veroorzaakt door het letsel. Het dekt ook immateriële schade, zoals angst, depressie en het verlies van levensvreugde. Smartengeld compenseert de niet-financiële gevolgen van het letsel en wordt bepaald op basis van individuele omstandigheden en jurisprudentie.
Hoogte smartengeld na aanrijding
De hoogte van een smartengeld vergoeding na een aanrijding hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de ernst van het letsel, de impact op het dagelijks leven en eventuele blijvende gevolgen.
De eenvoudigste manier om de hoogte van jouw smartengeld bedrag te vinden is het te vergelijken met eenzelfde soort letsel in de ANWB smartengeldgids. In deze smartengeld gids staan uitspraken van eerdere rechtszaken waar een smartengeld vergoeding is gegeven na een ongeval. Per letsel kun je een uitspraak opzoeken die overeen komt met die van jou zelf. Een letselschade advocaat, de verzekering, rechter of andere letselschadespecialisten maken bij de berekening van het smartengeld bedrag ook gebruik van deze gids. De situatie die in het vonnis uit de smartengeldgids staat wordt dan vergeleken met de gevolgen van jouw letsel na de aanrijding. Het letselschadebedrag kan dan hoger of lager uitvallen. De smartengeldgids geeft een goede indicatie van de hoogte van de smartengeld bedragen na een ongeval. Bij licht letsel zijn er ook nog de richtlijnen voor smartengeld van de Letselschade Raad.
Je kunt eventueel via onze handige tool op de website ook kijken of je recht hebt op een schadevergoeding en hier een voorzichtige letselschade berekening maken.