Ander verkeersongeval

Je kunt op allerlei manieren aan het verkeer deelnemen en betrokken raken bij een verkeersongeval. Naast het worden aangereden als automobilist, fietser of voetganger, zijn er meer situaties waarbij dit voor komt, bijvoorbeeld in een vrachtwagen, bestelbus, scootmobiel of invalidenwagen. Ook dan heb je in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. Lees hier meer over.

Meld jouw letselschade

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Schakel juridische hulp in

Allereerst willen we je adviseren om bij dit soort zaken juridische hulp in te schakelen. De afwikkeling van een schadeclaim kan erg complex zijn. Onze letselschadespecialisten hebben veel ervaring en zijn altijd op de hoogte van de regels en wetten die van toepassing zijn en helpen je hier graag bij. Geef je ‘zaak’ uit handen, zodat je jezelf volledig kunt richten op herstel.

Wanneer heb je recht op schadevergoeding?

Je hebt recht op een letselschadevergoeding wanneer iemand anders jou letselschade toebrengt. De geleden en de nog te lijden schade dient dan vergoed te worden. Dit is in de Nederlandse Wet geregeld. Om te kijken of je recht op een schadevergoeding hebt, kun je onze handige tool invullen. 

Aangereden als vrachtwagenchauffeur

Stel dat je wordt aangereden als vrachtwagenchauffeur. Je komt in botsing met een andere vrachtwagen en hebt flinke letselschade opgelopen. Kun je de tegenpartij daar dan aansprakelijk voor laten stellen?

Er kunnen zich in dit geval meerdere situaties voordoen:

  • De tegenpartij heeft het ongeval veroorzaakt. De bestuurder heeft bijvoorbeeld een voorrangsbord genegeerd. Je hebt dan recht op een volledige vergoeding van je schade.
  • Er kunnen aan beide kanten verwijten worden gemaakt. De tegenpartij gaf bijvoorbeeld geen voorrang, maar zelf reed je veel te hard. Je hebt dan recht op een gedeeltelijke vergoeding. Het percentage wordt berekend aan de hand van de gemaakte verkeersfouten. Ook wordt er gekeken naar de ernst en de aard van het opgelopen letsel.

Er zijn natuurlijk tal van situaties op te noemen die voor kunnen komen. Wanneer je als andere weggebruiker door een vrachtwagen bent aangereden, vind je meer informatie op de pagina ‘aangereden door vrachtwagen’.

Aangereden in een bestelbus

Stel dat je van achteren wordt aangereden als je goederen bezorgt met een bestelbus. Dan is de achterop rijder in dit geval aansprakelijk. Het kan natuurlijk ook voor komen dat je een bijzondere manoeuvre aan het uitvoeren bent, net als de partij die jou heeft aangereden. Dan ben je beide deels aansprakelijk voor het verkeersongeval.  Een voorbeeld hiervan is als je allebei aan het uitparkeren bent. 

Ook kan het zo zijn dat je niet in je eigen bestelbus rijdt, maar in die van je werkgever waarvoor je even gauw wat moest bezorgen. En je bent door gladheid tegen een boom aangereden, dit is dan een eenzijdig ongeval. Ook dan wordt in de meeste gevallen de letselschade vergoed. Voor dit soort ongevallen hebben werkgevers namelijk een passende verzekering afgesloten. Dit valt onder de zeer strenge zorgplicht en werkgeversaansprakelijkheid van iedere werkgever. Je loopt op de weg namelijk een groter risico op een ongeval. Dit geldt niet als je de aanrijding met opzet hebt veroorzaakt of als je roekeloos hebt gereden. Bijvoorbeeld als je veel harder reed dan toegestaan is, terwijl het mistig was. Het is dan aan jouw werkgever om dit aan te tonen.

Aangereden in je invalidenwagen

Stel dat je in je invalidenwagen door een ander voertuig wordt geschept. Je kunt dan ernstig gewond raken en met schadeposten te maken krijgen. Een invalidenwagen valt net als een vrachtwagen en bestelbus onder de definitie motorvoertuigen. Je letselschade moet volledig vergoed worden als het ongeval is veroorzaakt door de tegenpartij. En gedeeltelijk vergoed als het ongeval door beide partijen is veroorzaakt.

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

In 5 stappen een passende letselschadevergoeding

Onze letselschade experts bieden jou de helpende hand.


Stap 1

Jij meldt je letsel


Stap 2

Wij nemen contact met jou op


Stap 3

Bezoek van één van onze juristen


Stap 4

Behandeling wordt gestart


Stap 5

Passende vergoeding in 98% van de gevallen

Ander verkeersongeval

Aangereden door vrachtwagen

Word je aangereden door een vrachtwagen? Dan is het belangrijk om te weten wat je moet doen. Vrachtwagenongevallen hebben vaak ernstige gevolgen. Het risico op overlijden bij een aanrijding met een vrachtwagen is ongeveer 8 keer groter dan bij een aanrijding met een personenauto. Het slachtoffer is doorgaans niet de inzittende van de vrachtwagen, maar de aangereden partij. Als jij bent aangereden door een vrachtwagen en daardoor letselschade hebt opgelopen, heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Bij een ongeval met een vrachtwagen komt letselschade vrijwel altijd voor. Als een fietser wordt aangereden door een vrachtwagen, is de vrachtwagenchauffeur in de meeste gevallen aansprakelijk voor de geleden schade en letselschade. Het is goed om te weten dat je rechten hebt en een schadevergoeding kunt claimen als je betrokken bent bij een vrachtwagenongeval.

