Letselschade door whiplash: wat nu?

Je zit in de auto en moet plots vol op de rem trappen. Je schiet met jouw hoofd naar voren en voelt gelijk dat het mis is. Een andere automobilist rijdt bij jou achterop. Met jouw nek is er iets goed mis. Een whiplash, zo blijkt in het ziekenhuis. Wat is een whiplash nu precies en wat is belangrijk om te doen in het geval je er een hebt? Ik vertel je er graag meer over.

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een aandoening aan de nek en rug. De oorzaak ervan is een plotselinge, harde beweging van je hoofd naar achteren, voren of zijwaarts. Zo’n whiplash, ‘zweepslag’ in het Nederlands, kan verschillende klachten met zich brengen. Te denken valt aan een stijve nek, hoofdpijn, lage rugpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen, geheugenverlies, concentratieproblemen en niet tegen te fel licht, geluid en drukte kunnen. Het herstel en de duur ervan verschillen van geval tot geval. Ongeveer vijftig procent is binnen drie maanden van de whiplash af. Tien procent houdt langdurig of zelfs blijvend letsel.

Objectieve beoordeling door arts

Omdat een whiplash een vorm van letselschade is, maken slachtoffers aanspraak op een schadevergoeding als zij door toedoen van een ander een dergelijke aandoening hebben opgelopen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de whiplash medisch is gedocumenteerd, de klachten sinds het ongeval zijn ontstaan en er geen andere oorzaak aanwezig is voor het bestaan van de klachten. Ook is het van belang dat er vóór het ongeval geen soortgelijke klachten bestonden.

Schadevergoeding na een whiphlash

Degene die schuldig is aan het ontstaan van het ongeval is in beginsel aansprakelijk voor de letselschade van het slachtoffer. Als de aansprakelijke is verzekerd, betaalt de verzekeraar de schade. Die letselschade kan meerledig van aard zijn: het kan gaan om gemaakte kosten, gemiste inkomsten en emotionele schade (smartengeld).

Omdat het slachtoffer de schade zelf wel aannemelijk of aantoonbaar moet maken, is het van belang om een ‘dossier’ op te bouwen. Hierin bewaar je bonnetjes, brieven en nota’s en noteer je welke klachten je hebt en wat je daardoor wel of niet hebt kunnen doen. Doe dit zolang je klachten ervaart. Immers: pas wanneer je volledig bent hersteld of wanneer er is vastgesteld dat je blijvend last zal hebben van het letsel, vindt de definitieve berekening van de schadevergoeding plaats en zal jouw dossier worden afgewikkeld middels het betalen van een slotbedrag.

Hoogte schadevergoeding

De hoogte van de vergoeding hangt van meerdere factoren af. De ernst van het letsel, de duur van het herstel en de gevolgen voor de toekomst zijn de meest relevante. Ook of er sprake is van (gedeeltelijke) eigen schuld is van belang. In principe krijgt het slachtoffer een bedrag dat gelijk staat aan herstel naar de situatie van vóór het ongeluk.

Ons advies

De ene whiplash is de andere niet. In alle gevallen geldt: houdt constant en goed bij waar je last van hebt, op welke momenten en wat jouw gemaakte kosten zijn. Dat kan je op een later moment, voor het geval je recht hebt op een schadevergoeding, nog wel eens goed van pas komen. 

Heb je hulp nodig met een mogelijke schadevergoeding na jouw whiplash? Wij helpen je graag verder

Naar het overzicht
B. Polman

B. Polman

Letselschadespecialist

06 - 82 19 19 88
brittany@smartletselschade.nl 

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!