Als bezorger aangereden

In Nederland zijn bezorgdiensten ontzettend populair. We bestellen veel online, van maaltijden tot boodschappen en pakketjes. Als jij een koerier of bezorger bent, ben je de hele dagen op de weg te vinden voor je werk. Dit vergroot het risico op ongevallen of aanrijdingen. Wanneer jou dit overkomt, wil je natuurlijk graag weten wie je aansprakelijk kunt stellen voor eventuele letselschade. We nemen het hier allemaal met je door.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Aansprakelijkheid van je werkgever

Hoewel je werkgever geen invloed heeft op het verkeer, moet hij toch zorgen voor een veilige werkomgeving. Daarom moet hij een passende schade inzittenden- of opzittenden verzekering verzorgen. Dit valt onder de werkgeversaansprakelijkheid en is een belangrijk aspect van goed werkgeverschap, omdat het letselschade dekt na een verkeersongeval. Elk verkeersongeval tijdens werkverkeer wordt namelijk beschouwd als een bedrijfsongeval. Wanneer de werkgever deze verzekering niet heeft afgesloten, kan de werkgever zelf aansprakelijk worden gesteld.

Eenzijdig ongeval als bezorger

Als je letselschade oploopt door een eenzijdig ongeval, kun je jouw werkgever ook aansprakelijk stellen. Twijfel niet om dit te doen, want je werkgever is hier normaal gesproken goed voor verzekerd. Het is wel aan te raden om je te laten bijstaan door een ervaren jurist. Onze letselschadespecialisten begrijpen het belang van je baan en zullen er alles aan doen om de relatie met je werkgever niet te verstoren.

Aanrijding met een andere partij

Naast een eenzijdig ongeval, kan het ook zo zijn dat jij als bezorger bent aangereden door iemand anders. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het dan werkt. Wanneer je als bezorger wordt aangereden tijdens je werk, wordt het verkeersongeval ook beschouwd als een bedrijfsongeval. Het deel van de letselschade dat niet wordt vergoed door de aansprakelijke automobilist, moet worden vergoed door je werkgever.

Er zijn nu dus twee partijen die je aansprakelijk kunt stellen voor jouw letselschade: 

  1. De bestuurder van het motorvoertuig die jou heeft aangereden.
  2. Je werkgever.

En ook in dit geval helpen we je natuurlijk graag verder. Smart Letselschade is zeer ervaren op dit gebied en helpt je stap voor stap door het hele proces.

Aangereden als ZZP bezorger

Als bezorger zonder een loondienst contract denk je waarschijnlijk dat je minder rechten hebt wanneer je bent aangereden, maar niets is minder waar! Vaak heb je meer rechten dan je denkt, zelfs wanneer je als zzp'er werkt. Een goed voorbeeld hiervan is het recht op schadevergoeding na een bedrijfsongeval. Dit geldt zowel voor vaste bezorgers als voor zzp'ers die door het bedrijf zijn ingehuurd. In 2019 oordeelde de kantonrechter in Amsterdam dat de overeenkomst tussen de zzp bezorgers en de opdrachtgever gelijkstaat aan een arbeidsovereenkomst. Hierdoor heb je al zzp bezorger dus dezelfde rechten op een schadevergoeding als wanneer je een gewone arbeidsovereenkomst zou hebben. Het gaat er in dit geval om wie er verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden.

Het is wel belangrijk op te weten dat je geen recht hebt op een schadevergoeding als je het ongeluk opzettelijk hebt veroorzaakt of door ernstige roekeloosheid. Ook wanneer je zzp’er bent, helpen onze letselschadespecialisten je graag verder. Vergeet alle rompslomp, dit doen wij voor jou zodat jij je kunt richten op je herstel. 

Letselschade als bezorger

De kans is dus aanwezig dat jij als bezorger letselschade oploopt. Letselschade is de schade die je tijdens werktijd oploopt door toedoen van een ander, waardoor je extra kosten maakt of inkomsten misloopt. Maar ook voor immateriële zaken, zoals psychische klachten, kom je in aanmerking voor een schadevergoeding. Veelvoorkomende schadeposten zijn:

  • Misgelopen inkomsten.
  • Ziektekosten voor medische behandelingen en medicijnen.
  • Kosten voor openbaar vervoer.
  • Kosten voor huishoudelijke hulp.
  • Beschadigde spullen zoals een auto, fiets, scooter, mobiel, kleding, tas, etc.
  • Smartengeld.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Smart Letselschade helpt wanneer je als bezorger bent aangereden

Schakel Smart Letselschade in om je te helpen bij jouw letselschadeclaim. Je claim is bij ons in goede handen, net als jijzelf. Je hebt gedurende het hele traject persoonlijk contact met de jurist die aan jouw zaak werkt. Deze handelt alles voor jou af en houd je op de hoogte van de vorderingen. Maar ook wanneer er geen nieuws is, neemt onze jurist regelmatig contact met je op. Om te vragen hoe het met je gaat of om zeker te weten dat je de juiste zorg krijgt. Wanneer je zelf een vraag hebt, kun je altijd contact opnemen met jouw contactpersoon.