Aansprakelijkheid van je werkgever
Hoewel je werkgever geen invloed heeft op het verkeer, moet hij toch zorgen voor een veilige werkomgeving. Daarom moet hij een passende schade inzittenden- of opzittenden verzekering verzorgen. Dit valt onder de werkgeversaansprakelijkheid en is een belangrijk aspect van goed werkgeverschap, omdat het letselschade dekt na een verkeersongeval. Elk verkeersongeval tijdens werkverkeer wordt namelijk beschouwd als een bedrijfsongeval. Wanneer de werkgever deze verzekering niet heeft afgesloten, kan de werkgever zelf aansprakelijk worden gesteld.
Eenzijdig ongeval als bezorger
Als je letselschade oploopt door een eenzijdig ongeval, kun je jouw werkgever ook aansprakelijk stellen. Twijfel niet om dit te doen, want je werkgever is hier normaal gesproken goed voor verzekerd. Het is wel aan te raden om je te laten bijstaan door een ervaren jurist. Onze letselschadespecialisten begrijpen het belang van je baan en zullen er alles aan doen om de relatie met je werkgever niet te verstoren.
Aanrijding met een andere partij
Naast een eenzijdig ongeval, kan het ook zo zijn dat jij als bezorger bent aangereden door iemand anders. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het dan werkt. Wanneer je als bezorger wordt aangereden tijdens je werk, wordt het verkeersongeval ook beschouwd als een bedrijfsongeval. Het deel van de letselschade dat niet wordt vergoed door de aansprakelijke automobilist, moet worden vergoed door je werkgever.
Er zijn nu dus twee partijen die je aansprakelijk kunt stellen voor jouw letselschade:
- De bestuurder van het motorvoertuig die jou heeft aangereden.
- Je werkgever.
En ook in dit geval helpen we je natuurlijk graag verder. Smart Letselschade is zeer ervaren op dit gebied en helpt je stap voor stap door het hele proces.