Welke invloed heeft een letselschadevergoeding op jouw bijstandsuitkering?

Stel, je ontvangt een bijstandstuitkering omdat je niet in staat bent om eigen inkomsten te verwerven en omdat je niet in aanmerking komt voor een andere uitkering. Zodra een letselschadezaak gaat lopen en je een schadevergoeding ontvangt, heb je een inlichtingenplicht. Wanneer je een bijstandsuitkering krijgt en een schadevergoeding voor letselschade ontvangt, kan de gemeente de vergoeding verrekenen met jouw bijstandsuitkering. De gemeente kan ook beslissen om dit niet te doen. Dit verschilt per gemeente en per situatie. Informeer dus goed naar de regels die gelden in jouw gemeente wanneer je een vergoeding voor jouw letselschade ontvangt en stel de gemeente van de ontvangen vergoeding op de hoogte.

Letselschade bijstand

Cijfers bijstandsuitkering in 2021

Ten opzichte van vorig jaar ontvangt een extra 3% van de Nederlandse bevolking een bijstandsuitkering. Dit is de hoogste stijging in bijstandsuitkeringen sinds 2016. Dit zijn 14.000 mensen die sinds vorig jaar een uitkering ontvangen. Met name bij jongeren onder de 27 jaar steeg het percentage hard, namelijk met 12%. Dit heeft vermoedelijk ook te maken met het corona-effect.

 

Recht op bijstand: Inlichtingenplicht

Op grond van de Participatiewet heb je een inlichtingenplicht. Dat wil zeggen dat je de gemeente dient in te lichten over alle feiten en omstandigheden die van invloed kunnen zijn op het recht op bijstand. De gemeente mag op ieder moment toetsen of een persoon recht heeft op bijstand. Als je een (voorschot op een) schadevergoeding ontvangt, dien je de gemeente daarover in te lichten. Als je dit niet doet, schend je de inlichtingenplicht. Dit kan grote gevolgen hebben. Zo kan de bijstandsuitkering (gedeeltelijk) worden teruggevorderd en/of ingetrokken. Ook kan er een boete worden opgelegd. 

 

Verschillende schadeposten

In een letselschadezaak bestaat een schadevergoeding meestal uit meerdere schadeposten. Voor de gemeente is het van belang dat het duidelijk is uit welke schadeposten de vergoeding bestaat. Je kunt hierbij denken aan reiskosten, medische kosten of bijvoorbeeld een vergoeding voor huishoudelijke hulp, omdat je ten gevolge van het ongeval niet meer zelf de huishoudelijke taken kunt verrichten.

Schadeposten die niet tot het verlies aan verdienvermogen behoren, worden meestal door de gemeente niet tot de middelen (inkomen of vermogen) gerekend. De schadevergoeding heeft dan een bepaalde bestemming. Het bedrag kan niet vrij worden besteed. Als gevolg van een ongeval kan er ook schade ontstaan doordat je niet meer (geheel) in staat bent om jouw werk uit te oefenen. Bij het berekenen van deze schade wordt altijd gekeken naar hoeveel je aan netto-inkomsten bent misgelopen. Deze schadepost wordt verlies aan verdienvermogen of ook wel verlies van arbeidsvermogen genoemd. Om belastingtechnische redenen spreekt men niet van inkomensschade. Een schadevergoeding voor verlies van arbeidsvermogen wordt door gemeenten bijna altijd aangemerkt als inkomen en in mindering gebracht op de uitkering. Het inkomen dat je zonder ongeval zou hebben verdiend, zou immers zonder ongeval ook als inkomen worden gezien.

Vragen over jouw letselschade?

Heb je over vragen over de bijstandsuitkering en jouw letselschade? Wij staan je graag te woord. Je kunt ons dagelijks telefonisch bereiken van 09.00u – 21.00u op 0800-31 000 03.

 

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!