Als automobilist aangereden

Betrokken zijn bij een auto-ongeluk is nooit fijn. Zeker niet wanneer je hier letselschade aan hebt overgehouden. De ongemakken van het ongeval brengen veel werk met zich mee, zeker wanneer het gaat om het claimen van een letselschadevergoeding. We leggen je hier uit wat je allemaal moet doen en hoe onze letselschadespecialisten daarbij helpen.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Letselschade na auto-ongeluk

Het is duidelijk dat je betrokken bent geraakt bij een auto­-ongeluk. De auto is misschien wel stuk en je hebt last van lichamelijke ongemakken of verwondingen. Je maakt hierdoor extra kosten en loopt inkomsten mis omdat je niet in staat bent om te werken. Dit betekent dat je te maken hebt met letselschade. Voor deze geleden, en nog te lijden, letselschade kun je een schadevergoeding claimen.

Aansprakelijkheid automobilist

Bij een ongeval tussen twee auto’s of een auto en een ander motorvoertuig, is de persoon die de verkeersregels heeft overtreden aansprakelijk voor de schade van de tegenpartij. Je hebt geen idee waar je recht op hebt, dus dit is een goed moment om een letselschadespecialist in te schakelen, zodat u daadwerkelijk de schadevergoeding ontvangt waar je recht op hebt.

Kop­-staart botsing

In de meeste gevallen is de automobilist die van achteren op uw auto rijdt aansprakelijk. Dit geldt ook voor een motorrijder, brommer of scooter die van achteren tegen je auto aanrijdt. Als bestuurder ben je namelijk verplicht om voldoende afstand te bewaren.

Er is hierop wel een uitzondering. Wanneer je als voorste bestuurder plotseling en zonder enige reden hard remt, heb je schuld aan de aanrijding. Een aanrijding van achteren vindt vaak plaats op de snelweg, in een file, voor het stoplicht of bij het afslaan.

Aanrijding tussen twee auto’s

Wanneer er sprake is van een aanrijding tussen twee auto’s, is het van belang om te achterhalen wie de verkeersregels heeft overtreden. Als de politie aanwezig is geweest bij het ongeval, is er waarschijnlijk proces-verbaal opgemaakt waaruit dit zal blijken. In het proces-verbaal noteren ze de toedracht van het ongeval. Wij kunnen het politierapport voor je opvragen om met deze bewijzen vervolgens de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Zo hoef je zelf geen juridische brieven te schrijven. 

Wanneer beide bestuurders een verkeersfout hebben gemaakt, hebben beide partijen schuld. Er zal dan voor elke partij een gedeeltelijke letselschade-uitkering gedaan worden.

Heb je een Schade Verzekering Inzittenden (SVI) afgesloten, dan kun je deze verzekering aansprakelijk stellen voor je geleden schade. De SVI biedt een vergoeding voor letselschade, dat wil zeggen dat zowel de bestuurder als de passagiers de letselschade als gevolg van het ongeval kunnen claimen op deze SVI.

Aanrijding tussen auto en scooter

Ben je als automobilist aangereden door een scooter of brommer? Dan zal er ook onderzoek gedaan worden naar wie er aansprakelijk is. Ook hierbij kunnen verklaringen van politie of eventuele getuigen een grote rol spelen. 

Aanrijding auto met een ander voertuig

Als automobilist kun je ook worden aangereden door een motor, tram of bus. Ben je aangereden door een ander motorvoertuig, dan wordt er altijd aan de hand van de verkeersregels en wetgeving bepaald wie er aansprakelijk is.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Kettingbotsing

De algemene regel is dat de automobilist ­die achterop de auto van de andere bestuurder botst ­aansprakelijk is. Hier gelden dezelfde regels als bij een kop-staartbotsing. Alleen in uitzonderlijke gevallen moet het ongeval verder onderzocht te worden, wanneer er bijvoorbeeld zonder aanleiding ineens hard is geremd. 