Meer informatie

Aangereden als vrachtwagenchauffeur

Als vrachtwagenchauffeur maak je veel kilometers. Dit betekent dat je statistisch gezien ook de grootste kans hebt om bij een verkeersongeval betrokken te raken. Een ongeval met de vrachtwagen kan tot ernstig en zelfs blijvend letsel leiden. Wanneer je betrokken bent geraakt bij een ongeval met je vrachtwagen, is het goed om te weten wat je moet doen en waar je recht op hebt. We nemen het hier met je door.

Meer informatie

Ongeval met scootmobiel

Je hebt een ongeval gehad met een scootmobiel. Dat vinden we erg vervelend! Een ongeval met een scootmobiel is niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en financieel een ingrijpende gebeurtenis. Of je nu zelf met de scootmobiel reed of als voetganger, fietser of automobilist betrokken raakte bij een ongeluk met een scootmobiel. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen en wat je rechten zijn. Heb je recht op een schadevergoeding? En hoe moet je die dan claimen? We nemen het hier met je door.

Meer informatie

Aangereden op de scootmobiel

Er is onduidelijkheid geweest over de positie van de scootmobiel. Je bent namelijk erg kwetsbaar op een scootmobiel. Zeker wanneer je wordt aangereden door een motorvoertuig. In de wet is inmiddels bepaald dat een scootmobiel een ‘sterke’ verkeersdeelnemer is en daarom gelden dezelfde regels als voor andere motorvoertuigen.

Er kunnen zich twee situaties voordoen waarin je recht hebt op schadevergoeding. De tegenpartij is volledige aansprakelijk te stellen voor de aanrijding. Je volledige letselschade moet dan vergoed te worden door de tegenpartij. Wanneer de tegenpartij gedeeltelijk aansprakelijk is voor de aanrijding, krijg je een deel van de letselschade vergoed.

Bewijsmateriaal verzamelen

Een vrachtwagen, bestelbus, invalidenwagen en scootmobiel vallen onder de categorie motorvoertuigen. Bij het eisen van een schadevergoeding als motorvoertuig bestuurder is het belangrijk om daar ook bewijs voor te verzamelen. Met dit bewijsmateriaal wordt de schadeclaim onderbouwd. Denk bij bewijsmateriaal aan de volgende dingen:

  • Een ingevuld schadeformulier.
  • Foto’s van het letsel, het ongeval en de omgeving.
  • Eventuele camerabeelden, bijvoorbeeld van een dashcam.
  • Getuigenverklaringen van mensen die het ongeval hebben zien gebeuren.
  • Een proces-verbaal van eventuele aanwezige politie.
  • De medische notities van het letsel uit je medisch dossier.

Daarnaast is het verstandig om alle kosten die je extra maakt sinds het ongeval bij te houden. Bewaar daarvan ook alle rekeningen. Het gaat dan om directe kosten, zoals het laten repareren van uw scootmobiel. Maar ook indirecte kosten tellen mee, zoals het inschakelen van huishoudelijke hulp.

Een ervaren jurist kan met deze bewijsstukken aantonen dat je recht hebt op schadevergoeding. Smart Letselschade neemt je dit werk graag uit handen en regelt dit graag voor je. 

Aansprakelijke partij doorgereden of onverzekerd

Helaas is het niet altijd even makkelijk om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat een dader doorrijdt na een aanrijding. Ook bij overige weggebruikers. Wat ook kan gebeuren, is dat de dader onverzekerd blijkt te zijn. Voor deze situaties is het Waarborgfonds Motorverkeer opgericht. Je kunt daar dan een schadeclaim laten indienen. Het Waarborgfonds stelt wel eisen aan iedere schadeclaim. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

  • Je bent aangereden door een motorvoertuig.
  • Er is minstens één getuige die je verhaal kan bevestigen.
  • Je moet op de dag van het ongeval aangifte doen als de dader is doorgereden. Of binnen 14 dagen aangifte doen als de dader onverzekerd is.

Juridische hulp van Smart Letselschade

Ben je één van de overige weggebruikers die we op deze pagina genoemd hebben? Of ben je in een ander voertuig aangereden door een andere weggebruiker? Laat ons je dan direct helpen en neem contact op. Kies je voor onze juridische hulp bij het claimen van een schadevergoeding? Dan krijg je een vast contactpersoon die ervoor zorgt dat je zelf geen energie hoeft te steken in het letselschadetraject. Je vaste contactpersoon regelt alles en houdt je daarvan op de hoogte. Bij Smart Letselschade ben je verzekerd van de beste hulp en het juiste advies.