Dwarslaesie

Schadevergoeding dwarslaesie

Heb je als gevolg van een ongeval een dwarslaesie opgelopen? Of dit nu een volledige dwarslaesie is of niet, je komt in aanmerking voor een vergoeding van je letselschade indien er een aansprakelijke partij is. Smart Letselschade helpt je graag de schade in kaart te brengen en deze te claimen bij de aansprakelijke partij.

Meld je letselschade

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Wat is een dwarslaesie?

Een dwarslaesie is een onderbreking van je ruggenmerg. Het wordt veroorzaakt door een beschadigd ruggenmerg, waardoor de zenuwbanen die door het ruggenmerg lopen afgekneld zijn. Omdat de zenuwbanen afgekneld zijn, raken bepaalde lichaamsdelen verlamd. Het ruggenmerg vormt samen met de hersenen het centrale zenuwstelsel. Via het ruggenmerg worden signalen van de hersenen naar de rest van het lichaam verstuurd. Als het ruggenmerg beschadigd is, worden deze signalen niet meer goed doorgegeven met uitval van de zenuwen als gevolg. Afhankelijk van waar het ruggenmerg beschadigd is, ontstaat er een verlamming van benen, armen of zelfs ademhalingsspieren.

Symptomen van dwarslaesie

Zoals we al noemden, zijn klachten afhankelijk van waar het ruggenmerg beschadigd is. Hoe hoger de dwarslaesie, hoe meer uitvalsverschijnselen ontstaan zoals verlamming, verlies van controle over bepaalde lichaamsdelen of gevoelloosheid.

Naast het volledig verlamd raken van ledematen, kunnen ook de blaas- en darmspieren verlamd raken, waardoor incontinentie ontstaat. Een dwarslaesie kan ook een urineweginfectie, spasmen of pijn tot gevolg hebben.

Wanneer is er sprake van een dwarslaesie?

Kort gezegd is er sprake van een dwarslaesie wanneer er een beschadiging aan het ruggenmerg geconstateerd is. Hoewel je bij een dwarslaesie waarschijnlijk denkt aan iemand die een volledige hoge dwarslaesie heeft, komen onvolledige of lage dwarslaesies ook voor. Het is van de plaats van de beschadiging afhankelijk hoe groot de schade is. Bij een volledige hoge dwarslaesie kun je enkel nog je gezichtsspieren bewegen, terwijl een lage dwarslaesie bijvoorbeeld het verlies van functionaliteit in je onderlichaam tot gevolg kan hebben. Daarnaast is er bij een onvolledige dwarslaesie nog kans op het herstel van je zenuwstelsel mogelijk.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Letselschade na een dwarslaesie

Een dwarslaesie heeft grote gevolgen voor je dagelijks leven. Je kunt je leven niet zomaar oppakken zonder ingrijpende aanpassingen te doen aan je omgeving. Daarnaast kom je sneller weer in het ziekenhuis terecht vanwege complicaties zoals longontstekingen. Veel van deze kosten worden vergoed door je zorgverzekeraar, maar er zullen ook kosten zijn die niet vergoed worden. Voor de kosten die niet vergoed worden, claimen we een schadevergoeding bij de aansprakelijke partij. Belangrijkste schadeposten bij dwarslaesies:

  • Kosten van aanpassingen voor mobiliteit, verblijf, verpleging en verzorging.
  • Medische kosten door extra ingrepen en behandeling van complicaties.
  • Verlies van arbeidsvermogen.
  • Schade door verlies van zelfwerkzaamheid.
  • Smartengeld.

Kosten voor aanpassingen bij dwarslaesie

Je huis is niet standaard ingericht op het leven met een dwarslaesie. Daarom kan het zo zijn dat je woning moet worden aangepast voor je weer thuis kunt wonen. Zo zullen drempels lager, en deuropeningen breder moeten. Je badkamer moet ook worden verbouwd. Vaak worden deze kosten volledig vergoed door je gemeente in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit houdt alleen niet in dat dit je enige optie is, wij zullen de aansprakelijke partij vragen mee te denken aan een, voor jou, zo goed mogelijke en snelle oplossing. Met een dwarslaesie kun je geen autorijden. Toch moet je regelmatig naar het ziekenhuis voor complicaties of behandelingen. Daarom is het ook nodig om aangepast vervoer te regelen.

Verpleging en verzorgingskosten bij een dwarslaesie

Met een dwarslaesie heb je veel verzorging nodig. Je kunt tenslotte niet meer zelf in of uit bed stappen of jezelf volledig verzorgen. Daarom krijg je te maken met kosten voor verpleging en hulpverlening. Een deel van deze kosten neemt je zorgverzekeraar voor zijn rekening en daarnaast biedt ook de Wet Langdurige Zorg of een PGB van de gemeente uitkomst. Voor kosten waar je geen vergoeding voor krijgt, stellen we de aansprakelijke partij verantwoordelijk. 

Smartengeld bij een dwarslaesie

Bij een dwarslaesie kom je ook in aanmerking voor een vergoeding van de ‘gederfde levensvreugde’. Dit noemen we een smartengeld vergoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van je situatie, maar er zijn letselschadezaken met een dwarslaesie bekend waarin de smartengeld vergoeding tussen de € 100.000 tot € 200.000 bedroeg. Wij helpen je graag met het claimen van je smartengeld.

Herstel van een dwarslaesie

Het belangrijkste is het herstel bij een dwarslaesie. Jouw gezondheid staat bij ons voorop! Bij het ontstaan van een dwarslaesie is de behandeling vanaf het eerste moment erg belangrijk. Een juiste aanpak zorgt ervoor dan je de beschadigingen beperkt. Het is daarom van belang in het ziekenhuis zo snel mogelijk een revalidatiearts met specifieke ervaring in te schakelen. Wanneer de dwarslaesie is ontstaan door een ongeval, hebben de breuken eerst tijd nodig om te genezen. Het verdere herstel van een dwarslaesie is afhankelijk van de ernst. Er worden twee verschillende vormen onderscheiden. Een incomplete en een complete dwarslaesie.

Incomplete dwarslaesie

Een incomplete dwarslaesie wordt ook wel een partiële dwarslaesie genoemd. Bij een incomplete dwarslaesie zijn de zenuwen niet geheel kapot, of alleen licht beschadigd. Bij deze dwarslaesie is er enig herstel mogelijk. Er zal intensieve fysiotherapie nodig zijn. 

Complete dwarslaesie

Bij een complete dwarslaesie zijn de zenuwen volledig beschadigd. Alles onder het beschadigingspunt zal dus niet meer functioneren en genezing hiervan is niet mogelijk.

Schadevergoeding claimen bij een dwarslaesie

Heb je als gevolg van een ongeval een dwarslaesie opgelopen? Dan helpen we je graag bij het claimen van een schadevergoeding voor jouw letselschade. Onze letselschadespecialisten staan je graag te woord en dienen voor jou de claim in bij de aansprakelijke partij. Je krijgt een vast contactpersoon die ervoor zorgt dat je zelf geen energie hoeft te steken in het traject. Zo kun jij je richten op wat echt belangrijk is: jouw herstel. Je contactpersoon regelt alles rondom de hoogte en het claimen van een schadevergoeding. Bij ons ben je verzekerd van de beste hulp en het juiste advies, dus neem snel contact op.

Meld je letselschade direct