Soorten letsel na auto-ongeluk

Bij een kop-staartbotsing is er vaak sprake van een “whiplash”. De meest voorkomende klachten bij een auto-ongeluk zijn pijn in uw nek, hoofdpijn en duizeligheid. Verder kun je bij een auto-ongeluk te maken krijgen met botbreuken, kneuzingen, verwondingen, blauwe plekken, rugletsel of hersenletsel. 

Ook emotionele schade is letselschade. Dit valt onder immateriële schade en hiervoor kun je smartengeld claimen.

Whiplash na auto­-ongeluk

Na een auto-ongeluk is de kans op lichamelijke klachten groot. Bij een achterop botsende auto kunnen er door de harde klap onder andere nekklachten optreden. De kans op een whiplash is erg groot. Dit type letsel brengt vaak hoge kosten met zich mee. Deze kosten zal de tegenpartij ook moeten vergoeden. Het is belangrijk om, in dit geval, een huisarts te bezoeken. Dit verkleint de kans op juridische discussies achteraf.

Letselschade vergoeding na auto-ongeluk

Wanneer je zelf geen schuld hebt aan het ongeval, heb je in ieder geval recht op een letselschadevergoeding. Wanneer er sprake is van gedeeltelijke schuld, heb je hier ook recht op. Onze letselschadespecialisten helpen je graag bij het doorlopen van het proces om deze letselschadevergoeding te claimen. De stappen die we voor je volgen zijn:

  • Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij.
  • We brengen je huidige en toekomstige letselschade in kaart.
  • We maken een gedetailleerde berekening van alle letselschade.
  • De schadeclaim sturen we naar de (verzekeraar van de) tegenpartij.
  • We zorgen ervoor dat de tegenpartij deze vergoeding uitkeert.

De schadevergoeding voor automobilisten kan uit onder andere de volgende schadeposten bestaan:

  • Kosten voor het herstellen van de autoschade.
  • Kosten die je maakt voor vervangend vervoer.
  • Vergoeding van het eigen risico, kosten voor ziekenhuisopname en overige medische kosten.
  • Vergoeding voor het mislopen van inkomsten.
  • Vergoeding voor het inschakelen van hulp in de huishouding.
  • Vergoeding voor het inschakelen van hulp voor werkzaamheden in de tuin en onderhoud van het huis.
  • Schade voor een studievertraging.
  • Smartengeld.
  • Gemiste pensioenopbouw.

Het gaat om alle kosten die je zonder het ongeval niet gemaakt zou hebben.  Het is verstandig om alle schadeposten vanaf de eerste dag te noteren.

Hoeveel schadevergoeding na ongeval? 

Het exacte bedrag aan schadevergoeding na een ongeval varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren. De aard en ernst van het letsel, de financiële schade, de impact op het dagelijks leven, en de geldende wet- en regelgeving tellen mee. Een letselschadejurist of belangenbehartiger kan helpen om een realistische schatting te maken op basis van jouw specifieke situatie en de geldende juridische normen.

Smartengeld na auto-ongeluk

Na een auto-ongeluk met letselschade als gevolg, heb je ook recht op smartengeld. Dit is de vergoeding voor vermindering van de levensvreugde. 

Wat valt allemaal onder smartengeld?

Smartengeld omvat verschillende aspecten, zoals fysiek en emotioneel leed, psychisch lijden, verminderde levenskwaliteit, verlies van genot, en ongemak veroorzaakt door het letsel. Het dekt ook immateriële schade, zoals angst, depressie en het verlies van levensvreugde. Smartengeld compenseert de niet-financiële gevolgen van het letsel en wordt bepaald op basis van individuele omstandigheden en jurisprudentie.

Kortom, wanneer je letselschade hebt opgelopen na een auto-ongeluk, is het van belang de juiste juridische hulp te krijgen. Smart Letselschade biedt deze hulp en neemt je graag het werk uit handen, zodat je kunt focussen op je persoonlijke herstel. Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijke advies? Neem dan contact op.