Aangereden met bakfiets

De bakfiets is inmiddels onmisbaar in het straatbeeld. Zeker in de binnensteden is het een handig vervoermiddel. Helaas loopt hierdoor het aantal bakfiets ongelukken de laatste jaren ook op. En dan met name bij de elektrische bakfietsen. Bij deze ongevallen zijn vaak kinderen betrokken, wat ervoor zorgt dat de letselschade en impact bij een aanrijding met een bakfiets vaak enorm is. Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval met je bakfiets, wil je graag weten wat je rechten zijn en wat je moet doen. We nemen het hier met je door.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Aansprakelijkheid bij een aanrijding met een bakfiets

Na een aanrijding met de bakfiets wil je graag weten wie er aansprakelijk gesteld kan worden voor het ongeluk en de geleden letselschade. Je bakfiets is misschien kapot, maar in een erger geval heb je fysieke schade opgelopen waardoor je nu extra kosten maakt die je graag vergoed wil hebben. Het is belangrijk om dan eerst te weten wie er aansprakelijk is voor het ongeval. 

Als bakfiets eigenaar, val je onder de categorie fietsers. Je bent kwetsbaarder in het verkeer en dat betekent dat je wordt gezien als zwakke verkeersdeelnemer. Als zwakke verkeersdeelnemer word je extra beschermd bij ongevallen, zoals bepaald is in Artikel 185 van de wegenverkeerswet. Dit artikel bepaalt dat wanneer een motorvoertuig betrokken is bij een ongeval met een zwakke verkeersdeelnemer, de eigenaar of bestuurder van dat motorvoertuig in de meeste gevallen sowieso 50% van de schade moet betalen voor de geleden letselschade. Dit geldt zelfs wanneer jij als zwakke verkeersdeelnemer een verkeersfout hebt gemaakt.

Aansprakelijkheid elektrische bakfiets

Wanneer je betrokken bent bij een aanrijding op een elektrische bakfiets, hangt de aansprakelijkheid af van het type elektrische bakfiets. Er wordt hierbij namelijk onderscheid gemaakt in een ‘langzame’ en ‘snelle’ elektrische bakfiets.

Langzame elektrische bakfiets

Wanneer je een elektrische bakfiets met trapondersteuning tot en met 25 km/u hebt, val je onder de categorie ‘fietser’ en word je als zwakke verkeersdeelnemer gezien. Je hebt bij een aanrijding op deze elektrische bakfiets daarom vrijwel altijd recht op schadevergoeding. Als zwakke deelnemer ben je namelijk wettelijk beschermd in het verkeer en daarom heb je meer rechten. 

Snelle elektrische bakfiets

Een elektrische bakfiets met trapondersteuning die sneller gaat dan 25 km/u wordt gezien als een gemotoriseerd voertuig. Je wordt dan niet meer gezien als zwakke verkeersdeelnemer en hebt minder rechten, omdat je geen wettelijke bescherming krijgt zoals bij een ‘langzame’ elektrische bakfiets.

Aangereden op de bakfiets door andere fietser

Ben je op de bakfiets aangereden door een andere fietser? Dan wordt door de verkeerssituatie de aansprakelijkheid bepaald. Kwam je bijvoorbeeld van rechts en moest je voorrang krijgen, maar heb je die niet gekregen? Dan is de partij die jou geen voorrang verleende de aansprakelijke partij. 

Aangereden op de bakfiets door motorvoertuig

Heb je op de ‘gewone’ bakfiets letselschade opgelopen door een aanrijding met een motorvoertuig? Dan heb je mogelijk recht op een schadevergoeding, omdat je als zwakke deelnemer gezien wordt en extra beschermd wordt. 

Heb je op de elektrische bakfiets, die trapondersteuning tot en met 25 km/u heeft, letselschade opgelopen door een aanrijding met een motorvoertuig? Ook dan heb je mogelijk recht op een schadevergoeding, omdat je nog altijd onder de categorie ‘fietsers’ valt en dus beschermd wordt als zwakke verkeersdeelnemer. 

Heb je letselschade opgelopen door een aanrijding met een motorvoertuig en reed je op een elektrische bakfiets met trapondersteuning die sneller gaat dan 25 km/u? Dan wordt er aan de hand van de verkeerssituatie bepaald wie er aansprakelijk is. Je valt zelf dan namelijk ook onder de categorie motorvoertuigen en bent niet automatisch beschermd zoals een zwakke verkeersdeelnemer dat wel is. 

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Bakfiets veiliger maken

Met een bakfiets wil je natuurlijk zo veilig mogelijk de weg op. Zeker omdat in de bakfiets ook vaak kinderen vervoerd worden. We hebben een aantal tips voor je hoe je dit kunt doen. We zetten ze hier voor je op een rij:

  • Voorzie de zijkanten van de bakfiets van reflectiestickers. Zo maak je jezelf zichtbaarder op de weg voor andere weggebruikers.
  • Zorg dat de banden van de bakfiets de juiste druk hebben. Dit vergroot je grip op de weg en zorgt dat je veiliger op pad gaat.
  • Draag een fietshelm, ook de kinderen als je die gaat vervoeren. 
  • Plaats kantelstoppers op je bakfiets, dit voorkomt dat de bakfiets kan omkantelen.
  • Oefen met fietsen op de bakfiets voordat je bijvoorbeeld kinderen gaat vervoeren. Het sturen van een bakfiets is anders dan bij een ‘gewone’ fiets.  
  • Gebruik fietsspiegels.

Schadevergoeding na aanrijding met bakfiets

Het daadwerkelijk aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het claimen van een schadevergoeding, helpen we je graag bij. Het is wel belangrijk dat je daarvoor een aantal stappen volgt en informatie verzameld van het ongeval. We zetten ze even voor je op een rij:

  • Vul altijd het schadeformulier in. 
  • Maak foto’s van de situatie en de plek van het ongeval.
  • Vraag getuigen om hun gegevens en een verklaring af te leggen.

Smart Letselschade helpt bij aanrijding met bakfiets

Ben je aangereden op je bakfiets en wil je graag een schadevergoeding claimen? Laat ons je helpen! Smart Letselschade handelt je zaak af en neemt alle werk uit handen. Je krijgt een vast contactpersoon die zorgt voor jouw volledige letselschadetraject. Je contactpersoon regelt alles rondom het claimen van de schadevergoeding en houdt je hiervan op de hoogte. Bij Smart Letselschade ben je verzekerd van de beste hulp en het juiste advies. Neem contact op voor vragen en advies.