Aangereden op de scootmobiel
Er is onduidelijkheid geweest over de positie van de scootmobiel. Je bent namelijk erg kwetsbaar op een scootmobiel. Zeker wanneer je wordt aangereden door een motorvoertuig. In de wet is inmiddels bepaald dat een scootmobiel een ‘sterke’ verkeersdeelnemer is en daarom gelden dezelfde regels als voor andere motorvoertuigen.
Er kunnen zich twee situaties voordoen waarin je recht hebt op schadevergoeding. De tegenpartij is volledige aansprakelijk te stellen voor de aanrijding. Je volledige letselschade moet dan vergoed te worden door de tegenpartij. Wanneer de tegenpartij gedeeltelijk aansprakelijk is voor de aanrijding, krijg je een deel van de letselschade vergoed.
Bewijsmateriaal verzamelen
Een vrachtwagen, bestelbus, invalidenwagen en scootmobiel vallen onder de categorie motorvoertuigen. Bij het eisen van een schadevergoeding als motorvoertuig bestuurder is het belangrijk om daar ook bewijs voor te verzamelen. Met dit bewijsmateriaal wordt de schadeclaim onderbouwd. Denk bij bewijsmateriaal aan de volgende dingen:
- Een ingevuld schadeformulier.
- Foto’s van het letsel, het ongeval en de omgeving.
- Eventuele camerabeelden, bijvoorbeeld van een dashcam.
- Getuigenverklaringen van mensen die het ongeval hebben zien gebeuren.
- Een proces-verbaal van eventuele aanwezige politie.
- De medische notities van het letsel uit je medisch dossier.
Daarnaast is het verstandig om alle kosten die je extra maakt sinds het ongeval bij te houden. Bewaar daarvan ook alle rekeningen. Het gaat dan om directe kosten, zoals het laten repareren van uw scootmobiel. Maar ook indirecte kosten tellen mee, zoals het inschakelen van huishoudelijke hulp.
Een ervaren jurist kan met deze bewijsstukken aantonen dat je recht hebt op schadevergoeding. Smart Letselschade neemt je dit werk graag uit handen en regelt dit graag voor je.
Aansprakelijke partij doorgereden of onverzekerd
Helaas is het niet altijd even makkelijk om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat een dader doorrijdt na een aanrijding. Ook bij overige weggebruikers. Wat ook kan gebeuren, is dat de dader onverzekerd blijkt te zijn. Voor deze situaties is het Waarborgfonds Motorverkeer opgericht. Je kunt daar dan een schadeclaim laten indienen. Het Waarborgfonds stelt wel eisen aan iedere schadeclaim. We zetten ze hieronder voor je op een rij:
- Je bent aangereden door een motorvoertuig.
- Er is minstens één getuige die je verhaal kan bevestigen.
- Je moet op de dag van het ongeval aangifte doen als de dader is doorgereden. Of binnen 14 dagen aangifte doen als de dader onverzekerd is.