Letselschade door Fatbikes: Wat je moet weten?

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker in het straatbeeld. De fatbike! Een fatbike is te herkennen aan zijn dikke brede banden en snelle elektrische capaciteiten. Fatbikes worden vergeleken met een elektrische fiets, maar hebben een ander uiterlijk. Bij Smart Letselschade willen we je voorzien van de laatste informatie over deze trend en de mogelijke juridische risico's die erbij horen. We nemen het in deze blog allemaal met je door.

 

Opkomst van de Fatbike

De opkomst van fatbikes zorgt voor veel gespreksstof. Er zijn zorgen over de veiligheid en legaliteit. Naast deze zorgen zien we ook steeds meer ongevallen gebeuren waarbij een fatbike betrokken is. 

Smart Letselschade in gesprek bij Max Meldpunt

Lisa Sjaardema - mede oprichtster van Smart Letselschade - werd door Max Meldpunt uitgenodigd om te praten over dit onderwerp. Kijk hier het fragment terug.

Fatbike regels

Voor fatbikes gelden dezelfde regels als voor elektrische fietsen. Ze mogen alleen de openbare weg op als ze niet harder gaan dan 25km/u en een vermogen hebben van minder dan 250 watt. 

Als een fatbike een gashendel heeft, verandert dit de categorie waar de fatbike in valt. Fatbikes met een gashendel vallen onder ‘bromfiets’, ‘snorfiets’ of ‘speedpedelec’. Hiermee haal je snelheden tot wel 45 km/u. Dit betekent dat er strengere regels gelden. 

Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval met een fatbike, kan hierdoor de afwikkeling van het ongeval voor veel rompslomp zorgen. Voldeed de fatbike aan de regels? Wie is er wel of niet aansprakelijk? En zo zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden.

Ongeluk met Fatbike

Als je slachtoffer bent van een aanrijding met een fatbike, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Je bent bij het ongeval gewond geraakt en hebt pijnklachten of verwondingen en maakt hierdoor extra (medische) kosten. Misschien heb je ook nog inkomstenverlies omdat je tijdelijk niet kunt werken. Er is nu sprake van letselschade en je kunt hiervoor een schadevergoeding claimen.

Fatbikes worden beschouwd als een fiets. Daarom wordt een ongeluk met een fatbike dus ook al gauw als een fietsongeval gezien. Fatbikes kunnen een behoorlijke snelheid halen, waardoor er vaak grote letselschade ontstaat. Er zit geen kenteken op een fatbike en daarom kun je een schadevergoeding niet rechtstreeks verhalen op een verzekeraar. Ook hoeft de bestuurder van de fatbike geen aansprakelijkheidsverzekering te hebben, dit leidt vaak tot lange procedures. Het is dus belangrijk om goede juridische hulp in te schakelen.

Schadevergoeding na ongeluk met Fatbike

Het is van belang om direct na het ongeluk de juiste stappen te ondernemen, zoals het verzamelen van bewijs en het raadplegen van medische professionals. 

Het verzamelen van bewijs is van groot belang om de aansprakelijkheid van het verkeersongeval vast te stellen. Vul het schadeformulier zo volledig mogelijk in en vraag getuigen om een verklaring en hun gegevens. Indien nodig, kun je ook de politie inschakelen. Noteer vanaf de eerste dag alle kosten die je maakt naar aanleiding van het ongeluk met de fatbike. Dit is van groot belang bij het eisen van een schadevergoeding.

Wanneer de eigenaar van de Fatbike niet verzekerd is zal de schade verhaald moeten worden op de persoon zelf. 

Wanneer heb je recht op een letselschade vergoeding

Je hebt recht op een letselschade vergoeding wanneer iemand anders jouw letselschade toebrengt. De geleden en de nog te lijden schade dient dan vergoed te worden. Dit is in de Nederlandse Wet geregeld. De hoogte van de letselschadevergoeding hangt af van verschillende factoren. Je kunt hier jouw letselschadevergoeding berekenen, dit is een voorzichtige schatting van wat je kunt verwachten.

Hoe Smart Letselschade jou ondersteunt

Bij een ongeval met een elektrische fiets, zoals een fatbike, is het verstandig om deskundige juridische hulp in te schakelen. Bij Smart Letselschade zijn we gespecialiseerd in het helpen van mensen zoals jij. Ben je betrokken geraakt bij een ongeval met een fatbike? Neem contact op met onze letselschadespecialisten voor de juiste begeleiding en ondersteuning.

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!