Verjaring letselschade

Ben je slachtoffer van een ongeval en twijfel je of je na een bepaalde periode nog schade kunt claimen? Dan is het belangrijk om te weten wat verjaring betekent in letselschadezaken. Er zijn termijnen waarbinnen je actie moet ondernemen. Als je te lang wacht, kun je jouw recht op schadevergoeding verliezen. We leggen je hier precies uit wat verjaring is, hoe lang je letselschade kunt claimen en waar je op moet letten.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wat is verjaring?

Verjaring betekent dat je na een bepaalde periode geen juridische stappen meer kunt zetten om een schadevergoeding te eisen. Met andere woorden: je claim ‘vervalt’. Dit geldt ook voor letselschadezaken. Als je dus te lang wacht met het starten van een claim of het aansprakelijk stellen van de veroorzaker, kan het zijn dat je definitief geen recht meer hebt op een vergoeding.

Lees verderop meer informatie over verjaring van letselschade.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

De reguliere verjaringstermijn voor letselschadezaken

In de meeste gevallen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar voor letselschade. Dat betekent dat je vanaf het moment dat je weet wie verantwoordelijk is voor jouw letsel en je de schade kent, vijf jaar de tijd hebt om diegene aansprakelijk te stellen. Wacht je langer, dan kan de tegenpartij zich beroepen op verjaring en hoef je geen schadevergoeding meer te verwachten.

Hoe lang kun je letselschade claimen?

Hoe lang je letselschade kunt claimen hangt dus af van wanneer je wist (of had kunnen weten) dat er schade was en wie daarvoor aansprakelijk is. In sommige situaties ontdek je de schade pas later, bijvoorbeeld als medische klachten pas na een tijd duidelijk worden. Dan begint de termijn pas te lopen vanaf dat moment. Toch is het belangrijk om bij twijfel altijd snel specialistisch advies in te winnen van een letselschadespecialist, zodat je de deadline niet mist.

Wanneer gaat een verjaringstermijn in?

De verjaringstermijn gaat in op het moment dat je bekend bent met de schade en de aansprakelijke partij. Dus: zodra je weet dat iemand anders verantwoordelijk is voor jouw letsel en je ook weet wat de schade is. Dat kan direct na een ongeval zijn, maar ook pas maanden of zelfs jaren later. Bijvoorbeeld na een medische fout die pas later aan het licht komt.

De absolute verjaringstermijn bij letselschade

Naast de reguliere termijn van 5 jaar bestaat er ook een zogenaamde absolute verjaringstermijn. Deze is 20 jaar en gaat lopen vanaf het moment van het ongeval of de gebeurtenis die het letsel heeft veroorzaakt. Deze termijn geldt zelfs als je pas veel later weet hebt van de schade. Na die 20 jaar kun je in geen enkel geval nog een claim indienen, hoe ernstig de schade ook is.

Letselschade in de toekomst

Soms loop je letselschade op waarvan de gevolgen pas later merkbaar zijn. Denk aan blijvende beperkingen, psychisch letsel of verlies van arbeidsvermogen. Ook toekomstige schade kun je in een claim meenemen, maar dat lukt alleen als de verjaringstermijn nog niet is verstreken. Het is dus belangrijk om op tijd in actie te komen, ook als je denkt dat de schade nog wel meevalt. Hoe eerder je handelt, hoe beter je beschermd bent. Onze letselschadespecialisten staan je graag bij in het hele proces. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op en ontdek hoe we je helpen. 

Veelgestelde vragen

Wat is letselschade?

Letselschade is de schade die jij oploopt door toedoen van een ander, waardoor je extra kosten maakt of inkomsten misloopt. Deze letselschade komt veelal in aanmerking voor een vergoeding en Smart Letselschade helpt jou graag bij het claimen van deze schade.

Wat is de hoogte van de schadevergoeding?

De hoogte van een schadevergoeding verschilt per letselschadezaak. Alle kosten die je naar redelijkheid maakt ten gevolge van het ongeval komen voor vergoeding in aanmerking. Bij deze kosten kun je denken aan onder meer medische kosten, verlies aan verdienvermogen en smartengeld. De hoogte van de schadevergoeding hangt dus af van de kosten die je maakt naar aanleiding van het ongeval. Dit verschilt per persoon en is zodoende niet van tevoren aan te geven. Bereken jouw letselschadevergoeding om de hoogte van de vergoeding te schatten.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!