Als voetganger aangereden

Je bent als voetganger aangereden en maakt door pijnklachten of verwondingen extra medische kosten of er is sprake van inkomstenverlies. Dit betekent dat je letselschade hebt opgelopen en hiervoor een schadevergoeding kunt claimen. Voetgangers worden meestal geschept bij het oversteken van een rijbaan. Bijvoorbeeld op het zebrapad, het fietspad of tijdens het oversteken van een drukke weg met verkeer vanuit beide richtingen. In welke gevallen je letselschade kunt claimen en wie wanneer aansprakelijk is, nemen we hier met je door.

smart-letselschade-iconen-blauw-familie
0

Ontstaan als familiebedrijf

smart-letselschade-iconen-blauw-vergoeding
0  %

Passende vergoedingen

smart-letselschade-iconen-blauw-gecertificeerd
0

Tevreden cliënten

smart-letselschade-iconen-blauw-persoonlijke-experts
0

Experts

Aanrijding op zebrapad

Een aanrijding op een zebrapad is zo gebeurd. Voetgangers worden dan ook het vaakst aangereden op een zebrapad. Automobilisten stoppen niet altijd om voorrang te verlenen of ze rijden te hard en zijn afgeleid. Jij als overstekende voetganger wordt dan snel over het hoofd gezien met een aanrijding en letselschade tot gevolg. Onze letselschadespecialisten helpen je graag om in dit geval een schadevergoeding te claimen.

Voetganger aangereden door auto

Bij een ongeval tussen een voetganger en een automobilist zijn er twee situaties denkbaar. De voetganger heeft wel of niet een verkeersovertreding begaan. 

Voetganger heeft wel een verkeersovertreding begaan

Wanneer je als voetganger (deels) schuldig bent aan het ongeval, wordt dit juridisch gezien als ‘eigen schuld’. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je door rood licht loopt of een andere verkeersovertreding begaat. Wanneer het je eigen schuld is, zal de automobilist toch 50% van de schade moeten betalen en mogelijk zelfs meer. Dit is wettelijk bepaald. Tenzij het opzet is of door roekeloos rijgedrag.

Voetganger heeft geen verkeersovertreding begaan

Heb je als voetganger geen verkeersovertreding begaan, dan zal de automobilist 100% van de schade moeten vergoeden. Voetgangers worden namelijk beschouwd als een zwakke verkeersdeelnemer en hiermee heb je als voetganger extra juridische bescherming. De enige uitzondering op deze regel is overmacht, maar dit komt bijna nooit voor.

Voetganger aangereden door scooter/brommer

Wanneer je als voetganger wordt aangereden door een scooter of brommer, is de kans op letsel groot. Het is goed om te weten dat de wettelijke bescherming voor een zwakke verkeersdeelnemer ook geldt wanneer je wordt aangereden door een scooter of brommer. 

Voetganger aangereden door fietser

Word je als voetganger aangereden door een fietser? Ook dan kun je een schadevergoeding claimen voor jouw letselschade. Als de fietser in het bezit is van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, dan zal de verzekeraar de schade vergoeden. Wanneer de fietser niet verzekerd is, dan is het belangrijk om alle gegevens van deze persoon te noteren. In dit geval kan er namelijk beslag worden gelegd op bijvoorbeeld het loon van de fietser om zo jouw schadevergoeding te kunnen betalen. Neem in alle gevallen contact met ons op, we helpen je graag verder om dit zo goed mogelijk af te handelen.

Voetganger aangereden door andere weggebruiker

Een motorvoertuig is bij een verkeersongeval met een voetganger verplicht om minimaal 50% van de schade te vergoeden. Uitzondering op deze regel is overmacht, maar ook hier komt dat bijna nooit voor. Ook bij ongevallen met een bus, motor, brommobiel of snorfiets kun je een schadevergoeding claimen. 

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!

Schadevergoeding voor voetgangers

De wetgeving bepaalt dat voetgangers (ongemotoriseerde weggebruikers) bij een aanrijding met gemotoriseerd voertuig en letsel tot gevolg, altijd recht hebben op een schadevergoeding. Ook als de voetganger zelf (deels) schuldig is. De schade van de voetganger wordt in ieder geval voor 50% vergoed en in de meeste gevallen zelfs voor 100%.

De hoogte van een schadevergoeding hangt af van de ernst van het letsel en de gevolgen daarvan. Zodra de tegenpartij aansprakelijk is, kun je altijd een schadevergoeding claimen. Bij het claimen van zo’n schadevergoeding komt veel kijken. Onze letselschadespecialisten helpen je hier dan ook graag bij. Van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij tot het claimen van de schadevergoeding, we nemen je alle werk uit handen. 

Persoonlijke begeleiding van Smart Letselschade

Schakel Smart Letselschade in om te helpen bij jouw letselschadeclaim wanneer je als voetganger bent aangereden. Je schadeclaim is bij ons in goede handen, net als jijzelf. Je hebt gedurende het hele traject persoonlijk contact met de letselschadespecialist die aan jouw zaak werkt. Je contactpersoon handelt alles af en houdt je op de hoogte van de vorderingen. Ook als er even geen nieuws is, neemt je contactpersoon regelmatig contact met je op om te vragen hoe het met je gaat of om zeker te weten dat je de juiste zorg krijgt. Ben je dus als voetganger aangereden, neem dan contact met ons op en we helpen je verder.