Vakantie!

De vakantie is inmiddels (bijna) voorbij! Wat te doen als u letselschade heeft opgelopen tijdens uw vakantie?

De zomervakantie is inmiddels (bijna) ten einde en veel mensen zullen naar het buitenland zijn geweest voor een welverdiende vakantie. Helaas kunnen er tijdens vakanties ook ongevallen gebeuren ten gevolge waarvan u letselschade oploopt. Zo kunt u bijvoorbeeld worden aangereden door een automobilist in Frankrijk. Maar ook kunt u bijvoorbeeld ten gevolge van een gebrek uitglijden in de badkamer van een hotelkamer in Thailand. Wat te doen? Wie is er aansprakelijk en welk recht is van toepassing?

Verkeersongeval

Stel, u wordt aangereden door een automobilist in Frankrijk. Dan geldt het Franse recht. Het recht van het land waar een voorval zich voordoet, is namelijk van toepassing. Naar Frans recht wordt dan beoordeeld wie er aansprakelijk is voor het ontstaan van het ongeval. Wordt aansprakelijkheid erkend, dan wordt er naar Frans recht bepaald welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen. Wij kunnen voor u de Franse verzekeraar aansprakelijk stellen. De communicatie verloopt dan via een Nederlandse vertegenwoordiger. Buitenlandse autoverzekeraars hebben doorgaans een Nederlandse vertegenwoordiger. Dit is om de communicatie te vereenvoudigen en de lijnen zijn dan wat korter. Verzekeraars van andere verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, hebben veelal geen Nederlandse vertegenwoordiger.

Letselschade door andere ongevallen

Veel mensen gaan op vakantie met een reisorganisatie. Met die reisorganisatie wordt dan in Nederland een reisovereenkomst gesloten. De reisorganisatie is verplicht de overeenkomst naar behoren uit te voeren en overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de reisovereenkomst redelijkerwijs mocht hebben. Men mag ervan uitgaan dat hun vakantiebestemming veilig is. Dat is bijvoorbeeld niet het geval als de badkamer in de hotelkamer mankementen vertoont of als de glijbaan van het zwembad stuk is ten gevolge waarvan u letselschade oploopt. Ook het vervoer naar de eindbestemming dient veilig te worden uitgevoerd. Indien dit vervoer deel uitmaakt van de geboekte reis en de buschauffeur valt bijvoorbeeld in slaap of rijdt te hard waardoor schade ontstaat, is de reisorganisatie daarvoor aansprakelijk te stellen. In deze gevallen hoeft er niet met de buitenlandse verzekeraar te worden gecommuniceerd, maar met de Nederlandse verzekeraar van de Nederlandse reisorganisator. Tevens is Nederlands recht van toepassing, omdat de overeenkomst naar Nederlands recht tot stand is gekomen waardoor de rechten en plichten ook naar Nederlands recht zijn geregeld.

Mocht u in het buitenland onverhoopt een ongeval overkomen, geven wij u de volgende tips mee:

  • Noteer gegevens van de andere partij;
  • Vul een schadeformulier in;
  • Maak foto’s van de situatie;
  • Schakel de politie in;
  • Raadpleeg een arts;
  • Indien u via een reisorganisatie op vakantie bent: meld de schade bij uw reisorganisatie.
Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!