Welke schade kun je claimen bij amputatie?
Wanneer je als slachtoffer van een ongeval geconfronteerd wordt met de amputatie van een of meerdere ledematen, heeft dit verstrekkende gevolgen voor je leven. Je claim op de wederpartij bestaat uit immateriële schade alsmede materiële schade. Doordat de amputatie zo’n grote invloed heeft op je leven, is een smartengeld vergoeding voor amputatie relatief hoog. Maar ook bepaalde medische kosten en aanpassingen aan je woning kunnen voor rekening van de wederpartij komen:
Medische kosten
Een groot deel van de medische kosten bij amputatie wordt uiteraard vergoed door je zorgverzekeraar, aangezien er sprake is van medische noodzaak. Daarnaast worden ook veel protheses door de verzekering vergoed, maar lang niet alle. De kosten voor een prothese die niet door je verzekeraar vergoed worden, kun je bij de wederpartij claimen. Wanneer er daarnaast ook nog cosmetische ingrepen nodig zijn om littekenweefsel te verwijderen, zijn dit ook kosten die wij voor jou bij de wederpartij kunnen claimen.
Kosten buiten de WMO
Wanneer je één of meerdere ledematen moet missen door een ongeval, dient ook je woning aangepast te worden. Bijvoorbeeld met een aangepaste badkamer, bredere deuropeningen en verlaagde drempels. Hoewel deze kosten door de gemeente vergoed moeten worden in het kader van de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), zullen niet alle kosten door de gemeente gedekt worden. Datzelfde geldt voor andere hulpmiddelen, zoals een rolstoel en bijvoorbeeld hulp in de huishouding of verzorging door derden. Deze kosten claimen wij bij de wederpartij.
Verlies van zelfwerkzaamheid
Kun je door je amputatie niet meer alle werkzaamheden rond je huis uitvoeren? Of is het onmogelijk je boot of auto te onderhouden door de amputatie? Dan mag je hiervoor hulp van derden inroepen die wij voor jou zullen verhalen op de aansprakelijke partij. De in redelijkheid gemaakte kosten dienen levenslang vergoed te worden.