Aanrijding met postbezorger

Betrokken zijn bij een aanrijding is al vervelend genoeg, maar het juridische traject maakt dit nog lastiger. Als je betrokken raakt bij een verkeersongeval met een postbezorger, kunnen er verschillende juridische voorwaarden van toepassing zijn. Het is bij een ongeval belangrijk om te weten wie er aansprakelijk is en welke schadevergoeding je kunt claimen voor jouw letselschade. We nemen je mee in de wereld van aansprakelijkheid, het claimen van de schadevergoeding en de omstandigheden waarin de werkgever van de postbezorger wel of niet aansprakelijk kan worden gesteld.

Aansprakelijkheid werkgever van de postbezorger

Bij een aanrijding met een postbezorger, waarbij is vastgesteld dat deze postbezorger de aansprakelijke partij is, wordt de schade verhaald op de WA-verzekeraar van de postbezorger. De eventuele eigen schade van de postbezorger kan hij eventueel verhalen op zijn werkgever. Dit heeft te maken met de aansprakelijkheid van de werkgever. Je leest hier meer over werkgeversaansprakelijkheid.

Beperking schadevergoedingsplicht werkgever

De beperkingen van de schadevergoedingsplicht zijn vastgelegd in de wet en kunnen verschillen, afhankelijk van de omstandigheden bij het ongeval. Het is dus belangrijk om juridisch advies in te winnen om de mogelijke beperkingen te begrijpen en te bepalen welke stappen je moet nemen om een passende schadevergoeding te krijgen. Ook hier helpen we je graag bij. Onze letselschadespecialisten zijn ervaren specialisten die dagelijks dit soort zaken behandelen.

Wanneer is werkgever wel aansprakelijk?

Wanneer is de werkgever nu wel aansprakelijk? We geven je een voorbeeld waarbij de rechter heeft bepaald dat de werkgever wel aansprakelijk is:

Tijdens het bezorgen van de post op een koude winterdag glijdt een postbode uit op straat en valt daarbij met zijn hoofd op de stoep. Door dit ongeval heeft hij lange tijd veel pijn aan zijn hoofd en moet hij chirurgische behandelingen ondergaan. Hij wil nu zijn werkgever, PostNL, aansprakelijk stellen en claimt niet alleen materiële letselschade, maar ook smartengeld voor de pijn en het leed.

De werkgever gaat in de verdediging en vindt zichzelf niet aansprakelijk voor het ongeval, omdat hij vindt dat hij aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Hij heeft namelijk gewezen op de gladde weersomstandigheden. Daarnaast heeft de werkgever aangeboden gebruik te maken van speciale antislip ijzers voor onder de schoenen. En de werkgever geeft ook nog aan dat hij jaarlijks kortingsbonnen uitdeelt voor de aanschaf van veilig schoeisel.

In dit geval heeft de rechter geoordeeld dat alleen waarschuwen niet voldoende was. De werkgever had ook daadwerkelijk actie moeten ondernemen door de postbode van veilig schoeisel te voorzien. De rechter kent de postbode daarom een bedrag aan smartengeld toe en de werkgever moet ook alle gemaakte kosten als schadevergoeding na het ongeval van de postbezorger betalen.

Wanneer is werkgever niet aansprakelijk?

Aan de andere kant zijn er ook omstandigheden waarin de werkgever niet aansprakelijk kan worden gesteld. Bijvoorbeeld wanneer het ongeval plaatsvond buiten werktijd of als de postbezorger een omweg maakte zonder dat dit binnen de reguliere werkzaamheden viel. Daarnaast kan de werkgever ook niet aansprakelijk worden gesteld als het ongeval plaatsvond door nalatigheid van de postbezorger die niet gerelateerd was aan zijn werkzaamheden. Denk dan bijvoorbeeld aan het gebruik van een telefoon tijdens het rijden. 

Het is belangrijk om te weten dat aansprakelijkheid juridisch gezien een moeilijke kwestie is. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het bepalen van de aansprakelijkheid van een werkgever. Het is in alle gevallen aan de werkgever om aan te tonen dat hij aan de zorgplicht heeft voldaan als hij vindt dat hij niet aansprakelijk is. Naast de bovengenoemde omstandigheden zijn er nog tal van andere situaties waarin de werkgever niet aansprakelijk kan worden gesteld. Schakel daarom altijd de hulp in van een ervaren letselschadespecialist

Schadevergoeding bij ongeval met postbezorger

Als je letselschade oploopt door een aanrijding met een postbezorger en deze postbezorger is hiervoor aansprakelijk, dan heb je recht op een schadevergoeding. De hoogte van deze schadevergoeding hangt af van verschillende factoren. Denk dan aan de ernst van het letsel, de gemaakte medische kosten en eventuele geleden immateriële schade zoals pijn en verdriet. Dit noemen we ook wel smartengeld.

Om je recht op een schadevergoeding te kunnen bepalen, is het belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen. Denk dan aan getuigenverklaringen, het kenteken van betrokken voertuigen, medische rapporten en foto's van de schade. En we blijven herhalen dat het daarnaast verstandig is om juridisch advies in te winnen. En je bij te laten staan in het juridische proces door een letselschadespecialist. 

Laat Smart Letselschade je helpen

Kortom, het kan een ingewikkeld proces zijn om een schadevergoeding te claimen wanneer je betrokken bent bij een aanrijding met een postbezorger. Er komt veel bij kijken en daarom is het aan te raden een ervaren specialist in te schakelen die je helpt. Zo krijg je waar je recht op hebt zonder je zorgen te maken over juridische kwesties. Schakel Smart Letselschade in om je te helpen. Onze ervaren letselschadespecialisten helpen je bij het claimen van de schadevergoeding. We bespreken alle details van je zaak en adviseren je over de beste stappen om te volgen. Jouw herstel en gezondheid zijn onze prioriteit, we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je financiële bijstand ontvangt na een ongeval. Neem dus snel contact op.

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!