Het is altijd goed om bij letselschade contact te zoeken met een letselschadespecialist zoals Smart Letselschade, zodat we je kunnen helpen bij de schadevergoeding voor jouw letselschade. Maar nog liever helpen we je om verkeersongelukken te voorkomen, want een deel van deze ongelukken heb je zelf in de hand. Daarom geven we je hier tien tips om verkeersongelukken tijdens de herfst- en wintermaanden te voorkomen.
1. Wees zichtbaar
Als fietser of voetganger ben je kwetsbaar in het verkeer. Bij een aanrijding tussen een fietser of een voetganger en een auto is de kans groot dat de fietser of voetganger het meeste letsel oploopt. Door zichtbaar te zijn, kun je verkeersongelukken voorkomen.
Zorg bijvoorbeeld voor werkende verlichting. Daarnaast val je minder op in het verkeer als je donkere kleding draagt. Zeker als het zicht voor automobilisten slecht is door regenval of schemer, dan kan het helpen als verkeersdeelnemers fluorescerende kleding dragen. Ga je de hond uitlaten of een stuk wandelen? Draag dan een veiligheidshesje of draag kleding met reflecterende strepen. Vergeet ook niet om de hond te voorzien van een reflecterende halsband of een halsband met ledverlichting, zodat ook die voor de andere verkeersdeelnemers goed te zien is.
Maar ook als automobilist is het belangrijk om zichtbaar te zijn. Zet je verlichting ook overdag aan, zodat je bij donkerder weer ook zichtbaar bent voor andere weggebruikers.
2. Zorg voor goed zicht
Als het gevroren heeft, zorg dan dat je de ramen goed krabt. Je kunt natuurlijk een klein gaatje openkrabben waar je nog net doorheen kunt kijken, maar afgezien van dat dit niet heel veilig is, kan het je ook een vette bekeuring opleveren. Maak dus al je ramen (ook de zijramen!) schoon en vergeet ook de spiegels niet. Zorg er ook voor dat de verwarming voldoende tijd heeft om de condens aan de binnenkant van het raam te laten optrekken.
Goed zicht betekent dat je ramen schoon zijn en er geen barsten inzitten. Zit er een sterretje of barst in je voorruit, laat dit dan zo snel mogelijk repareren. Zorg er ook voor dat je de ruitenwissers op tijd vervangt, zodat je altijd zeker bent van goed zicht.
3. Kies voor de juiste banden
Winterbanden hebben meer grip en zorgen ervoor dat je remweg korter is ten opzichte van de remweg van zomerbanden en vierseizoenenbanden. Zeker als het wegdek nat of glad is, dan zijn winterbanden geen overbodige luxe. Wist je dat op een besneeuwde ondergrond de remweg met zomerbanden twee keer zo lang is als de remweg met winterbanden?
Je kunt er ook voor kiezen om het jaar rond op vierseizoenenbanden te rijden. Het voordeel is dat je dan niet ieder halfjaar de banden hoeft te wisselen. Een nadeel van vierseizoenenbanden is dat ze sneller slijten en qua veiligheid iets minder goed scoren dan winterbanden.
4. Ga op tijd de deur uit
Er bestaat een kans dat je de komende tijd vaker moet krabben voor je kunt wegrijden of dat het even duurt voor de condens aan de binnenkant van de auto is opgetrokken. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt om te krabben of om te wachten tot de ramen schoon genoeg zijn om veilig op pad te gaan.
Door gladheid kan het zijn dat je minder hard kunt rijden dan je gewend bent. Door op tijd van huis te vertrekken, kun je jouw snelheid aanpassen aan de omstandigheden op de weg.
5. Houd rekening met een langere remweg
Rijd je op winterbanden, vertrouw ook dan niet blind op de extra grip die je hebt. Hou altijd rekening met een langere remweg bij herfstachtige of winterse weersomstandigheden. Kijk verder vooruit en zorg dat je niet afgeleid bent. Alleen zo weet je dat je er alles aan gedaan hebt om op tijd stil te staan.
6. Pas je snelheid en rijgedrag aan
Het spreekt voor zich dat je minder hard kunt rijden als het glad is of als een regenbui het zicht belemmert. Pas je snelheid dus aan de weersomstandigheden aan. Zorg er ook voor dat je voldoende afstand tot andere weggebruikers aanhoudt en sorteer eerder voor als dat mogelijk is.
7. Neem MONO deel aan het verkeer
Je kent vast de reclameslogan van Veilig Verkeer Nederland wel: Rij mobielvrij, rij MONO. Met een mobieltje in je hand neemt de kans toe dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval en juist dat kun je heel makkelijk voorkomen. Of je nu een voetganger, een fietser, een automobilist of een andere verkeersdeelnemer bent; richt je ogen op het verkeer en niet op je telefoon. In de wintermaanden zijn er al heel veel risicofactoren die de kans op verkeersongelukken vergroten, dus zorg in ieder geval dat je die kans niet nog verder laat oplopen en houd je aandacht bij de weg.
8. Vergeet je zonnebril niet
Ook in de herfst en de winter laat de zon zich geregeld zien. De zon staat wel veel lager dan in de zomer en dit kan er net voor zorgen dat je de weg dan minder goed kunt zien. Zorg er daarom altijd voor dat je een zonnebril bij de hand hebt, die je op kunt zetten als dat nodig is.
9. Check het weerbericht voor je op pad gaat
Het kan vriezen, het kan dooien en dat geldt zeker voor de wintermaanden. Om veilig de weg op te gaan, is het goed om het weerbericht voor vertrek te checken. Geeft deze vorst op? Ga dan iets vroeger de deur uit, zodat je voldoende tijd hebt om je ruiten ijsvrij te maken en je bij gladheid iets langzamer naar je bestemming kunt rijden.
Voorspellen de weerdiensten plensbuien? Dan is het misschien verstandig om je reis even uit te stellen tot het iets droger is en je dus beter zicht hebt. Is het onstuimig of winderig en moet je met een aanhangwagen op pad? Hou dan de weerswaarschuwingen in de gaten en laat de aanhangwagen staan als dat mogelijk is.
10. Maak je fiets winterklaar
We gaven hierboven vooral tips voor automobilisten, maar ook fietsers kunnen zelf veel doen om veiliger de weg op te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat er speciale winterbanden voor fietsen te verkrijgen zijn? Als goed alternatief voor winterbanden kun je ook wat lucht uit je banden laten lopen. Met zachtere banden heb je meer grip en hierdoor val je minder snel. Door het verlagen van je zadel zorg je ervoor dat je sneller met je voeten aan de grond staat.
Natuurlijk check je ook je verlichting. Controleer de batterijen van je verlichting voor je van huis vertrekt. Heb je verlichting die werkt op een dynamo, dan ben je niet afhankelijk van batterijen. Houd er wel rekening mee dat het dynamo bij hevige regenval langs je band kan slippen en dat de verlichting daardoor mogelijk niet werkt.
Tot slot geven we je nog de tip mee om een fietshelm te dragen. Krijg je dan toch een ongeval, dan hopen we dat de helm je beschermt tegen ernstig hersenletsel.
Toch letselschade opgelopen na een verkeersongeval?
In dat geval ben je bij Smart Letselschade in goede handen. Wij helpen je kosteloos bij de afwikkeling van de letselschade, zodat jij je volledig op je herstel kunt richten. Neem vandaag nog contact met ons op.