Aansprakelijkheid bij armletsel
Voor het recht op een schadevergoeding moet de aansprakelijkheid vastgesteld worden. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen wie de veroorzaker van het ongeval is. Hiervoor is het belangrijk hoe het letsel aan de arm is ontstaan. In de meeste gevallen betaalt de verzekeraar van de werkgever de schade als werknemers gewond raken tijdens het werk. In het geval van een aanrijding, betaalt de veroorzaker hiervan de schadevergoeding. Dit is anders als een voetganger of fietser armletsel oploopt. De wet beschermt deze groep verkeersdeelnemers, omdat ze worden gezien als zwakke verkeersdeelnemer. Bij een gebroken arm opgelopen tijdens een sport of spel gelden weer andere aansprakelijkheidsregels. Neem voor het claimen van een schadevergoeding dus altijd contact op met een specialist om je bij te staan tijdens het proces.
Gebroken arm
Een veel voorkomend geval van armletsel, is letselschade door een gebroken arm. De klachten van een gebroken arm bestaan vaak uit:
- Afname van de beweeglijkheid van de arm.
- Pijn in een beperkt gebied.
- De pijn verergert bij het bewegen van de arm en/of het aanraken van de arm.
- Door een breuk kan de vorm van een arm veranderen.
- Op de plaats van de fractuur ontstaan vaak zwellingen en vervorming.
- Beschadigde zenuwen in de arm kunnen zorgen voor tintelingen, gevoelloosheid of zelfs verlamming van de arm.
- Beschadigde bloedvaten leiden tot bloeduitstortingen/blauwe plekken.
- Een armbreuk kan een open breuk zijn. Het bot steekt dan door de huid.
Verminderde functie van jouw arm
Armletsel kan ervoor zorgen dat je jouw functie niet meer kunt uitvoeren. Je kunt dan met de hulp van een arbeidsdeskundige uitzoeken of je je bijvoorbeeld kunt laten omscholen. Wanneer de nieuwe functie in een lagere salarisschaal ligt, zal de aansprakelijke partij door ons verantwoordelijk worden gesteld voor de misgelopen inkomsten. Dat is het verschil tussen je salaris in jouw vroegere functie en het salaris in jouw nieuwe beroep. Daarbij kijken we ook naar de carrièrekansen die je misschien misloopt door je armletsel en de salarisontwikkeling in de toekomst.
Verlies van zelfwerkzaamheid bij armletsel
Door jouw armletsel kun je misschien bepaalde klussen in huis of het onderhoud van je tuin niet meer zelf uitvoeren. Deze werkzaamheden moet je daardoor door iemand anders laten doen. Dit heet letselschade hulp in natura. Deze hulp in natura kunnen wij voor je regelen en de kosten daarvoor claimen we dan ook bij de aansprakelijke partij.
Medische kosten bij armletsel
Bij armletsel worden de meeste medische kosten vergoed door jouw zorgverzekeraar. Wanneer je arm of hand ontsierd is door een litteken als gevolg van je armletsel, wil je daar waarschijnlijk wat aan laten doen. Jouw zorgverzekering vergoedt deze ingreep voor cosmetische schade niet, maar de aansprakelijke partij kan wel verantwoordelijk worden gesteld voor deze kosten als gevolg van het ongeval.
Smartengeld bij armletsel
Je hebt bij armletsel recht op een vergoeding van de immateriële schade. Dit noemen we smartengeld. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de gevolgen die jouw armletsel op je leven heeft. Bij ernstig letsel met blijvende schade zal de smartengeldvergoeding hoger zijn dan bij een botbreuk die voorspoedig geneest. Onze specialisten zullen goed naar je situatie kijken en een bedrag claimen die daarbij passend is.