Gevolgen van crush letsel
De gevolgen van crush letsel kunnen enorm zijn. In een licht geval kan door de beknelling een kneuzing ontstaan, vaak in combinatie met een bloeduitstorting en beschadiging van de huid. Maar in ernstigere gevallen kunnen botten, spieren, bloedvaten, huidweefsel of zenuwen beschadigd raken.
Door de grote druk op het lichaamsdeel kunnen problemen ontstaan met de doorbloeding en/of de ademhaling. Vooral wanneer er grote druk op de buik of borstkas is ontstaan. Door het zuurstoftekort kunnen lichaamsdelen dan permanent beschadigd raken. Daarnaast is bij crush letsel vaak sprake van grote wonden, die besmet kunnen zijn met straatvuil. De kans op infecties bij crush letsel is dan dus ook nog eens groot.
Vergoeding van immateriële schade bij crush letsel
Bij crush letsel kom je in aanmerking voor een vergoeding van immateriële schade. Dit is een vergoeding voor de pijn en het leed dat je ervaart na het ongeval. Dit noemen we ook wel smartengeld.
De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de impact die het letsel op je dagelijkse leven heeft. Bij crush letsel aan je hand, kun je bijvoorbeeld (een deel van) de functionaliteit van je hand verliezen. Dit heeft grote invloed op jouw leven.
Medische kosten bij crush letsel
Operaties voor het herstellen van de functionaliteit van het geplette lichaamsdeel worden vergoed door jouw zorgverzekering. Dit is niet het geval wanneer je naar aanleiding van de crush schade een operatie moet ondergaan die puur cosmetisch van aard is. De kosten voor deze ingreep brengen we graag voor je in rekening bij de aansprakelijke partij.
Verlies van arbeidsvermogen of zelfwerkzaamheid door crush letsel
Wanneer je tijdelijk niet meer kunt werken door je opgelopen crush letsel, gaat je inkomen misschien omlaag. Bijvoorbeeld doordat je onregelmatigheidstoeslag misloopt of geen overuren kunt maken. De inkomsten waarvan je kunt aantonen dat je ze onder normale omstandigheden wel zou hebben gehad, verhalen we voor jou op de aansprakelijke partij.
Datzelfde geldt voor kosten die je moet maken voor klussen in en rond je woning, je tuin of je auto. Als je hiervoor hulp in moet schakelen, is de aansprakelijke partij verantwoordelijk voor deze kosten. Heb je tijdelijk hulp in de huishouding nodig of extra kinderopvang? Ook dan stellen we de aansprakelijke partij verantwoordelijk voor deze kosten.